ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΑΤΑ, πρόσληψη προσωπικού από τρίτες χώρες και κοινωνικές ασφαλίσεις συζήτησε το Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα

ΑΤΑ, πρόσληψη προσωπικού από τρίτες χώρες και κοινωνικές ασφαλίσεις συζήτησε το Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα

Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Κυριάκος Ι. Κούσιος προήδρευσε την Πέμπτη του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος (ΕΣΣ). Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από τα θέματα της ημερήσιας διάταξης που απέστειλε ο αρμόδιος Υπουργός μετά από εισηγήσεις των κοινωνικών εταίρων.

Στις δηλώσεις στις οποίες προέβη ο κ. Κούσιος με το πέρας της συνεδρίασης του ΕΣΣ ευχαρίστησε τους κοινωνικούς εταίρους για την παρουσία τους και ιδιαίτερα για τη σοβαρότητα και την υπευθυνότητα που επιδεικνύουν στη συζήτηση σοβαρότατων εργασιακών θεμάτων, καθώς και για τη συνδρομή τους τόσο στην επίτευξη αποτελεσμάτων όσο και της εργασιακής ειρήνης.

Συνεχίζοντας, ο κ. Υπουργός ανέφερε ότι η ημερήσια διάταξη του ΕΣΣ περιελάμβανε μεγάλο αριθμό σοβαρών θεμάτων. Οι κοινωνικοί εταίροι ενημερώθηκαν για τις σχετικές με τα θέματα ενέργειες του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, καθώς και για την πολιτική την οποία το Υπουργείο προτίθεται να υιοθετήσει στο πλαίσιο διαχείρισης του κάθε θέματος. Έχουν προτεραιοποιηθεί θέματα τα οποία θα απασχολήσουν το ΕΣΣ σε επόμενη συνεδρία, το επόμενο δεκαπενθήμερο.

Για το θέμα της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής (ΑΤΑ) έχει καθοριστεί ειδική ημερομηνία κατά την οποία θα συζητηθεί, καθώς η συζήτηση αυτή δεν αφορά στο ΕΣΣ, αλλά, όπως ξεκαθάρισε ο κ. Κούσιος, αφορά στα μέλη τα οποία έχουν υπογράψει το σχετικό μνημόνιο το οποίο έληξε τον περασμένο Δεκέμβριο. Τα θέματα που δεν περιλήφθηκαν στις προτεραιότητες της επόμενης συνεδρίασης του ΕΣΣ, πρόσθεσε ο κ. Υπουργός, θα αναληφθούν από τεχνικές επιτροπές οι οποίες θα αρχίσουν από την ερχόμενη εβδομάδα για να επιταχυνθεί η συζήτηση των θεμάτων. Παράλληλα, σημείωσε ο κ. Κούσιος, έχει ζητηθεί από τους κοινωνικούς εταίρους να αποστείλουν τις θέσεις τους γραπτώς, εάν επιθυμούν, ή να προετοιμαστούν κατάλληλα για λεπτομερή συζήτηση επί των θεμάτων που έχουν ιεραρχηθεί.

Μεταξύ των θεμάτων αυτών είναι ο εκσυγχρονισμός της στρατηγικής για την απασχόληση εργατικού δυναμικού από τρίτες χώρες, θέματα που αφορούν στο ωράριο, στις αργίες, στους όρους εργασίας. «Αναμένω, είπε ο κ. Υπουργός, ότι η ιεράρχηση αυτή θα βοηθήσει ούτως ώστε να μπορέσουμε μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να έχουμε κάποια κατάληξη». Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ολοκλήρωσε τις δηλώσεις του ευχαριστώντας ξανά τους κοινωνικούς εταίρους, αλλά ταυτόχρονα και τους λειτουργούς του Υπουργείου του για την προετοιμασία αυτής της συνάντησης.

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν έχουν τεθεί οποιαδήποτε χρονοδιαγράμματα για την ολοκλήρωση της συζήτησης και τη λήψη αποφάσεων επί όλων των θεμάτων, ο Υπουργός απάντησε ότι χρονοδιαγράμματα έχουν τεθεί για ορισμένα θέματα, όπως για τον εκσυγχρονισμό της στρατηγικής για την απασχόληση εργατικού δυναμικού από τρίτες χώρες. «Ευελπιστώ, δήλωσε, ότι πριν από το τέλος του χρόνου θα έχουμε αποτελέσματα και θα μπορώ να εισηγηθώ προς υιοθέτηση τη νέα πολιτική στο Υπουργικό Συμβούλιο».

