ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συναγερμός στα επιτελεία- Υποψήφιοι και κόμματα διαβάζουν τάσεις και χαράζουν γραμμή

Συναγερμός στα επιτελεία- Υποψήφιοι και κόμματα διαβάζουν τάσεις και χαράζουν γραμμή

Στην συμπεριφορά του εκλογικού σώματος όπως αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις που διεξάγονται αυτή την περίοδο είναι στραμμένη η προσοχή των επιτελείων των προεδρικών υποψηφίων και των κομμάτων, γιατί όσο πλησιάζουμε προς την αναμέτρηση του Φεβρουαρίου, τόσο πιο αξιόπιστη θεωρείται η «φωτογραφία» που αποτυπώνει τις τάσεις και τις προθέσεις των πολιτών. Ως εκ τούτου οι τρέχουσες δημοσκοπήσεις εκτός αποτελούν εργαλείο για τα επιτελεία των υποψηφίων και των κομμάτων στην προσαρμογή των τακτικών που ακολουθούν την προεκλογική περίοδο.

Η δημοσκόπηση της Prime, που μεταδόθηκε το βράδυ της Δευτέρας από τον τηλεοπτικό σταθμό Sigma, αποτελεί την πρώτη από τις έρευνες που θα δημοσιοποιηθούν το επόμενο διάστημα, επιπλέον των δημοσκοπήσεων που «τρέχουν» για λογαριασμό υποψηφίων και κομμάτων και δεν βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Από τη δημοσκόπηση του Sigma προκύπτουν μια σειρά από στοιχεία τα οποία έχουν ιδιαίτερη σημασία: To εκλογικό σώμα παρουσιάζει στοιχεία κινούμενης άμμου και η όποια πρόβλεψη παραμένει παρακινδυνευμένη, χωρίς να αποκλείονται αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό μετά τις εκλογές. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος διατηρεί ξεκάθαρα την πρωτιά στην πρόθεση ψήφου από τους ψηφοφόρους όλων των κομμάτων, καταγράφει υποχώρηση σε σχέση με τη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας του περασμένου Ιουλίου. Οι δέκα και πλέον μονάδες από τον δεύτερο είναι μεν απόσταση ασφαλείας ωστόσο, είναι σαφές ότι η δυναμική του Νίκου Χριστοδουλίδη δείχνει σημάδια κόπωσης. Υπέρ του Νίκου Χριστοδουλίδη παραμένει σε απόλυτο βαθμό και η παράσταση νίκης για επικράτηση τόσο στον δεύτερο γύρο όσο και στον δεύτερο, ανεξαρτήτως του υποψηφίου με τον οποίο θα αναμετρηθεί. Ο Αβέρωφ Νεοφύτου παρουσιάζεται να έχει προβάδισμα τριών περίπου μονάδων έναντι του Ανδρέα Μαυρογιάννη για να περάσει στον δεύτερο γύρο και ελαφρύ προβάδισμα μιας ποσοστιαίας μονάδας για εκλογή, σε περίπτωση που οι δύο τους αναμετρηθούν στον δεύτερο γύρο. Οι διαφορές είναι στο εύρος του στατιστικού λάθους, συνεπώς κανένας δεν μπορεί να προεξοφλήσει το δίδυμο που θα αναμετρηθεί για το ύπατο αξίωμα της δημοκρατίας. Οι τρεις βασικοί υποψήφιοι έχουν περιθώρια άντλησης δύναμης από τους ψηφοφόρους των κομμάτων που τους υποστηρίζουν, με τις συσπειρώσεις να παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα.

Κέρδη και ζημιές

Από τα ιδιαίτερα ενδιαφέροντα στοιχεία της δημοσκόπησης είναι οι συσπειρώσεις των κομμάτων, στις οποίες καταγράφονται αλλαγές. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης παρουσιάζει σημαντική μείωση της επιρροής του στους ψηφοφόρους του ΔΗΣΥ και της ΔΗΠΑ και πιο μικρή ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ. Είναι ενδιαφέρον πάντως το γεγονός ότι οι απώλειες που καταγράφει ο Ν. Χριστοδουλίδης δεν μετακινούνται μαζικά προς άλλους υποψήφιους αλλά περισσότερο φαίνεται να προστίθενται στη λίμνη των αναποφάσιστων. Εάν αυτή η μετακίνηση οφείλεται στη συγκυρία διεξαγωγής της δημοσκόπησης την περίοδο που είδαν το φως τα περιβόητα sms του Μανώλη Κυριάκου ή είναι δημοσκοπικό εύρημα που αποδίδεται σε τάση του εκλογικού σώματος, είναι κάτι που θα διαφανεί το επόμενο διάστημα. Οι εναπομείναντες τέσσερις μήνες είναι μεγάλο χρονικό διάστημα, αν όχι για δραστικές ανατροπές, σίγουρα για σημαντικές αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό που διαμορφώνεται.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Αναχώρησε απόψε από το λιμάνι της Λάρνακας το σκάφος Jennifer φορτωμένο με ανθρωπιστική βοήθεια, όπως δήλωσαν στο ΚΥΠΕ αρμόδιες πηγές. 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top