ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσαβούσογλου - Τατάρ: «Το ψευδοκράτος θα γίνει παρατηρητής στην Οργάνωση Τουρκικών Κρατών»

Τσαβούσογλου - Τατάρ: «Το ψευδοκράτος θα γίνει παρατηρητής στην Οργάνωση Τουρκικών Κρατών»

Η «τδβκ», όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος, θα καταστεί μέλος υπό το καθεστώς παρατηρητή στην Οργάνωση Τουρκικών Κρατών κατά την σύνοδό της που θα πραγματοποιηθεί τον προσεχή Νοέμβριο, σύμφωνα με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ενώ στο καθεστώς του παρατηρητή αναφέρθηκε και ο Τ/κ ηγέτης, Ερσίν Τατάρ.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, ο τ/κκ Τύπος αναφέρει ότι σε δηλώσεις του από το Τουρκικό Προξενείο στο Στρασβούργο όπου βρίσκεται για να παραστεί στη Σύνοδο των Αρχηγών της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), ο κ. Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι υπό την καθοδήγηση της Τουρκίας, η επιρροή του τουρκικού κόσμου έχει αυξηθεί και το ψευδοκράτος θα καταστεί μέλος στην Οργάνωση του Τουρκικού Κόσμου με το καθεστώς παρατηρητή τον Νοέμβριο.

Η Τουρκία συνεχίζει με ένα σταθερό τρόπο να προστατεύει τα εθνικά της δικαιώματα και δίκαια στην περιοχή, πρόσθεσε. «Είμαστε υποχρεωμένοι να προστατεύουμε τα δικαιώματά μας από τη Συρία μέχρι τη Λιβύη και από το Αιγαίο μέχρι τη Μεσόγειο. Ανάμεσα στους στόχους μας, είναι να συμβάλουμε στην επίλυση των περιφερειακών και παγκόσμιων κρίσεων και στην ειρήνη και ευημερία», είπε.

«Στηρίζουμε την ειρήνη και σταθερότητα από το Αφγανιστάν μέχρι τη Λιβύη και από την Ουκρανία μέχρι τη Σομαλία. Και λέμε ότι δεν υπάρχει καμιά άλλη χώρα πέραν από την Τουρκία που θα μπορεί να χρησιμοποιεί αυτό το ρόλο πιο αποτελεσματικά. Ο διαμεσολαβητικός μας ρόλος έγινε ακόμη πιο αποτελεσματικός», πρόσθεσε.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ επέκρινε την ΕΕ για το γεγονός ότι έχει δήθεν αποκλείσει την Τουρκία, προσθέτοντας ότι αν όλα όσα έχει κάνει μέχρι σήμερα η Τουρκία τα έκανε με την συνεργασία της ΕΕ, τότε η ΕΕ θα είχε ένα πολύ πιο σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει.

Αναφερόμενος στις σχέσεις Τουρκίας-Γαλλίας, ο κ. Τσαβούσογλου επέκρινε τον Γάλλο Πρόεδρο για την ρητορική που χρησιμοποιεί εναντίον της Τουρκίας, ενώ την ίδια στιγμή χαρακτήρισε απαράδεκτη την παρουσία και τη δράση των τρομοκρατικών - όπως τις αποκάλεσε - οργανώσεων της FETÖ, YPG/PKK στη Γαλλία.

Ερσίν Τατάρ

Από την πλευρά του, ο Ερσίν Τατάρ μιλώντας κατά τη διάρκεια συμμετοχής του στο Διεθνές Συμπόσιο Τουρκικού Κόσμου που διεξάγεται στην Τουρκία, είπε ότι το ψευδοκράτος θα συμμετάσχει με το καθεστώς του παρατηρητή στη σύνοδο της Οργάνωσης Τουρκικών Κρατών που θα διεξαχθεί τον Νοέμβριο στην Σαμαρκάνδη του Ουζμπεκιστάν. Ευχαρίστησε γι’ αυτό τον πρόεδρο του Συμβουλίου Πρεσβυτέρων της Οργάνωσης Τουρκικών Κρατών, Μπιναλί Γιλντιρίμ, τον ΓΓ της Οργάνωσης, Μπαγντάντ Αμρέγιεφ αλλά και τον Τούρκο Πρόεδρο που «στηρίζει αυτόν τον αγώνα».

Το Διεθνές Συμπόσιο Τουρκικών Κρατών που συμμετείχε ο Τατάρ, φιλοξενήθηκε από το Πανεπιστήμιο Μπιναλί Γιλντιρίμ της πόλης Ερζιντζιάν στην Τουρκία, ενώ παρών ήταν και ο ίδιος ο κ. Γιλντιρίμ, νυν Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΑΚΡ.

Ο Τ/κ ηγέτης υποστήριξε ότι το ψευδοκράτος διαθέτει έδαφος, «λαό», δημοκρατία, ζωή, «σύνορα», αναγνωρίζεται επισήμως από την Τουρκία κι έχει δικαίωμα στη «Γαλάζια Πατρίδα». «Πατρίδα δεν σημαίνει μόνο έδαφος, την ίδια στιγμή είναι η εθνική μας ευαισθησία που εκπροσωπεί το δικαίωμά μας στους ενεργειακούς πόρους και στους ουρανούς. Να μην βλέπει κανείς την Κύπρο ως ένα μικρό νησί στον νότο! Αυτή η γεωγραφία της καρδιάς είναι πολύ πιο σημαντική, εθνική και ιερή όταν ενώσουμε με όλα αυτά τα δικαιώματά μας στον τόπο των πεσόντων τους Τούρκους της Κύπρου στο νησί με την Τουρκία και τον τουρκικό κόσμο», είπε.

