ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Ομήρου : Υπέρτατο χρέος η εθνική συνεννόηση στη διαχείριση του Κυπριακού

Γ. Ομήρου : Υπέρτατο χρέος η εθνική συνεννόηση στη διαχείριση του Κυπριακού

Σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία των κυπριακών εξελίξεων αποτελεί υπέρτατο χρέος και ιστορική ευθύνη η διαμόρφωση συνθηκών μιας ελάχιστης εθνικής συνεννόησης στη διαχείριση του Κυπριακού, ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Γιαννάκης Ομήρου.

Το Κυπριακό πρέπει να αποτελεί πεδίο ενότητας και όχι αντιπαραθέσεων ανέφερε, λέγοντας πως η  μορφή λύσης έχει καθοριστεί με την ομόφωνη απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου του Σεπτεμβρίου του 2009, και θα πρέπει να αποτελέσει θεμέλιο ευρύτατης πολιτικής και λαϊκής ενότητας.

Είναι ώρα ευθύνης για όλους και η συνείδηση αυτής της ευθύνης εθνικό χρέος, ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής.

Μιλώντας στην Πάφο μετά την τέλεση του ετήσιου εθνικού μνημοσύνου των ηρώων Στέλιου Σιέπη , Χριστόδουλου Κεφαλλονίτη και Λάμπρου Σιέπη στον Ιερό Ναό Θεοσκέπαστης στην Κάτω Πάφο κ. Ομήρου ανέφερε πως στο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από τα τραγικά γεγονότα του 1974, η Τουρκία, όχι μόνο παρέμεινε αδιάλλακτη, αλλά με μια σειρά ενέργειες έχει κλιμακώσει την προκλητική της στάση.

Σήμερα, 41 χρόνια μετά την προδοσία και το έγκλημα ενάντια στην πατρίδα μας, τα τραγικά αποτελέσματα εξακολουθούν να υπάρχουν και να αποτελούν την καθημερινή δραματική υπόμνηση της εθνικής συμφοράς και να μας υποδεικνύουν το μέγα χρέος για απελευθέρωση της πατρίδας μας, ανέφερε ο κ.Ομήρου.

Η ανακήρυξη του ψευδοκράτους, η ποσοτική και ποιοτική ενίσχυση των τουρκικών στρατευμάτων, η ένταση της μεταφοράς εποίκων από την Τουρκία με προφανή στόχο τη δημογραφική αλλοίωση των πληθυσμιακών δεδομένων της Κύπρου. Η άτεγκτη στάση στις συνομιλίες έχουν παγιώσει την κατοχή και συντηρούν το μαρτύριο του λαού μας για 41 ολόκληρα χρόνια, ανέφερε .

Επεσήμανε ακόμη, πως η ανάδειξη του Μουσταφά Ακιντζί στην ηγεσία της Τουρκοκυπριακής Κοινότητας με τις γνωστές διαχρονικές θέσεις του για τη λύση του Κυπριακού, έχουν δημιουργήσει ένα θετικό κλίμα και προσδοκίες για τις διαπραγματεύσεις που έχουν επαναρχίσει, σημειώνοντας ωστόσο πως  η αναντίλεκτη αλήθεια είναι ότι τον καθοριστικό ρόλο για τη λύση τον έχει η Τουρκία.

Η Τουρκία θα πρέπει – όπως είπε- να αποφασίσει αν θα συνεχίσει την επιδρομική και επεκτατική της πολιτική ή αν επιτέλους θα συμφιλιωθεί με την ιδέα μιας λύσης στο Κυπριακό, που θα αποκαθιστά συνθήκες ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Μια λύση που θα αίρει τα εμπόδια και για την ικανοποίηση των ευρωπαϊκών της φιλοδοξιών.

ο κ. Ομήρου ανέφερε πως είναι γι’ αυτό που αντί εξάντλησης σε εσωτερικές πολιτικές συζητήσεις, θα πρέπει να προχωρήσουμε σε κινητοποίηση διεθνώς και εντός Ε.Ε. για να ασκηθούν πιέσεις και για να αξιοποιηθούν δυνατότητες επιρροών πάνω στην Τουρκία.

Είπε ακόμη πως πρέπει  « να αναλάβουμε πρωτοβουλίες για το κορυφαίο θέμα της ασφάλειας. Λύση με εγγυήσεις και εγγυητές είναι αδιανόητη. Οι εγγυήσεις υπήρξαν η πηγή κακοδαιμονίας για την Κύπρο. Θα πρέπει οριστικά να καταργηθούν και να μπουν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Η συμμετοχή στον ΟΗΕ και την Ε.Ε. είναι επαρκές  εγγυητικό πλαίσιο», όπως ανέφερε.

Πρόσθεσε επίσης πως Θα πρέπει ακόμα η Ε.Ε. να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι στο πρόβλημα της στρατιωτικής κατοχής μιας χώρας-μέλους της από μια άλλη χώρα που ζητά να ενταχθεί στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Απευθυνόμενος στους μάρτυρες ήρωες της Κάτω Πάφου ο κ. Ομήρου τους διαβεβαίωσε , ότι  με γνώση της ιστορικής αλήθειας και με επίγνωση του χρέους θα κοιτάξουμε μπροστά, για να διαγράφουμε πορείες λυτρωτικές για το μέλλον.

Γιατί δεν μας επιτρέπεται να αφήσουμε τα όνειρα, τα δικά μας όνειρα, να λεηλατηθούν και τις προσδοκίες ενός ολόκληρου λαού να αναιρεθούν, είπε .

Η μνήμη σας θα είναι αιώνια, κατέληξε  όπως ασταμάτητος θα είναι ο αγώνας μας ως την τελική δικαίωση, ως τη δικαίωση της θυσίας σας.

Μετά το μνημόσυνο έγινε  κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των ηρώων στο πάρκο Αγίας Μαρίνας

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεισαν ηλικιωμένη ότι χρειάζεται χειρουργική επέμβαση ο εγγονός της - Πέρασαν από το σπίτι της και πήραν τα χρήματα

Μεγάλη Πέμπτη: Οι καμπάνες χτυπούν πένθιμα σε κάθε Ορθόδοξη Εκκλησία για την Σταύρωση του Θεανθρώπου

Κάτι ψήθηκε στο «Τ»: Η κα Ανδρούλα μας μαθαίνει τα μυστικά της φλαούνας – Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

Η Χρύσω Λέφου αποκαλύπτει στο «Τ» πως να βάψεις τα πιο όμορφα αυγά - Το έθιμο, οι εκδοχές και οι συμβολισμοί



Κατατέθηκε στο Κογκρέσο νομοσχέδιο για την άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο

Κατατέθηκε στο Κογκρέσο νομοσχέδιο για την άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο

Δικομματικό νομοσχέδιο για την πλήρη άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο και την κατάργηση της ετήσιας ανανέωσης, με τίτλο «Νόμος για τον Τερματισμό του Κυπριακού Εμπάργκο», κατέθεσαν τέσσερις Ελληνοαμερικανοί Βουλευτές, από το Ρεπουμπλικανικό και το Δημοκρατικό κόμμα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top