ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επίτροπος Προεδρίας : Διεκδικούμε λύση που να ανατρέπει την σημερινή κατάσταση

Επίτροπος Προεδρίας : Διεκδικούμε λύση που να ανατρέπει την σημερινή κατάσταση

Μέσα από τη διαδικασία των συνομιλιών που βρίσκονται σε εξέλιξη, και στηριγμένοι στις αρχές του διεθνούς δικαίου, του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διεκδικούμε λύση που να ανατρέπει τη σημερινή κατάσταση και να εξασφαλίζει την απελευθέρωση και επανένωση της Κύπρου, σε συνθήκες ειρήνης, δημοκρατίας και δικαίου ανέφερε ο Φώτης Φωτίου Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά θέματα και θέματα αποδήμων σε ομιλία του στο επίσημο μνημόσυνο των πεσόντων κατά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου του 1974 που τελέστηκε στον Καθεδρικό ναό Αγίου Θεοδώρου στην Πάφο προϊσταμένου του Μητροπολίτη Πάφου Γεώργιου.

Σαράντα ένα χρόνια μετά, δυστυχώς, συνεχίζεται όπως ανέφερε   η καταπάτηση των βασικών ελευθεριών και των στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων του λαού μας, τα στρατεύματα κατοχής παραμένουν όπως και οι έποικοι, η παρουσία των οποίων αλλοιώνει επικίνδυνα τις πληθυσμιακές ισορροπίες της πατρίδας μας.

Ο κ. Φωτίου είπε πως τα παιδιά μας δικαιούνται να παραλάβουν από εμάς μια ελεύθερη πατρίδα, ευημερούσα, με πολιτική και οικονομική σταθερότητα, με διασφαλισμένες τις ανθρώπινες ελευθερίες και τα δικαιώματα για όλους τους νόμιμους κατοίκους της. Μια Κύπρο που να εμπνέει εμπιστοσύνη και ασφάλεια, και στην οποία όλοι θα σχεδιάζουν το μέλλον τους με αυτοπεποίθηση και σιγουριά.

Η καταδίκη της προδοσίας του πραξικοπήματος και του εγκλήματος της εισβολής δεν πρέπει – όπως είπε-  να μετατρέπεται σε μια απλή επετειακή εκπλήρωση χρέους και απόδοσης τιμών στους αγώνες και στους ηρωικούς μας νεκρούς, σημειώνοντας πως επετειακές εκδηλώσεις όπως η σημερινή πρέπει να χρησιμεύουν στην άντληση διδαγμάτων, στη συνέχιση και στη δικαίωση του αγώνα για την άρση των φοβερών συνεπειών της προδοσίας.

Καταδικάζοντας κατηγορηματικά και απερίφραστα το δίδυμο έγκλημα κατά της Κύπρου, και αναγνωρίζοντας το μέγεθος της προσφοράς, αλλά και της θυσίας όλων όσων αντιστάθηκαν στα σχέδια της χούντας των Αθηνών και στον Τούρκο εισβολέα, οφείλουμε είπε ο κ. Φωτίου να αναγνωρίσουμε πως οι εμμονές και οι ιδεοληψίες δεν πρέπει πια να έχουν θέση ανάμεσα μας.

Οφείλουμε πρόσθεσε, “ να αναγνωρίσουμε τα λάθη και τις παραλείψεις μας και να  παραδειγματιστούμε από τα αποτελέσματα της διχόνοιας. Να παραμερίσουμε τις έριδες και τις μικρότητες που τόσο επίσης μας στοίχισαν και να αντιληφθούμε  ότι αυτά που τώρα επιβάλλονται είναι η συστράτευση και η ενότητα, η κοινή αντίληψη και η κοινή δράση, ώστε να αποτρέψουμε τους κινδύνους και να δημιουργήσουμε ρεαλιστικές προϋποθέσεις που θα μας οδηγήσουν σε έξοδο από τα εθνικά και οικονομικά αδιέξοδα”.

