ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Παραλύουν για 3 ώρες τα δημόσια νοσηλευτήρια στις 17 Νοεμβρίου – Τι καταγγέλλει η ΠΑΣΥΚΙ και πώς απαντά ο ΟΚΥπΥ

Παραλύουν για 3 ώρες τα δημόσια νοσηλευτήρια στις 17 Νοεμβρίου – Τι καταγγέλλει η ΠΑΣΥΚΙ και πώς απαντά ο ΟΚΥπΥ

Σε τρίωρη στάση εργασίας κατέρχονται την Πέμπτη, 17 Νοεμβρίου, από τις 11 το πρωί έως τις 2 μετά το μεσημέρι, οι γιατροί του Δημοσίου, καταγγέλλοντας έλλειψη επαγγελματικής ασφάλισής την ώρα άσκησης της ιατρικής.

Πάντως, μεταξύ Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) και Παγκύπριας Συντεχνίας Κυβερνητικών Ιατρών (ΠΑΣΥΚΙ), υπάρχει διάσταση απόψεων, με τον ΟΚΥπΥ να κάνει λόγο για μία αχρείαστη ενέργεια και τους γιατρούς να προειδοποιούν ακόμη και με κλιμάκωση των μέτρων.

Η διάσταση απόψεων καταγράφηκε και κατά την πρωινή συζήτηση των δύο μερών, στην εκπομπή «Alpha Καλημέρα».

Τι λέει ο ΟΚΥπΥ

Σε δηλώσεις του στην εκπομπή, ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥπΥ, Πάμπος Χαριλάου, τόνισε πως δεν ωφελεί κάποιον να παραλύουν τα νοσηλευτήρια, σημειώνοντας ότι «η προσπάθεια όλων μας είναι να προσφέρουμε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας την ώρα που χρειάζεται στους ασθενείς μας και η οποιαδήποτε απεργία ή στάση εργασίας, αυτό δεν αποβαίνει προς όφελος των ασθενών στο τέλος της ημέρας. Το μόνο που προσθέτουμε είναι ταλαιπωρία και τίποτε περισσότερο», επεσήμαμε.

Όσον αφορά την ουσία του θέματος, ο κ. Χαριλάου υπέδειξε ότι «δεν υπάρχει κανένα απολύτως ζήτημα σε ό,τι αφορά την ασφαλιστική κάλυψη έναντι αμέλειας για παροχή υπηρεσιών φροντίδας υγείας από τον οποιονδήποτε ιατρό που εργάζεται στον ΟΚΥπΥ και αυτό έχει κοινοποιηθεί με επιστολή μας στην ΠΑΣΥΚΙ. Άρα, επαναλαμβάνω, δεν τίθεται οποιοδήποτε νομικό ζήτημα και θεωρούμε ότι η οποιαδήποτε απεργιακή κινητοποίηση περί τούτου θα είναι αχρείαστη», συνέχισε.

Σε σχέση με τον διάλογο, ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥπΥ ανέφερε ότι είναι συνεχής. «Έχουμε επιλύσει τα τελευταία χρόνια πολλά διαχρονικά ζητήματα που απασχολούσαν την ιατρική κοινότητα. Είμαστε συνεχώς σε ζητήσεις και διαπραγματεύσεις, άρα δεν θεωρούμε ότι δεν προσερχόμαστε στον οποιοδήποτε διάλογο για το οποιοδήποτε θέμα και για την οποιαδήποτε κατηγορία προσωπικού και όχι μόνο για τους γιατρούς».

Τι λέει η ΠΑΣΥΚΙ

Από πλευράς ΠΑΣΥΚΙ, ο Πρόεδρος της Συντεχνίας, Σωτήρης Κούμας, και κληθείς σχολιάσει τα όσα ανέφερε ο κ. Χαριλάου, υπέδειξε ότι «δεν αναμέναμε άλλη απάντηση από τον κ. Χαριλάου, για τον οποίο όλα είναι μέλι γάλα. Ας κατέβει από τον όροφο που δουλεύει και να πάει στα νοσοκομεία».