Συνεχίζοντας, πρόσθεσε ότι για τον ανασχεδιασμό του Συστήματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων, έχει ήδη υπογραφεί η συμφωνία με τον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας (ILO) και αναμένεται η αναλογιστική μελέτη, η οποία σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να γίνεται κάθε τρία χρόνια μέχρι το τέλος Νοεμβρίου. Ανέφερε, επίσης, ότι θα υπάρξουν προκαταρκτικές συστάσεις και εισηγήσεις του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας για το θέμα των καλών πρακτικών και πολιτικών που θα πρέπει να εφαρμοστούν για τον ανασχεδιασμό του συνταξιοδοτικού. Ο κ. Κούσιος δήλωσε ότι υπολογίζεται να τεθεί ενώπιον του ΕΣΣ σε περίπου 15 μέρες ώστε να γίνουν εισηγήσεις και να απευθυνθεί στη συνέχεια με νέες οδηγίες προς τον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας για το πού θα κατευθυνθεί η πολιτική για το νέο συνταξιοδοτικό.

Απαντώντας σε δεύτερη ερώτηση για το αν θα υπάρξει συμφωνία για την ΑΤΑ μέχρι το τέλος του χρόνου, ο κ. Κούσιος ανέφερε ότι η προσπάθεια είναι να υπάρξει μια συμφωνημένη κατάληξη και σε αυτό το θέμα πριν από το τέλος του χρόνου. «Η θέση ότι έχουμε εκ διαμέτρου αντίθετες τοποθετήσεις είναι και σωστή και γνωστή», απάντησε ο Υπουργός σε άλλη σχετική με το θέμα ερώτηση και έκλεισε τη συζήτηση τονίζοντας ότι «Με τον ίδιο τρόπο που σε κρίσιμες στιγμές κατέληξαν οι κοινωνικοί εταίροι θα μπορούν να καταλήξουν και πάλι. Αυτή είναι η προσπάθεια του Υπουργείου Εργασίας. Έχω πει για την υπευθυνότητα των κοινωνικών εταίρων, την οποία διαπιστώνω προσωπικά. Νιώθω πραγματικά χαρούμενος και περήφανος για την υπευθυνότητα αυτή. Υπάρχουν επιχειρήματα και αντεπιχειρήματα. Υπάρχει το επιχείρημα από πλευράς εργοδοτικών οργανώσεων για την αύξηση των τιμών της ενέργειας, του κόστους, το θέμα του ανταγωνισμού. Υπάρχουν επιχειρήματα από τη συνδικαλιστική πλευρά για την αύξηση του κόστους ζωής, την αδυναμία των νοικοκυριών να ανταποκριθούν. Αυτά είναι γνωστά και αυτά ακριβώς καλούμαστε να διαχειριστούμε σωστά για να έχουμε τις καλύτερες λύσεις για το κοινό καλό και για το καλό της οικονομίας. Αυτό ακριβώς θα κάνουμε».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Αυτά είναι τα επικίνδυνα έθιμα του Πάσχα – Πώς μπορούμε να προστατευθούμε; - Οι ενέργειες για πρόληψη από την Αστυνομία

Από πυρκαγιά σε πυρκαγιά έτρεχε η Πυροσβεστική - Το επιχειρησιακό πλάνο ενόψει καλοκαιριού

Έπιασε «λαυράκι» η ΥΚΑΝ - Συγκάτοικοι έκρυβαν ναρκωτικά μέσα στα δωμάτιά τους

Απάτη στη Λεμεσό: Παρίστανε τον συνεργάτη ιδιοκτητών διαμερισμάτων - Χειροπέδες σε 34χρονο

Στιγμές τρόμου για 23χρονη: Αδέλφια την απείλησαν, την απήγαγαν και την τραυμάτισαν με μαχαίρι – Πρώην συμβίος της ο ένας

Eurovision 2024: Η Silia Kapsis έκανε την πρώτη της πρόβα με το «Liar»



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Μπαράζ συλλήψεων – Χειροπέδες σε ακόμη ένα πρόσωπο – Εννέα το σύνολο

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Μπαράζ συλλήψεων – Χειροπέδες σε ακόμη ένα πρόσωπο – Εννέα το σύνολο

Στη σύλληψη ακόμη ενός προσώπου προχώρησε η Αστυνομία, αναφορικά με την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη, ανεβάζοντας το σύνολο των προσώπων στα εννέα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top