Οφείλουμε να συνεργαστούμε, παραμερίζοντας τις όποιες διαφωνίες μας, γιατί δεν έχουμε άλλη επιλογή, είπε ο κ. Φωτίου, προσθέτοντας πως ο κυπριακός ελληνισμός πρέπει να επιβιώσει στη γη των πατέρων του.

Έχουμε υποχρέωση συνέχισε,  να ενισχύσουμε την πίστη στο δίκαιο του αγώνα μας, να διαφυλάξουμε την ιστορική μας ταυτότητα,  τις παραδόσεις και τον πολιτισμό μας και να εμπνεύσουμε την αισιοδοξία στους πολίτες, αλλά κυρίως στους νέους που είναι το μέλλον αυτής της χώρας.

Αυτό είναι το χρέος που πρέπει να εκπληρώσουμε, αυτό οφείλουμε στους αγωνιστές της ελευθερίας και της δημοκρατίας, στην πατρίδα μας και στις επερχόμενες γενιές είπε ο κ. Φωτίου, λέγοντας πως η απόδοση τιμής δεν είναι μια τυπική υποχρέωση της Πολιτείας, ούτε μια επιφανειακή πράξη υπόμνησης της θυσίας τους, αλλά μια ουσιαστική εκπλήρωση χρέους και μέγιστη ευθύνη διατήρησης της μνήμης τους.

Ας αποτελέσει το σημερινό μνημόσυνο των πεσόντων κατά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974, πηγή δύναμης, παράδειγμα για αποφυγή λαθών και δέσμευση για εκπλήρωση των υποχρεώσεών μας προς την Πατρίδα και την Ιστορία είπε, καλώντας  παράλληλα να ξεχνούμε αυτό που υποσχέθηκε ο Μακάριος πως δεν χάνονται λαοί που θέλουν να ζήσουν και αγωνίζονται για να ζήσουν.

Ιδιαίτερα η Πάφος, στάθηκε προπύργιο της δημοκρατίας και της υπεράσπισης του νόμιμου εκλεγμένου ηγέτη του λαού μας, του Εθνάρχη Μακαρίου, εναντίον του οποίου στράφηκαν κατά πρώτο λόγο τα πυρά των ξενοκίνητων οργάνων της χούντας.

Από εδώ, στην Πάφο, ο Μακάριος απευθύνθηκε στον Κυπριακό Ελληνισμό καλώντας να παραμείνει στις επάλξεις και να αντισταθεί στη χούντα που ήθελε να καταστρέψει και να διχοτομήσει την Κύπρο, κατέληξε ο κ. Φωτίου.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πάσχα 2024: Πότε κλείνουν τα σχολεία - Τι ισχύει για τα κοινοτικά νηπιαγωγεία

Επεκτείνεται το Pame express: Αυτοί οι χώροι εξετάζονται σε Λεμεσό και Λάρνακα - Τι γίνεται με τις στάσεις στα ορεινά

Εντοπίστηκε πτώμα σε βραχώδη περιοχή - Βρισκόταν σε κατάσταση αποσύνθεσης

Αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού

Εβελίνα Σκίτσκο: Είναι ερωτευμένη και μόλις μας έδειξε τον σύντροφο της



Κυπριακό: Προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου - Σε Βερολίνο-Παρίσι και Βρυξέλλες η Ολγκίν

Κυπριακό: Προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου - Σε Βερολίνο-Παρίσι και Βρυξέλλες η Ολγκίν

Στα βαθιά εισέρχεται το Κυπριακό, ενώ καθοριστικό θα είναι το επόμενο διάστημα μέχρι το τέλος Μαΐου. Η Μαρία Ανχέλα Ολγκίν ετοιμάζει βαλίτσες για μια σειρά από επισκέψεις σε χώρες της Ευρώπης, ξεκινώντας από το Βερολίνο ενώ στη συνέχεια θα μεταβεί σε Παρίσι και Βρυξέλλες, με στόχο να διερευνήσει το ενδεχόμενο εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να συνεισφέρει στην προσπάθεια που καταβάλλουν τα ΗΕ, για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top