ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επιτροπή Εσωτερικών: Κάλεσε το ΥΠΕΣ να υλοποιήσει άμεσα τις δεσμεύσεις του για τα αντιπλημμυρικά έργα στη Λάρνακα

Επιτροπή Εσωτερικών: Κάλεσε το ΥΠΕΣ να υλοποιήσει άμεσα τις δεσμεύσεις του για τα αντιπλημμυρικά έργα στη Λάρνακα

Το ζήτημα της κατασκευής αντιπλημμυρικών έργων για την προστασία των περιοχών Καμάρων και Βεργίνας στη Λάρνακα, απασχόλησε τις εργασίες της Επιτροπής Εσωτερικών την Πέμπτη, με τους Βουλευτές να καλούν το Υπουργείο Εσωτερικών να υλοποιήσει άμεσα παλαιότερες δεσμεύσεις του επί του θέματος. Όπως αναφέρε ο Βουλευτής ΕΔΕΚ Ανδρέας Αποστόλου η επιτροπή αποφάσισε όπως στείλει επιστολή στον Υπουργό προς αυτή την κατεύθυνση.

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συζήτησης, ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Αλαμπρίτης σημείωσε με ικανοποίηση την τοποθέτηση του Υπουργείου Εσωτερικών σχετικά με την ετοιμασία σχεδίου πρότασης προς το Υπουργικό Συμβούλιο για χρηματοδότηση του έργου σύμφωνα με την μελέτη που έχει ετοιμαστεί, προσθέτοντας πως πρέπει να προχωρήσει άμεσα η μελέτη για την περιοχή Βεργίνας όπου ελλοχεύει κίνδυνος επανεμφάνισης των φαινομένων.

Προσέθεσε πως το προηγούμενο διάστημα έγιναν κάποια έργα από τον Δήμο Λάρνακας και Αραδίππου, την επαρχιακή διοίκηση και το Συμβούλιο Αποχετεύσεων, τα οποία βελτίωσαν την κατάσταση , αλλά πρέπει να υπάρξει επιτάχυνση των μελετών και των έργων για να μειωθεί ο κίνδυνος πλημμυρικών φαινομένων και να προστατευθούν οι περιουσίες των πολιτών.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Πασιουρτίδης σημείωσε επίσης με ικανοποίηση τη σημερινή απόφαση της Επιτροπής Εσωτερικών να αποστείλει επιστολή στον Υπουργό Εσωτερικών στην οποία θα του θέτει τις αποφάσεις που πήραν συνολικά οι βουλευτές της Επαρχίας Λάρνακας  και τα υπόλοιπα μέλη της επιτροπής, σε ό,τι αφορά τα χρονοδιαγράμματα κατασκευής του έργου, καθώς έχουν ολοκληρωθεί τα κατασκευαστικά σχέδια και απομένει η εκταμίευση του ποσού για να ξεκινήσει η κατασκευή τους.

«Κρατούμε την προφορική δέσμευση του Υπουργού Εσωτερικών μία μέρα μετά τις πλημμύρες ότι θα πάρει το θέμα άμεσα στο Υπουργικό Συμβούλιο για έγκριση του κονδυλίου των 4-5 εκατ.», προσθέτοντας πως θέλουν γραπτώς το ακριβές χρονοδιάγραμμα εκταμίευσης των δόσεων ούτως ώστε να μπορέσει και η αναθέτουσα αρχή να βγει σε προσφορές για την έναρξη των έργων.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρίστος Ορφανίδης δήλωσε πως δεν έχει γίνει αντιληπτή η αναγκαιότητα ολοκλήρωσης του αντιπλημμυρικού έργου στις Καμάρες.

«Είναι απαίτηση όλων των Βουλευτών της Λάρνακας και η ανησυχία είναι οι μελέτες να γίνουν για όλα τα έργα εκεί που χρειάζονται ώστε μην μείνουν κενά», τόνισε ο κ. Ορφανίδης, απευθύνοντας ταυτόχρονα έκκληση προς τα εμπλεκόμενα μέρη να συναντηθούν και εντός 15 ημερών να έρθουν με συγκεκριμένες προτάσεις οι οποίες θα καθησυχάζουν και τις ανησυχίες των δημοτών, αλλά και όσων ενδιαφέρονται και συμπάσχουν με την αγωνία των κατοίκων της περιοχής.

Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ Σωτήρης Ιωάννου δήλωσε πως το πρόβλημα των πλημμυρών στην επαρχία Λάρνακας είναι υπαρκτό, με τους πολίτες να μην ενδιαφέρονται όταν απειλείται η περιουσία τους για το ποιος είναι υπεύθυνος, προσθέτοντας πως από κοινού οι βουλευτές Λάρνακας έχουν ζητήσει από το Υπουργείο Εσωτερικών να εκφράσει την έμπρακτη πολιτική του βούληση για την επίλυση του μεγάλου αυτού προβλήματος.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Ανδρέας Αποστόλου είπε πως τα έργα στις Καμάρες υπήρξαν μία πολιτική δέσμευση η οποία δόθηκε στη Λάρνακα από το 2014, λίγο μετά την έναρξη της σημερινής διακυβέρνησης, η οποία δεν έχει υλοποιηθεί μέχρι σήμερα, λίγους μήνες πριν τη λήξη της δεύτερης θητείας της.

