ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κραυγή αγωνίας από αγρότες - «Αν δεν στηριχτεί ο τομέας, θα οδηγηθεί στον αφανισμό» - Ζητούν στήριξη από την Κυβέρνηση

Κραυγή αγωνίας από αγρότες - «Αν δεν στηριχτεί ο τομέας, θα οδηγηθεί στον αφανισμό» - Ζητούν στήριξη από την Κυβέρνηση

Τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας, όπως η τεράστια αύξηση του κόστους παραγωγής, η ανταγωνιστικότητα των προϊόντων, το ζήτημα του αγροτικού πετρελαίου, η επιστροφή του ΦΠΑ και τα έργα υποδομής που εκκρεμούν, απασχόλησαν σήμερα την Επιτροπή Γεωργίας της Βουλής.

Κραυγή αγωνίας ακούστηκε από τις αγροτικές οργανώσεις, οι οποίες εξέφρασαν την άποψη πως αν δεν στηριχτεί ο τομέας, αυτός θα οδηγηθεί στον αφανισμό.

Μιλώντας μετά τη συνεδρία της Επιτροπής, ο Πρόεδρος της Γιαννάκης Γαβριήλ είπε πως συζητήθηκαν τα τεράστια προβλήματα του πρωτογενούς τομέα εξαιτίας της ραγδαίας αύξησης του κόστους παραγωγής και την ανάγκη ουσιαστικής στήριξης το γεωργικού κόσμου.

Είπε πως σήμερα διαπιστώθηκε πως ενώ η Κυβέρνηση αντιλαμβάνεται πως όντως υπάρχει πρόβλημα, εντούτοις τα 17 εκ. ενίσχυση που έχει παραχωρήσει στη κτηνοτροφία περισσότερο αποτελούν μια σταγόνα στον ωκεανό. Από τα απροσδόκητα κέρδη που έχει πάρει από το ΦΠΑ από το αυξημένο κόστος παραγωγής, η Κυβέρνηση επωφελήθηκε με πέραν των 30 εκ. ευρώ.

«Εμείς θέλουμε η Κυβέρνηση να αφουγκραστεί τον αγροτικό κόσμο, να εκπονήσει σχέδια για άμεση στήριξη, διαφορετικά δεν θα υπάρχει πρωτογενής τομέας», είπε και πρόσθεσε πως ο έφορος κρατικών ενισχύσεων έχει δηλώσει πως υπάρχουν τρόποι και η ΕΕ έχει δώσει πάρα πολλά εργαλεία προς αυτή τη κατεύθυνση. Παρόλα αυτά, η Κυβέρνηση δεν ακούει, δεν αφουγκράζεται και δεν θέλει», είπε.

Ο κ. Γαβριήλ ανέφερε πως το θέμα θα συζητείται μέχρι η Κυβέρνηση να εκπονήσει σχέδια στήριξης αλλά και να βελτιώσει τα υφιστάμενα, τα οποία δεν μπορούν πλέον να ανταποκριθούν στα αυξημένα προβλήματα, όπως είναι η ανάγκη αναθεώρησης του συντελεστή του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ και η επέκταση της χρήσης γεωργικού πετρελαίου με μειωμένο φόρο κατανάλωσης σε ολόκληρο το φάσμα της γεωργικής παραγωγής.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Κυριάκος Χατζηγιάννης στις δηλώσεις του είπε πως η παραχώρηση της οποιασδήποτε ενίσχυσης στον πρωτογενή τομέα είναι συμβολή προς τη συγκράτηση του πληθωρισμού γιατί αν μετακυληστεί όλη η αύξηση του κόστους παραγωγής του πρωτογενούς τομέα στον καταναλωτή θα έχει τεράστιες συνέπειες στο ύψος του πληθωρισμού.

«Κάθε ενίσχυση που δίνει η Πολιτεία στον πρωτογενή τομέα αυτό σημαίνει ενίσχυση και στον ίδιο τον καταναλωτή», είπε και σημείωσε πως τα σχέδια ενίσχυσης πρέπει να είναι ξεκάθαρα, να μην συνδέονται με άλλους παράγοντες και παραμέτρους που να μην μπορούν οι γεωργοί ή οι κτηνοτρόφοι να εκπληρώνουν, με τρόπο κάποιοι να λαμβάνουν την ενίσχυση και κάποιοι όχι.