Όσον αφορά την επαγγελματική ασφάλιση, είπε, «ούτε ο κ. Χαριλάου είναι γιατρός ούτε οι διοικούντες του ΟΚΥπΥ. Άρα εμείς έχουμε ιδία απόψη αν είμαστε ασφαλισμένοι ή όχι».

Ερωτηθείς τι δεν καλύπτεται από την ασφάλιση που προσφέρεται στους ιατρούς, ο κ. Κούμας τόνισε πως «όταν δουλεύεις στο ΓεΣΥ ο ΟΑΥ απαιτεί κάθε ιατρός να είναι ασφαλισμένος». «Απ’ εκεί και πέρα επειδή εμείς δεν είμαστε συμβεβλημένοι, αλλά εγγεγραμμένοι, δηλαδή εργαζόμαστε υπό άλλο πάροχο, τον ΟΚΥπΥ. Πρέπει να μας δοθεί η συμφωνία που έχει κάνει ο ΟΚΥπΥ με τον ΟΑΥ και τι σημαίνει αντίστοιχα για κάθε γιατρό προσωπικά», υπογράμμισε ο κ. Κούμας

Κληθείς να πει κατά πόσον οι γιατροί καλύπτονται με ασφάλεια από την τσέπη τους, ο Πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ δήλωσε: «Σε ένα επίπεδο ναι. Την ίδια στιγμή, επειδή υπάρχουν τουλάχιστον 3 κατηγορίες εργαζομένων ιατρών – είναι οι μόνιμοι γιατροί του Δημοσίου, οι αορίστου του Δημοσίου και οι γιατροί που υπογράφουν συμβόλαιο με τον ΟΚΥπΥ. Κανένας από εμάς δεν έχει δει προσωπικά την ασφάλισή του. Εμείς τους λέμε φέρτε τα έγγραφα και κανένα πρόβλημα. Γιατί κωλύονται να φέρουν τα έγγραφα;», διερωτήθηκε υποδεικνύοντας πως «δεν μπορώ εγώ να εργάζομαι, να παίρνω το ρίσκο και κάποιοι απλώς να παραβιάζουν νομοθεσία. Απλά τα πράγματα».

Ερωτηθείς εάν υπάρχει ενδεχόμενο αναστολής της στάσης εργασίας, ο κ. Κούμας απαντώντας καταφατικά διεμήνυσε ότι, για να γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει να τους παρουσιαστούν τα έγγραφα που ζητούν. «Δεν είναι αυτοσκοπός η στάση εργασίας», ξεκαθάρισε προειδοποιώντας, ωστόσο, με κλιμάκωση μέτρων εάν δεν ικανοποιηθούν.

Σημειώνεται ότι, για το θέμα αναμένεται να ενημερωθεί σήμερα (9/11) ο Υπουργός Υγείας, με τον οποίο, όπως είπε ο κ. Κούμας, θα επιδιώξει συνάντηση.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Διασωληνωμένος ο 34χρονος - Συνεχίζονται οι έρευνες για εντοπισμό των δραστών

Μονή Αββακούμ: Ζητούν παύση της ανακριτικής διαδικασίας οι δικηγόροι των μοναχών

Σε εξέλιξη πυρκαγιά στην Παρεκκλησιά – Στη «μάχη» και αεροπλάνο του Τμήματος Δασών - Δείτε βίντεο

Υπουργείο Υγείας: Αυτές είναι οι συστάσεις προς το κοινό για προστασία από τη σκόνη

Αφορά χαμηλοσυνταξιούχους: Έρχεται αυξημένο το φετινό πασχαλινό επίδομα - Δείτε το ποσό



Ανησυχία Κυβέρνησης για την εγκληματικότητα: «Αύξηση των περιπολιών, αλλά και των ενεργειών της ίδιας της Αστυνομίας»

Ανησυχία Κυβέρνησης για την εγκληματικότητα: «Αύξηση των περιπολιών, αλλά και των ενεργειών της ίδιας της Αστυνομίας»

Η Κυβέρνηση έχει λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας τα οποία αξιολογούνται διαρκώς ως προς την αποτελεσματικότητα τους είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top