Πρόσθεσε πως δεδομένης της επικοινωνίας του Υπουργού Εσωτερικών με τον Δήμαρχο Λάρνακας, προς τον οποίο εξέφρασε τη βούληση να προχωρήσει με την υλοποίηση της δέσμευσης, και της ομόφωνης σημερινής απόφασης της Επιτροπής Εσωτερικών, θα σταλεί επιστολή στον Υπουργό Εσωτερικών με την οποία θα ζητείται όπως η δέσμευσή του προς τη Λάρνακα για την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου ύψους περίπου €5 εκατ. οδηγηθεί άμεσα στο Υπουργικό Συμβούλιο για έγκριση και αναμένεται να κατατεθεί τροπολογία στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εσωτερικών έτσι ώστε αυτή η πολιτική δέσμευση να μετουσιωθεί σε πράξη πριν τη λήξη της θητείας της παρούσας κυβέρνησης και να μην μετακυλισθεί στην επόμενη.

Προσκεκλημένος στη συζήτηση ήταν και ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας, ο οποίος είπε πως πρέπει να ξεκινήσει το συντομότερο η πρώτη φάση του έργου που καλύπτει τις οικιστικές περιοχές της Λάρνακας και της Αραδίππου στην περιοχή των Καμάρων καθώς δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για δικαιολογίες στους κατοίκους.

«Περιμένουμε το συντομότερο τη γραπτή δέσμευση του Υπουργείου ότι θα χρηματοδοτηθεί το έργο και το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λάρνακας θα αναλάβει την υλοποίηση του έργου. Παράλληλα θα πρέπει να προχωρήσουν και οι υπόλοιπες εργασίες που αφορούν την οικιστική περιοχή περισσότερο του Δήμου Αραδίππου στην περιοχή Βεργίνας, το οποίο δεν καλύπτεται από την πρώτη φάση του έργου και πρέπει να βρεθεί ο τρόπος να καλυφθεί η περιοχή γιατί τους κατοίκους τους ενδιαφέρει να προστατευθούν οι περιουσίες τους», τόνισε ο κ. Βύρας.

Προσέθεσε πως η πρώτη φάση του έργου ανέρχεται στα €5 εκατ., με το συνολικό κόστος να υπολογίζεται στα €14-15 εκατ., και σε περίπτωση γραπτής δέσμευσης του Υπουργείου ότι υπάρχει χρηματοδότηση ο Δήμος θα δεχτεί προσφορές μέχρι το τέλος του χρόνου, με το έργο να ξεκινά περίπου τον Μάρτιο με περίοδο υλοποίησης τους 18 μήνες.

Ο κ. Βύρας ανέφερε επίσης πως η Λάρνακα ολοκλήρωσε τα τελευταία πέντε χρόνια περίπου €13 εκατ. σε αντιπλημμυρικά έργα, έχει εξασφαλίσει ακόμα 18 εκατ. από το Ταμείο Ανάκαμψης, ξεκινούν εντός του χρόνου ακόμη τέσσερα μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα και συνεχίζει με ακόμα 3-4 έργα το 2023 και το 2024, συνολικού ποσού €18 εκατ.

Αβέβαια η επιτυχία έργου στήριξης στο Πισσούρι σύμφωνα με ΕΤΕΚ, λέει η Ατταλίδου

Η Βουλευτής των Οικολόγων - Συνεργασίας Πολιτών Αλεξάνδρα Ατταλίδου αναφέρθηκε στις δηλώσεις της γενικότερα στο ζήτημα του σχεδιασμού των έργων στην Κύπρο, κάνοντας λόγο για προχειρότητα και αδυναμία του κράτους να σχεδιάσει σωστά ώστε να μην υπάρχουν συνέπειες εκ των υστέρων.

Εκτός από το πρόβλημα των πλημμυρών στη Λάρνακα, η κ. Ατταλίδου αναφέρθηκε και στα προβλήματα που δημιουργούνται από τη συνεχιζόμενη υποχώρηση του υπεδάφους στην κοινότητα Πισσουρίου, υποστηρίζοντας πως το κράτος έχει την ευθύνη για αυτήν την κατάσταση, ενώ ανέφερε πως σύμφωνα με το ΕΤΕΚ δεν είναι σίγουρο αν το έργο στήριξης του εδάφους στο Πισσούρι θα είναι αποτελεσματικό, καθώς υπάρχει 50% πιθανότητα να αποτύχει η στήριξη, και ότι θα έπρεπε να υπάρχει χρόνος μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης φάσης για να γίνουν οι μελέτες και οι μετρήσεις που θα επιβεβαίωναν αν το έργο θα είναι αποτελεσματικό.

«Δεν μπορεί το κράτος να ξοδέψει εκατομμύρια αν υπάρχουν αμφιβολίες για το αν το έργο θα σταματήσει το πρόβλημα που υπάρχει και απειλεί τις περιουσίες και τη ζωή των κατοίκων», τόνισε, προσθέτοντας πως οποιεσδήποτε μελλοντικές αναπτύξεις θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη την κλιματική αλλαγή.

ΠΗΓΗ: Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top