ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: «Ότι κι αν δείξουν οι έρευνες, η Ρωσία έχει την πλήρη ευθύνη για τον πύραυλο στην Πολωνία»

ΗΠΑ: «Ότι κι αν δείξουν οι έρευνες, η Ρωσία έχει την πλήρη ευθύνη για τον πύραυλο στην Πολωνία»

Ανεξάρτητα από τα τελικά συμπεράσματα της έρευνας σχετικά με την πτώση του πυραύλου στο χωριό Πρζεβοντοβ της Πολωνίας, την πλήρη ευθύνη για το τραγικό αυτό περιστατικό φέρει η Ρωσία, η οποία εξαπέλυσε πυραυλική επίθεση κατά της μη στρατιωτικής υποδομής της Ουκρανίας. Αυτό δήλωσε ο μόνιμος αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) Μάικλ Κάρπεντερ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Μόνιμου Συμβουλίου του ΟΑΣΕ την Πέμπτη στη Βιέννη.

«Δεν είδαμε τίποτα που να αντικρούει την προηγούμενη εκτίμηση του προέδρου Ντούντα ότι η έκρηξη αυτή ήταν πιθανότατα το αποτέλεσμα ενός ουκρανικού πυραύλου αεράμυνας που δυστυχώς προσγειώθηκε σε πολωνικό έδαφος. Ωστόσο, όποια και αν είναι τα τελικά συμπεράσματα, είναι προφανές ότι το μέρος που φέρει την πλήρη ευθύνη για αυτό το τραγικό περιστατικό είναι η Ρωσία, η οποία βομβάρδισε την Ουκρανία με πυραύλους ειδικά σχεδιασμένους για να πλήξουν πολιτικές υποδομές», δήλωσε.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής αποστολής στον ΟΑΣΕ τόνισε ότι η Ουκρανία είχε και έχει κάθε δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό της.

Σύμφωνα με τον Κάρπεντερ, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν πλήρη εμπιστοσύνη στην έρευνα της πολωνικής κυβέρνησης για τον βομβαρδισμό και εκτιμούν τον επαγγελματισμό και τη διακριτικότητα με την οποία τη διεξάγει. «Δεν θα προκαταλάβουμε το έργο τους και παραμένουμε σε στενή επαφή με τους Πολωνούς συναδέλφους μας, καθώς συνεχίζουμε να συλλέγουμε πληροφορίες» πρόσθεσε.

Στην ομιλία του, ο Αμερικανός διπλωμάτης επισήμανε επίσης τη δήλωση του Προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αυτή την εβδομάδα στο Μπαλί ότι «η Ουκρανία έχει την πλήρη υποστήριξή μας και θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να της δώσουμε την ευκαιρία να υπερασπιστεί τον εαυτό της. Υπάρχει μόνο ένας επιτιθέμενος σε αυτόν τον πόλεμο και είναι η Ρωσική Ομοσπονδία. Μαζί θα σταματήσουμε την επιθετικότητά της και θα καταστήσουμε την ηγεσία της υπεύθυνη για τις θηριωδίες που διαπράχθηκαν εναντίον του λαού της Ουκρανίας».

Σημείωσε επίσης ότι μόνο ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος «έχει αποδείξει ξεκάθαρα τη δέσμευσή του να τερματίσει αυτόν τον πόλεμο», και η δημοκρατικά εκλεγμένη ηγεσία της Ουκρανίας μπορούν να αποφασίσουν πότε και πώς θα ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα τους υποστηρίξουν πλήρως στις συνεχιζόμενες προσπάθειές τους να αποκαταστήσουν την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων», πρόσθεσε.

ΠΗΓΗ: Πρώτο Θέμα

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τέμπη: Ισχυρές ενδείξεις μεταφοράς εύφλεκτης ουσίας – «Αλλοίωση της σκηνής του εγκλήματος»

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω»: Σοκαριστικό βίντεο από τη σύλληψη μαύρου άνδρα που πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση



Τέλος από την ΕΔΕΚ Ο Γιώργος Βαρνάβα: Αποχωρεί με «καρφιά» κατά Σιζόπουλου

Τέλος από την ΕΔΕΚ Ο Γιώργος Βαρνάβα: Αποχωρεί με «καρφιά» κατά Σιζόπουλου

Ανακοίνωσε την αποχώρηση του από την ΕΔΕΚ ο Γιώργος Βαρνάβα, μέσω γραπτής δήλωσης του, στην οποία εξηγεί τους λόγους της απομάκρυνσης του, ενώ την ίδια ώρα «πυροβολεί» και τον Πρόεδρο του κόμματος, Μαρίνο Σιζόπουλο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top