ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η ιστορία πίσω από το Halloween – «Τρομακτικό» αυτό το Σαββατοκύριακο στην Κύπρο – Πώς θα το γιορτάσουμε

Η ιστορία πίσω από το Halloween – «Τρομακτικό» αυτό το Σαββατοκύριακο στην Κύπρο – Πώς θα το γιορτάσουμε

Το Halloween γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 31 Οκτωβρίου και είναι μία δημοφιλής γιορτή στο εξωτερικό που όμως τα τελευταία χρόνια έχει γίνει θεσμός και στην Κύπρο.

Τι σημαίνει Halloween

Η ονομασία Halloween προέρχεται από το «All-hallow-even» που σημαίνει την παραμονή της γιορτής των Αγίων Πάντων. Στην Αμερική, η γιορτή ήρθε μέσω των Ιρλανδών και Σκοτσέζων μεταναστών τον 19ο αιώνα. Βασικό χαρακτηριστικό αυτής της γιορτής είναι τα φαναράκια φτιαγμένα από πραγματικές κολοκύθες πάνω στις οποίες είναι φτιαγμένα τρομακτικά ανθρώπινα χαρακτηριστικά.

Τι γιορτάζουμε

Κατά την διάρκεια του Halloween λέγεται πως οι ψυχές των πεθαμένων περιπλανώνται στη Γη. Οι νεκροί “περπατούν” ανάμεσα μας ψάχνοντας να μπουν στο σώμα κάποιου ζωντανού και να κερδίσουν έτσι την αθανασία.

Οι άνθρωποι καθιερώθηκε να ντύνονται με τρομακτικές στολές με σκοπό να φοβίσουν και να διώξουν τα πνεύματα των νεκρών.

Την ημέρα της γιορτής μικρά παιδιά γυρίζουν από σπίτι σε σπίτι τραγουδώντας μεταμφιεσμένα ζητώντας το λεγόμενο Trick or Treat, δηλαδή είτε γλυκά και ζαχαρωτά είτε να τους αφήσουν να τους κάνουν μια πλάκα εάν δεν τους δώσουν γλυκά.

Τι συμβολίζουν τα χρώματα

Τα χρώματα που συνδέονται με τη γιορτή είναι το πορτοκαλί και το μαύρο. Το πορτοκαλί συμβολίζει τη φθινοπωρινή σοδειά και το μαύρο τον θάνατο και, γενικά, τον «άλλο κόσμο».

Το έθιμο της κολοκύθας

Το έθιμο της κολοκύθας προέρχεται από έναν παλιό ιρλανδικό θρύλο. Σε αυτόν ένας τεμπέλης αλλά πανέξυπνος αγρότης, ο Τζακ, καταφέρνει να ξεγελάσει και να παγιδεύσει τον διάβολο. Αρνείται, μάλιστα, να τον απελευθερώσει μέχρι να καταλήξουν σε κάποια συμφωνία.

Τελικά, δέχεται να τον αφήσει ελεύθερο, με την προϋπόθεση ότι όταν πεθάνει, ο διάβολος δεν θα τον αφήσει να μπει στην κόλαση. Η συμφωνία τηρείται και το πνεύμα του Τζακ φτιάχνει τα φανάρια από κολοκύθα, τοποθετεί μέσα τους ένα κερί και περιπλανάται σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης για να βρει ένα μέρος να αναπαυθεί.

Γι’ αυτό και οι κολοκύθες ονομάζονται στα αγγλικά Jack O’ Lantern (Τζακ Φανάρι).

Πώς θα γιορτάσουμε το Hallοween φέτος στην Κύπρο

Ένα υπέροχο πάρκο στην Αυγόρου ετοιμάζει ένα μοναδικό event για το Halloween αλλά και για το μυστήριο γύρω από αυτή τη γιορτή.

Συγκεκριμένα το βοτανικό πάρκο Cyherbia ετοιμάζει για ακόμη μία χρονιά διάφορες δραστηριότητες για μικρούς και μεγάλους.

Όσοι παρευρεθούν θα μπορούν να σκαλίσουν κολοκύθα αλλά και να λάβουν μέρος σε δραστηριότητες μυστηρίου στον Λαβύρινθο και στο δάσος

Μικροί και μεγάλοι καλούνται να ντυθούν με τρομακτική στολή.

Οι δραστηριότητες είναι όλες σε εξωτερικό χώρο, για περιορισμένο αριθμό ατόμων και θα είναι μόνο με κράτηση.

Για το Σαββατοκύριακο του Halloween, 29 και 30 Οκτωβρίου, το Cyherbia ετοίμασε ιδιαίτερες δραστηριότητες στον λαβύρινθο με ηθοποιούς αλλά και διαγωνισμό καλύτερου κουστουμιού.

Περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις θα βρείτε εδώ.

Δείτε την ανάρτηση:

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Cyherbia Botanical Park (@cyherbia)

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Φωτιά ξέσπασε γύρω στις 20.00 την Τετάρτη στην περιοχή του «Aphrodite Hills», παρά την Πέτρα του Ρωμιού.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top