ΔΙΕΘΝΗ

Η ΕΕ καταδικάζει τις αυξημένες πυραυλικές εκτοξεύσεις από τη Βόρεια Κορέα

Η ΕΕ καταδικάζει τις αυξημένες πυραυλικές εκτοξεύσεις από τη Βόρεια Κορέα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδίκασε σήμερα τη σημαντική αύξηση των "παράνομων" εκτοξεύσεων πυραύλων από τη Βόρεια Κορέα και ζήτησε μια "αποφασιστική και ενιαία απάντηση" σε παγκόσμιο επίπεδο, συμπεριλαμβανομένης της εφαρμογής όλων των κυρώσεων του ΟΗΕ.

Η ΕΕ θεωρεί τον "άνευ προηγουμένου" αριθμό πυραύλων που εκτοξεύθηκαν, εκ των οποίων ένας διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος και βαλλιστικοί πύραυλοι μικρού βεληνεκούς, ως μια "επικίνδυνη κλιμάκωση" εκ μέρους της Πιονγκγιάνγκ, σύμφωνα με δήλωση του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.

"Η Ευρωπαϊκή Ένωση καλεί τα κράτη μέλη των Ηνωμένων Εθνών, κυρίως τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, να διασφαλίσουν την πλήρη εφαρμογή των κυρώσεων για να εμποδιστεί η Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας να αποκτήσει υλικό, γνώσεις και χρηματοδοτήσεις για την υποστήριξη των παράνομων εξοπλιστικών προγραμμάτων της", προστίθεται.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, "ο άνευ προηγουμένου αριθμός βαλλιστικών πυραύλων που εκτόξευσε η Βόρεια Κορέα το 2022 αντιπροσωπεύει μια ανησυχητική απεικόνιση των προθέσεών της να συνεχίσει να θέτει σε κίνδυνο το παγκόσμιο καθεστώς της μη διάδοσης" των πυρηνικών όπλων.


"Αυτό θέτει σοβαρή απειλή για όλες τις χώρες και υπονομεύει την περιφερειακή και τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια", προστίθεται στην ανακοίνωση.

Η ΕΕ υπογράμμισε ότι οι ενέργειες της Βόρειας Κορέας "δεν μπορούν και δεν θα της δώσουν ποτέ το καθεστώς κράτους που έχει πυρηνικά όπλα" σύμφωνα με τη Συνθήκη μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων, "ή οποιοδήποτε άλλο ειδικό καθεστώς ως προς το θέμα αυτό".

Η ΕΕ κάλεσε εκ νέου τη Βόρεια Κορέα να "σταματήσει τις επιθετικές και αποσταθεροποιητικές της ενέργειες, να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και να επαναλάβει τον διάλογο με όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές". Η ΕΕ τόνισε επίσης την "πλήρη αλληλεγγύη" της προς την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Φωτιά ξέσπασε γύρω στις 20.00 την Τετάρτη στην περιοχή του «Aphrodite Hills», παρά την Πέτρα του Ρωμιού.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top