Τέτοιου είδους προσέγγιση, είπε ο κ. Χατζηγιάννης, θα δημιουργήσει παραγωγούς δύο μέτρων και δεν είναι δίκαιο και σωστό και ως εκ τούτου οι πολιτικές πρέπει να βασίζονται στην ίση αντιμετώπιση των πολιτών. Είπε πως δεν πρέπει να τεθούν στο παρόν στάδιο όροι και προϋποθέσεις που να κάνουν είτε με το περιβάλλον είτε με την υγιεινή, είτε με οτιδήποτε άλλο.

Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ Λίνος Παπαγιάννης αναφέρθηκε σε δύο πολύ μεγάλα προβλήματα τα οποία η Πολιτεία βλέπει αλλά δεν αντιμετωπίζει. Το πρώτο, όπως είπε, αφορά τους ξένους εργάτες καθώς υπάρχουν φαινόμενα που οι εργάτες φεύγουν από την εργασία τους επειδή είτε είναι αιτητές ασύλου είτε επειδή προχωρούν σε παράνομη εργασία.

Το δεύτερο πρόβλημα είναι το νέο σχέδιο του Υπουργείου Γεωργίας και αφορά την παραγωγή και τους σπόρους που θα χρησιμοποιούν οι γεωργοί. Ανέφερε πως έχουν προειδοποιήσει πως αυτό είναι ένα άστοχο μέτρο από το οποίο θα επωφεληθούν μόνο οι μεγάλοι παραγωγοί ενώ η πλειοψηφία των παραγωγών δεν θα καταφέρει να εγγραφεί στο σχέδιο.

Εξέφρασε, τέλος, την ελπίδα όπως η Κυβέρνηση αντιληφθεί ότι υπό τις υπάρχουσες συνθήκες δεν θα είναι βιώσιμα αυτά τα επαγγέλματα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην Ελλάδα: Ένας νεκρός από την κατάρρευση τμήματος κτηρίου στον Πειραιά

Οικονομικές επιπτώσεις στην Κύπρο από την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ: Οικονομολόγος αναλύει στο «Τ» τα σενάρια

Καύσιμα: Εντός δεκαημέρου νέα αύξηση - Πώς θα επηρεάσει τις τιμές η κρίση στη Μέση Ανατολή - Φόβοι για €2 η βενζίνη

«T» ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Δηλώνουν για κατοικίες τις… αποθήκες και εγκαταλελειμμένα σπίτια- Τραγελαφικά τα όσα συμβαίνουν με τις μετακινήσεις ψηφοφόρων

Έγινε κι αυτό στην Κύπρο! Υποψήφιος εμφανίζεται με κλειστά μάτια στην προεκλογική του καμπάνια – Δείτε βίντεο



LIVE - Νετανιάχου: «Θα χτυπήσουμε έξυπνα το Ιράν...θα ενημερώσουμε τις ΗΠΑ»   

LIVE - Νετανιάχου: «Θα χτυπήσουμε έξυπνα το Ιράν...θα ενημερώσουμε τις ΗΠΑ»  

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέφερε πως το Ισραήλ θα επιτεθεί εκ νέου στο Ιράν μετά την απάντηση του δεύτερου στο φονικό χτύπημα στο ιρανικό προξενείο στη Συρία. Η είδηση μεταφέρθηκε από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Kan και αναφέρει πως θα έχουν ειδοποιηθεί οι σύμμαχοι του Ισραήλ, για να λάβουν αντίμετρα από πιθανή απάντηση του Ιράν. Οι ΗΠΑ απέκλεισαν το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε ισραηλινή αντεπίθεση κατά του Ιράν, ενώ το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ δεν έλαβε απόφαση σχετικά με το τι μέτρα θα λάβει ως απάντηση στην επίθεση της Τεχεράνης. Το ThemaOnline σας μεταφέρει όλες τις εξελίξεις

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top