Εξέφρασε «μεγάλη χαρά» γιατί το ψευδοκράτος έγινε αποδεκτό ως παρατηρητής της Οργάνωσης Τουρκικών Κρατών στη σύνοδο της Σαμαρκάνδης.

«Ο αγώνας μας στην Κύπρο είναι ουσιαστικά ζήτημα κυριαρχίας και κράτους, πράγμα που πάντα ανέφερε κατά τις συνομιλίες που έκανα μαζί του ο ιδρυτικός πρόεδρος Ραούφ Ραϊφ Ντενκτάς», πρόσθεσε.

Ο κ. Τατάρ μίλησε για μια «μεγάλη διεθνή σκευωρία» που θα φέρει τον τ/κ «λαό», στο καθεστώς της μειονότητας «φυλακίζοντάς μας σε μια ομοσπονδιακή συμφωνία. Το δίδυμο Ελληνοκύπριοι-Ελλάδα δεν εκπλήρωσε καμία υπόσχεση που έδωσε. Εμείς είπαμε ναι στο Σχέδιο Ανάν και εκείνοι είπαν όχι. Η ελληνοκυπριακή πλευρά που είπε όχι επιβραβεύθηκε και την δέχτηκαν μόνη της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σκοπεύουν να μας αφανίσουν κάτω από μια ομοσπονδιακή στέγη με εμπάργκο και απομόνωση, όμως κάνουν λάθος. Πίσω μας υπάρχει η Τουρκία και τα τουρκικά κράτη».

Είμαστε αντιμέτωποι με μια νοοτροπία που ακόμα ονειρεύεται ότι η Κύπρος θα γίνει ελληνικό νησί, φωνάζουμε σε όλο τον κόσμο ότι θα επιστρέψουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την στήριξη και της Τουρκίας, όταν διασφαλιστεί η κυριαρχική μας ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς μας, υποστήριξε ο κ. Τατάρ.

Συνάντηση με φοιτητές

Μιλώντας κατά την διάρκεια συνάντησης με φοιτητές του πανεπιστημίου στο πλαίσιο του συμποσίου, ο κ. Τατάρ ανέφερε ότι με τις τεχνολογικές δυνατότητες έχουν αρθεί τελείως τα τεχνητά εμπόδια που τίθεντο ενώπιον των τουρκικών κρατών και υπάρχει ευκαιρία να κάνουν κάποια σημαντικά βήματα για την ευημερία και ευτυχία όλων των λαών τους με περαιτέρω προσέγγισή στην «γεωγραφία της καρδιάς» τους.

«Όταν έρθουμε στην τουρκική ένωση θα υπάρχει πράγματι πολλή δουλειά εδώ. Μόνο τα 18 δισεκατομμύρια δολάρια από έναν εμπορικό όγκο 700 δισεκατομμυρίων είναι ανάμεσά μας. Το άλλο εμπόριο διεξάγεται με άλλες χώρες. Επομένως, πιστεύω ότι οι κοινές αποφάσεις που θα ληφθούν με περαιτέρω προσέγγιση της Οργάνωσης Τουρκικών Κρατών τα προσεχή χρόνια θα διευρύνουν τον υφιστάμενο όγκο εμπορικών συναλλαγών», συμπλήρωσε.

Μπιναλί Γιλντιρίμ: Στόχος η πλήρης ενοποίηση

Μιλώντας στην ίδια συνάντηση, ο Μπιναλί Γιλντιρίμ ανέφερε ότι στόχος τους είναι η πλήρης ενοποίηση της υποδομής του κοινού αλφαβήτου, ιστορίας, γεωγραφίας, συγκοινωνιών και επικοινωνιών.

«Πρώτα ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Χαϊντάρ Αλίγιεφ είχε πει ότι ‘είμαστε δύο κράτη, ένα έθνος’. Αυτό τα λέει όλα ούτως ή άλλως. Λέει ότι δεν σημαίνουν και πολλά τα σύνορα ανάμεσα σε αδέλφια. Τώρα είμαστε πλέον ένα έθνος και περισσότερα κράτη, όχι δύο. Η βόρεια Κύπρος, το Καζακστάν, το Τουρκμενιστάν, το Ουζμπεκιστάν, η Κιργισία και είμαστε έξι κράτη, αλλά ένα έθνος. Στο μέλλον θα αυξηθούν περισσότερο», ανέφερε ο αξιωματούχος του ΑΚΡ.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου: Ανέμεναν εγκληματική ενέργεια οι Αρχές - Φαίνεται ότι είχαν τρίτο συνεργό οι δράστες

Απόπειρα φόνου: Ανέμεναν εγκληματική ενέργεια οι Αρχές - Φαίνεται ότι είχαν τρίτο συνεργό οι δράστες

Συνεχίζονται οι εντατικές έρευνες των Αρχών, για την απόπειρα φόνου που διαπράχθηκε το μεσημέρι της Τρίτης 23 Απριλίου, στη Λευκωσία, την ίδια ώρα που το θύμα της απόπειρας, ο 34χρονος, συνεχίζει να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top