ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προεδρικές 2023: O πρώτος, η μάχη για τον δεύτερο και το ενδεχόμενο ανατροπής

Προεδρικές 2023: O πρώτος, η μάχη για τον δεύτερο και το ενδεχόμενο ανατροπής

Λιγότερο από πέντε μήνες πριν τις προεδρικές εκλογές, τα επιτελεία υποψηφίων και κομμάτων επικαιροποιούν τη στρατηγική τους στη βάση της εικόνας που αποτυπώνεται στο εκλογικό σώμα, όπως προκύπτει από τις δημοσκοπήσεις, τόσο εκείνες που δημοσιοποιούνται όσο και εκείνες που δεν βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Όπως πληροφορείται το Themaonline, στα επιτελεία όλων των υποψηφίων και κομμάτων, υπάρχουν οι εξής παραδοχές, για την συμπεριφορά του εκλογικού σώματος, όπως διαμορφώνεται τους τελευταίους μήνες:

> O Nίκος Χριστοδουλίδης διατηρεί ένα σαφέστατο προβάδισμα για να περάσει στον δεύτερο γύρο. Ξεκάθαρο είναι και το προβάδισμα που έχει για να κόψει πρώτος το νήμα στην κούρσα του δεύτερου γύρου, όποιος και να είναι ο αντίπαλός του.

> Ο Αβέρωφ Νεοφύτου έχει ελαφρύ προβάδισμα έναντι του Ανδρέα Μαυρογιάννη για να περάσει στον δεύτερο γύρο, αλλά οι μικρές διαφορές δεν επιτρέπουν σαφή πρόβλεψη.

> Οι συσπειρώσεις ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ παραμένουν χαμηλές, συνεπώς, Αβέρωφ Νεοφύτου και Ανδρέας Μαυρογιάννης έχουν τα περιθώρια να αντλήσουν ψήφους από τις δεξαμενές των κομμάτων που τους υποστηρίζουν.

> Οι ψηφοφόροι του ΔΗΣΥ κατανέμονται σε τρεις ομάδες: Στους υποστηρικτές του Αβέρωφ Νεοφύτου, στους υποστηρικτές του Νίκου Χριστοδουλίδη και στους αναποφάσιστους. Σε μεγάλο βαθμό η συμπεριφορά των δύο πρώτων ομάδων δείχνει να παγιώνεται, συνεπώς, την πλάστιγγα της κομματικής ψήφου θα την γείρουν οι αναποφάσιστοι με την επιλογή που θα κάνουν.

> Αβέρωφ Νεοφύτου και Ανδρέας Μαυρογιάννης δεν έχουν ιδιαίτερες εισροές από ψηφοφόρους άλλων κομμάτων, σε αντίθεση με τον Νίκο Χριστοδουλίδη, ο οποίος καταγράφει οριζόντια άντληση δύναμης από ψηφοφόρους από όλους τους κομματικούς χώρους.

> Ο Νίκος Χριστοδουλίδης εισπράττει «χαλαρή» ψήφο, δηλαδή ένα κομμάτι της υποστήριξης που λαμβάνει προέρχεται από ψηφοφόρους που δεν επιλέγουν κάποιον από τους άλλους υποψήφιους. Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με δημοσκόπους, μπορεί να φέρει αλλαγές, εάν υπάρξει μεταβολή στην εκλογική συμπεριφορά.

Οι κοιμώμενες δυναμικές

Σημαντικό κομμάτι του εκλογικού σώματος που κινείται πέριξ του 20% παραμένει αναποφάσιστο και αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο διαφοροποιήσεων τους επόμενους μήνες. Δημοσκόποι και αναλυτές κάνουν λόγο για ενδείξεις παγίωσης της δημοσκοπικής εικόνας όπως αποτυπώνεται τους τελευταίους μήνες.

Από την ανάλυση των ποσοτικών και ποιοτικών χαρακτηριστικών των ευρημάτων των δημοσκοπήσεων ως έχουν, κυρίαρχη είναι η εκτίμηση σε όλα τα επιτελεία των κομμάτων και των υποψηφίων ότι η ανατροπή της παρούσας εικόνας, παρ όλο ότι δεν πρέπει να αποκλείεται, είναι εξαιρετικά δύσκολη, έως και απίθανη.

Εκτιμούν όμως ότι το επόμενο πεντάμηνο ενδεχομένως να επιφυλάσσει γεγονότα που μπορεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο να επηρεάσουν την εκλογική συμπεριφορά ψηφοφόρων. Για παράδειγμα, σε περίπτωση που τελεσφορήσει η πρωτοβουλία των τεσσάρων ανεξάρτητων υποψηφίων (Δημητριάδη, Χριστοφίδη, Ηλιάδη, Πρωτοπαπά) για συνεργασία, και υπάρξει υποστήριξη από κάποια κομματική δύναμη (πχ. Κίνημα Οικολόγων ή ΔΗΠΑ), ενδεχομένως να δημιουργηθούν δυναμικές οι οποίες επί του παρόντος δεν υφίστανται. Σε μια τέτοια περίπτωση δεν θα πρέπει να αποκλείονται και ανατροπές στους συσχετισμούς δυνάμεων.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Εκτός Πινδάρου η Νιόβη Παρισσινού - Τέλος ο ΔΗΣΥ για την πρώην Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο

Σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπ.Μεταλλειών - Ζήτησε ανάκληση όλων των αδειών η Παναγιώτου

Βρέθηκαν για ώρες στο σημείο της απόπειρας φόνου οι ανακριτές – Η κατάσταση της υγείας του θύματος

Στον Αρχηγό Αστυνομίας με οδηγίες ΓΕ για ποινική διερεύνηση το πόρισμα για χειραγώγηση αγώνων ποδοσφαίρου

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν

Υπόθεση Μονής Αββακούμ: Σιωπή από Ιερά Σύνοδο - Τι γίνεται με τα χρονικά περιθώρια της έρευνας



LIVE: Σε εξέλιξη η υποβολή υποψηφιοτήτων για  Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους

LIVE: Σε εξέλιξη η υποβολή υποψηφιοτήτων για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους

Πραγματοποιείται σήμερα Πέμπτη 25 Απριλίου, η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές ανάδειξης Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τη διαδικασία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top