ΔΙΕΘΝΗ

Τουρλού τουρλού το Τούρκικο αυτοκίνητο

Τουρλού τουρλού το Τούρκικο αυτοκίνητο

Με τον Ερντογάν να πασχίζει με κάθε τρόπο να αντιστρέψει το δυσμενές για αυτόν κλίμα, το πρώτο τούρκικο ηλεκτρικό αυτοκίνητο μπαίνει και αυτό στο προεκλογικό παιχνίδι.

Το TOGG είναι και αυτό ένα από τα όπλα του Τούρκου προέδρου στο να πείσει τους κατοίκους της χώρας ότι η οικονομία είναι ισχυρή, την ίδια ώρα που ο πληθωρισμός τρέχει με ρυθμούς πάνω από 100% και η λίρα διαρκώς εξασθενεί.

Η αλήθεια είναι βέβαια ότι η Τουρκία έχει ήδη μία μεγάλη βάση παραγωγής αυτοκινήτων, ξεκινώντας από τα μέσα της δεκαετίας του 1960, και φθάνοντας στις μέρες μας όπου είναι μία από τις μεγαλύτερες εξαγωγικές δυνάμεις στον χώρο του αυτοκινήτου.

Η παραγωγή όμως του δικούς τους, αμιγώς τούρκικου αυτοκίνητου, αποτελεί θέμα τιμής και περηφάνειας για την χώρα. Τουλάχιστον για τον Ερντογάν, ο οποίος ελπίζει ότι μέσα από φιέστες όπως η έναρξη… προπαραγωγής του αυτοκινήτου πριν λίγες ημέρες, θα αντιστρέψει το εναντίον του προεκλογικό κλίμα.

Ο Gürcan Karakaş, πρόεδρος της TOGG δήλωσε ότι η παραγωγή του θα είναι περί τις 100.000 ετησίως, ενώ μέχρι να κλείσει το 2023 θα φτιάξουν γύρω στις 18.000 μονάδες. Μάλιστα η εταιρία έχει στα σχέδια σίγουρα ένα ακόμα αυτοκίνητο, ένα sedan, ενώ ίσως προστεθεί ένα ακόμα.

Και η κυβέρνηση, για να ενισχύσει την παραγωγή, έχει υποσχεθεί μειωμένη φορολογία και αγορά 30.000 αυτοκινήτων την χρονιά μέχρι το 2025.

Αν και το TOGG θεωρείται ως το πρώτο τούρκικου αυτοκίνητο, είναι γεγονός ότι εξακολουθεί να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από ξένες εταιρίες στα πιο βασικά του συστήματα.

Αν και είναι σχεδιασμένο και συναρμολογείται στην Τουρκία, οι μπαταρίες και τα ηλεκτρικά μέρη του είναι εισαγωγής. Σύμφωνα με εκτιμήσεις πάνω από το 50% του αυτοκινήτου είναι εισαγόμενο, αν και οι υπουργός Βιομηχανίας υποστήριξε ότι σκοπεύει να αυξήσει την συμμετοχή της εγχώριας παραγωγής τα επόμενα χρόνια.

Παρόλο που οι αξιωματούχοι θεωρούν το αυτοκίνητο ως το «αυτοκίνητο του λαού», το TOGG πιθανότατα θα είναι πολύ ακριβό για την πλειοψηφία των Τούρκων. Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για πάνω από 50.000 ευρώ, όταν ο κατώτατος μισθός στην γειτονική χώρα είναι μόλις 300 ευρώ.

Ένα ακόμα θέμα είναι το εξαιρετικά μικρό δίκτυο φορτιστών, το οποίο επεκτείνεται με πολύ αργούς ρυθμούς. Όλα αυτά βέβαια είναι λεπτομέρειες. Ο Ερντογάν πασχίζει να επανεκλεγεί πάση θυσία, οπότε πιάνεται από όπου βρει.

Ακόμα και από ένα “τούρκικο” αυτοκίνητο, που λίγη σχέση έχει με την Τουρκία και ελάχιστοι Τούρκοι μπορούν να αγοράσουν.

ΠΗΓΗ: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι σήμερα, από τις 8:30 π.μ. μέχρι και τις 12:30 μ.μ., υποβλήθηκαν στους Εφόρους Εκλογής οι υποψηφιότητες για τα αξιώματα των Προέδρων των Συμβουλίων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Η όλη διαδικασία κύλησε ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top