ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στις εργασίες του Συμβουλίου Ενέργειας της ΕΕ συμμετείχε η Νατάσα Πηλείδου

Στις εργασίες του Συμβουλίου Ενέργειας της ΕΕ συμμετείχε η Νατάσα Πηλείδου

H Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας κα Νατάσα Πηλείδου συμμετείχε στις εργασίες του Συμβουλίου Ενέργειας της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Λουξεμβούργο. Τους Υπουργούς απασχόλησαν η δέσμη μέτρων για το φυσικό αέριο (ΦΑ) και το υδρογόνο καθώς και η υιοθέτηση Γενικής Προσέγγισης επί της πρότασης Οδηγίας για την Ενεργειακή Απόδοση των Κτηρίων. Διεξήχθη επίσης, συζήτηση για την πρόταση Κανονισμού του Συμβουλίου για την ενίσχυση της αλληλεγγύης μέσω του καλύτερου συντονισμού των αγορών ΦΑ, των διασυνοριακών ανταλλαγών ΦΑ και των αξιόπιστων σημείων αναφοράς των τιμών.

Σε σχέση με την πρόταση Οδηγίας για την Ενεργειακή Απόδοση των Κτηρίων, η Υπουργός Ενέργειας υποστήριξε το κείμενο της Γενικής Προσέγγισης της Προεδρίας, για τη διαμόρφωση του οποίου η Κύπρος διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο. Η Οδηγία θα αποτελέσει τον κύριο μοχλό για την υλοποίηση του στόχου για την απανθρακοποίηση του κτηριακού αποθέματος της ΕΕ έως το 2050.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τη δέσμη μέτρων για το ΦΑ και το υδρογόνο, η Υπουργός Ενέργειας ζήτησε όπως αναγνωρισθούν οι ιδιαίτερες συνθήκες των αναδυόμενων και απομονωμένων αγορών, όπως αυτή της Κύπρου, και υπογράμμισε τη σημασία ίσης μεταχείρισης του υδρογόνου που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και από τεχνολογίες χαμηλού αποτυπώματος άνθρακα. Ανέδειξε επίσης την ανάγκη όπως για τα μικρά συστήματα παρασχεθεί η δυνατότητα να υπάρχει μόνο ένας φορέας για τη διαχείριση του συστήματος μεταφοράς και διανομής (TSOs/DSOs) ΦΑ και υδρογόνου.

Αναφερόμενη στην πρόταση Κανονισμού του Συμβουλίου για την ενίσχυση της αλληλεγγύης μέσω του καλύτερου συντονισμού των αγορών, των διασυνοριακών ανταλλαγών και των αξιόπιστων σημείων αναφοράς των τιμών του ΦΑ, η Υπουργός Ενέργειας επεσήμανε ότι, λόγω του εύρους και του αριθμού των δράσεων που περιλαμβάνει η πρόταση Κανονισμού, απαιτείται όπως αυτή εξεταστεί διεξοδικά για να διασφαλιστεί ότι θα βρίσκεται σε ευθυγράμμιση με τις ευρύτερες πολιτικές της ΕΕ, τόσο για τη βιωσιμότητα όσο και για την ασφάλεια εφοδιασμού. Σε αυτό το πλαίσιο, η κα Πηλείδου χαιρέτισε την πρόθεση της Επιτροπής να προχωρήσει με όλα τα απαραίτητα βήματα, ώστε η πλατφόρμα της ΕΕ για κοινή αγορά ΦΑ να τεθεί σε ισχύ το συντομότερο δυνατόν.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

«Ξύπνησαν» νωρίς τα κουνούπια - Οι λόγοι, τα πιο επικίνδυνα είδη και τα μέτρα πρόληψης

Γέμισαν οι βρεφοκομικοί σταθμοί λόγω του σχεδίου επιδότησης διδάκτρων – Ποιες προτάσεις εξετάζει η Κυβέρνηση

«Σαν να μπαίνει» η άνοιξη: 4+1 «μαγικές» τοποθεσίες της Κύπρου, ειδικές για επίσκεψη αυτή την εποχή – Δείτε φωτογραφίες

Στο «πόδι» περιοχή στη Λεμεσό μετά από ισχυρή έκρηξη σε αυτοκίνητο - Καταστράφηκε ολοσχερώς

Στις φλόγες καφετέρια στη Λευκωσία - Ζημιές και σε παρακείμενα διαμερίσματα - Δείτε φωτογραφία

Τελευταία εξέλιξη για τον Δημήτρη Κόκοτα - «Του έκαναν τραχειοστομία»ΠτΔ: Aνάγκη για στήριξη του Λιβάνου για αποτελεσματική διαχείριση του μεταναστευτικού

ΠτΔ: Aνάγκη για στήριξη του Λιβάνου για αποτελεσματική διαχείριση του μεταναστευτικού

Την ανάγκη ενίσχυσης της άμυνας και ασφαλείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσα από κοινές δράσεις και ανάπτυξη κοινών προγραμμάτων και δυνατοτήτων υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, στη διάρκεια δείπνου εργασίας ομάδας ηγετών κρατών μελών της ΕΕ, που παρέθεσαν χθες βράδυ στη Βιέννη ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Charles Michel και ο Καγκελάριος της Αυστρίας κ. Karl Nehammer.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top