ΕΛΛΑΔΑ

28η Οκτωβρίου: Βίντεο από την φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» του Πολεμικού Ναυτικού

28η Οκτωβρίου: Βίντεο από την φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» του Πολεμικού Ναυτικού

Η φρεγάτα αποτελεί την «αιχμή του δόρατος» για το Αρχηγείο Στόλου, καθώς μπορεί να αντιμετωπίσει απειλές από αέρος, αντίπαλα πλοία αλλά και υποβρύχια.

Όπως εξήγησε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κυβερνήτης Βασίλης Λέρης, η φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» μπορεί, μεταξύ άλλων, να εκτελέσει πληθώρα αποστολών όπως η προάσπιση των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, η συμμετοχή στην άμυνα του ΝΑΤΟ, οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης αλλά και η επιτήρηση των ελληνικών χωρικών υδάτων.

Ο κ. Λέρης υπογράμμισε ότι το προσωπικό του Πολεμικού Ναυτικού είναι «περήφανο» που υπερασπίζεται την ελληνική σημαία ενώ επεσήμανε πως αυτό είναι κάτι «που αισθανόμαστε κάθε φορά που μας υποδέχεται ο κόσμος, ειδικά στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου».

«Εκπαιδευόμαστε», είπε ο κυβερνήτης, «διαρκώς κάτω από ρεαλιστικές συνθήκες. Το πλήρωμα ανά πάσα στιγμή είναι έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις».

Με μήκος 130 μέτρα και μέγιστο πλάτος 14,5 μέτρα, η φρεγάτα εντάχθηκε στη δύναμη του Πολεμικού Ναυτικού στις 19 Νοεμβρίου 2004.

Διαθέτει μέγιστο βύθισμα 5,8 μέτρα και εκτόπισμα πλήρους φόρτου 3.640 τόνους. Η μέγιστη ταχύτητά της φτάνει τους 32 κόμβους ενώ η μέγιστη ακτίνα ενέργειας τα 4.700 ναυτικά μίλια.

Είναι εφοδιασμένη με τορπίλες ενώ διαθέτει ελικοδρόμιο στο οποίο προσεγγίζει ελικόπτερο ΑΒ – 212. Το πλήρωμα της φρεγάτας αποτελείται από 30 αξιωματικούς και περισσότερους από 150 υπαξιωματικούς.

Η φρεγάτα φέρει το όνομα του στρατηγού και αυτοκράτορα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας Νικηφόρου Φωκά. Ο θυρεός της απεικονίζει έναν δρόμωνα, κορυφαίο πλοίο του Βυζαντινού Ναυτικού. Στο ακρόπωρο του δρόμωνα διακρίνεται ο μηχανισμός που εκτόξευε το «υγρό πυρ». Στο δεξί μέρος του θυρεού παρουσιάζεται ο Νικηφόρος Φωκάς με πανοπλία.

Σήμερα, με την ευκαιρία της εθνικής επετείου, η φρεγάτα είναι επισκέψιμη για το κοινό, από τις 09:00 έως τις 19:00, στο λιμάνι του Πειραιά.

 ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Κεντρικές Φυλακές: «Τσάκωσαν» το κρατούμενο που είχε αποδράσει – Πού εντοπίστηκε  

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Βόμβα σε club στον Πρωταρά: Στο κελί για 8 ημέρες ο 31χρονος – Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν

Κατερίνα Στικούδη: «Κεκλεισμένων των θυρών» η βάφτιση του δεύτερου γιου της



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top