H Νεβάδα έφερε την ανατροπή: Κρατούν τη Γερουσία οι Δημοκρατικοί, ακόμα μια «ήττα» για τον Τραμπ

H Νεβάδα έφερε την ανατροπή: Κρατούν τη Γερουσία οι Δημοκρατικοί, ακόμα μια «ήττα» για τον Τραμπ

Το Δημοκρατικό Κόμμα εξασφαλίζει την 50ή έδρα του στη Γερουσία των ΗΠΑ και διατηρεί τον έλεγχό του σώματος, πετυχαίνοντας μια αποφασιστική νίκη για το υπόλοιπο της θητείας της κυβέρνησης Μπάιντεν.

Τέσσερις ημέρες μετά τις ενδιάμεσες εκλογές, τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ανακοίνωσαν πως η Δημοκρατική γερουσιαστής Κάθριν Κορτές Μάστο επικράτησε οριακά του Ρεπουμπλικάνου αντιπάλου της Άνταμ Λάξαλτ (ο οποίος υποστηρίχθηκε από τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ) στην κομβικής σημασίας πολιτεία της Νεβάδα.

Τα προηγούμενα 24ωρα ο Λάξαλτ προηγούνταν της «κούρσας» ωστόσο η διαφορά του από τη Δημοκρατική γερουσιαστή ήταν τόσο μικρή, που η καταμέτρηση των ψήφων είχε εξελιχθεί σε «θρίλερ» για γερά νεύρα, μιας και η κάλπη της Νεβάδα σήμαινε τόσα πολλά.

Η επανεκλογή της Κορτές Μάστο ανεβάζει σε 50 τον αριθμό των Δημοκρατικών που εκλέγονται στη Γερουσία. Ανεξαρτήτως της έκβασης του επαναληπτικού γύρου της 6ης Δεκεμβρίου για την έδρα της Τζόρτζια, οι Δημοκρατικοί έχουν ήδη εξασφαλισμένο τον έλεγχο της Γερουσίας. Και αυτό γιατί όταν το 100μελές σώμα είναι χωρισμένο ακριβώς στη μέση (50 Δημοκρατικοί, 50 Ρεπουμπλικάνοι), η ψήφος της αντιπροέδρου των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις είναι αυτή που λύνει τον «γόρδιο δεσμό» σε περιπτώσεις ισοψηφίας.

Οι Ρεπουμπλικάνοι δεν επιβεβαίωσαν τις προβλέψεις για «κόκκινο κύμα» στις ενδιάμεσες εκλογές, που παραδοσιακά είναι δυσμενείς για το κυβερνών κόμμα. Ωστόσο, θα κερδίσουν την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, θέτοντας εμπόδια στην κυβέρνηση Μπάιντεν.

Η πλειοψηφία των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων αναμένεται πάντως να είναι μικρότερη από ό,τι προβλεπόταν πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές. Το δίκτυο NBC προέβλεψε μια εύθραυστη πλειοψηφία πέντε εδρών, με 220 Ρεπουμπλικάνους βουλευτές έναντι 215 Δημοκρατικών.


Ικανοποίηση από Μπάιντεν

Από την Καμπότζη όπου βρίσκεται για την ετήσια σύνοδο ΗΠΑ-ASEAN (Σύνδεσμος Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας) και τη διάσκεψη κορυφής της Ανατολικής Ασίας (East Asia Summit), ο αμερικανός πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για την διατήρηση του ελέγχου της Γερουσίας από τους Δημοκρατικούς.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά την οριακή επικράτηση της Μάστο, ο πρόεδρος Μπάιντεν δήλωσε: «Αισθάνομαι καλά και ανυπομονώ για τα επόμενα δύο χρόνια». Πλέον, οι Ρεπουμπλικάνοι πρέπει να αποφασίσουν «ποιοι είναι», συμπλήρωσε. Η προσοχή, είπε ο πρόεδρος Μπάιντεν, στρέφεται τώρα στον επαναληπτικό γύρο της 6ης Δεκεμβρίου στην Τζόρτζια για την έδρα της Γερουσίας, που θα είναι η 51η για τους Δημοκρατικούς σε περίπτωση που ο Ράφαελ Γουόρνοκ επιβληθεί του Ρεπουμπλικάνου Χέρσελ Γουόκερ.

Πηγή: protothema.gr

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

ΠτΔ: Έτοιμοι για επανέναρξη των συνομιλιών ακόμη και αύριο - Δεν υπάρχει άλλη επιλογή από τη λύση του Κυπριακού

ΠτΔ: Έτοιμοι για επανέναρξη των συνομιλιών ακόμη και αύριο - Δεν υπάρχει άλλη επιλογή από τη λύση του Κυπριακού

Την ετοιμότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, ακόμη και αύριο, επανέλαβε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή από την επίλυση του Κυπριακού. Μιλώντας στο 6ο Παγκύπριο Συναπάντημα Προσφύγων, στο Δάσος Άχνας, διαβεβαίωσε ότι η προσπάθεια θα συνεχιστεί με στόχο τον τερματισμό της κατοχής και την επανένωση της πατρίδας.

BEST OF TOTHEMAONLINE