ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Χρ. Γιαννάκη: Το Υπ. Υγείας εξασφάλιζε έως και 1600% φθηνότερα φάρμακα πριν από το ΓεΣΥ – Ο ΟΑΥ υπερκοστολογεί

Χρ. Γιαννάκη: Το Υπ. Υγείας εξασφάλιζε έως και 1600% φθηνότερα φάρμακα πριν από το ΓεΣΥ – Ο ΟΑΥ υπερκοστολογεί

Στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία αποδεδειγμένα το Υπουργείο Υγείας εξασφάλιζε πολύ φθηνότερα φάρμακα απ’ ότι σήμερα ο ΟΑΥ, παρουσίασε ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας, Δρ Χριστίνα Γιαννάκη, κατά τη συζήτηση δύο σχετικών Ειδικών Εκθέσεων του Γενικού Ελεγκτή, Οδυσσέα Μιχαηλίδη.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «είναι γεγονός ότι το Υπουργείο Υγείας, μέσω της διαδικασίας των προσφορών που ακολουθούσε εδώ και σειρά ετών, εξασφάλιζε σημαντική μείωση του κόστους αγοράς των φαρμάκων, εφόσον η τιμή αγοράς ήταν σημαντικά πιο χαμηλή από τη μέγιστη χονδρική τιμή, όπως ορίζεται στον τιμοκατάλογο φαρμακευτικών προϊόντων που επικαιροποιείται και εκδίδεται κάθε έτος από τις Φαρμακευτικές Υπηρεσίες».

Σύμφωνα με την κ. Γιαννάκη, αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι σε αρκετές περιπτώσεις το ποσοστό μείωσης του κόστους αγοράς των φαρμάκων έφθανε μέχρι και 1600%, ιδιαίτερα στην αγορά των γενόσημων φαρμάκων, συμπεριλαμβανομένων των φαρμάκων της 1ης φάση του ΓεΣΥ, ξεκαθαρίζοντας, παράλληλα, πως «το Υπουργείο Υγείας εξασφάλιζε σημαντική μείωση του κόστους αγοράς των φαρμάκων, παράλληλα με την παροχή υψηλής ποιότητας φαρμακευτικής φροντίδας, με βάση τους διεθνής δείκτες στο προσδόκιμο ζωής – από τα υψηλότερα στην Ευρώπη».

Χαρακτηριστικά παραδείγματα

Μάλιστα και προκειμένου να καταδείξει με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο τη μεγάλη διαφορά στις τιμές εξασφάλισης φαρμάκων, η Δρ Γιαννάκη παρέθεσε σχετικά παραδείγματα όπως έχουν ληφθεί από τον κατάλογο, με τα ακριβότερα φάρμακα της 1ης Φάσης του ΓεΣΥ, με βάση την κατανάλωση την περίοδο 2019 και που καλύπτει όλο το εύρος των θεραπευτικών κατηγοριών:

• Φάρμακα Α:
-Μέγιστη Χονδρική Τιμή, με βάση τον τιμοκατάλογο των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών: €29,93
-Τιμή αγοράς από το Υπ. Υγείας: €6,30
-Έκπτωση 375% (η έκπτωση αφορά τη διαφορά της Μέγιστης Χονδρικής Τιμής με την τιμή που αγόραζε το Υπ. Υγείας με τη διαδικασία των προφορών)

• Φάρμακο Β:
-Μέγιστη Χονδρική Τιμή: €18,25
-Τιμή αγοράς από το Υπ. Υγείας: €3,68
-Έκπτωση 395%

• Φάρμακο Γ:
-Μέγιστη Χονδρική Τιμή: €84,64
-Τιμή αγοράς από το Υπ. Υγείας: €7,55
-Έκπτωση: 1120%

• Φάρμακο Δ:
-Μέγιστη Χονδρική Τιμή €26,06
-Τιμή αγοράς από το Υπ. Υγείας: €11,97
-Έκπτωση: 118%

• Φάρμακο Ε:
-Μέγιστη Χονδρική Τιμή: €6,67,
-Τιμή αγοράς από το Υπ. Υγείας: €0,44
-Έκπτωση 1400%

• Φάρμακο ΣΤ:
-Μέγιστη Χονδρική Τιμή: €5,05
-Τιμή αγοράς από το Υπ. Υγείας: €0,41
-Έκπτωση 1130%

• Φάρμακο Ζ:
-Μέγιστη Χονδρική Τιμή: €7,91
-Τιμή αγοράς από το Υπ. Υγείας: €2,04
-Έκπτωση 287%

• Φάρμακο Η:
-Μέγιστη Χονδρική Τιμή: €7,79
-Τιμή αγοράς από το Υπ. Υγείας: €2,73
-Έκπτωση 185%

• Φάρμακο Θ:
-Μέγιστη Χονδρική Τιμή: €7,03
-Τιμή αγοράς από το Υπ. Υγείας: €0,41
-Έκπτωση 1600%

• Φάρμακο Ι:
-Μέγιστη Χονδρική Τιμή: €4,32
-Τιμή αγοράς από το Υπ. Υγείας: €1,03
-Έκπτωση 319%

«Μεγαλύτερη ποσότητα αντιστοιχεί σε χαμηλότερη τιμή»

Περαιτέρω, η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας τόνισε, κατά την παρέμβασή της, πως «πριν την εφαρμογή του ΓεΣΥ το Υπουργείο Υγείας προέβαινε σε αγορά για την ικανοποίηση των αναγκών περί των 600 χιλιάδων δικαιούχων του προηγούμενου συστήματος», σημειώνοντας ότι «με την εφαρμογή του ΓεΣΥ οι δικαιούχοι ανήλθαν στους 950χιλ. δηλαδή μία αύξηση της τάξεως του 58%».

«Τόσο πρακτικά όσο και θεωρητικά, θα έπρεπε οι τιμές αγοράς των φαρμάκων του ΓεΣΥ, με κατά 58% περισσότερους δικαιούχους, να ήταν ακόμη πιο χαμηλές από τις τιμές αγοράς του Υπουργείου Υγείας. Στην επιστήμη της οικονομίας, συμπεριλαμβανομένης και της φαρμακευτικής οικονομίας, η ποσότητα αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης εφόσον αγορά μεγαλύτερης ποσότητας αντιστοιχεί σε χαμηλότερη τιμή», υπέδειξε η κ. Γιαννάκη.

«Η βέλτιστη διαχείριση των οικονομικών, συμπεριλαμβανομένης της εξασφάλισης χαμηλότερων τιμών, ιδιαίτερα σε ότι αφορά τα φάρμακα της 1ης φάσης του ΓεΣΥ, έχει καθοριστική σημασία καθώς με αυτό το τρόπο επιτυγχάνεται σημαντική εξοικονόμηση δαπανών. Πέραν από αυτό, το διαθέσιμο ποσό που θα απόβαινε από αυτήν την εξοικονόμηση θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την ένταξη νέων καινοτόμων φαρμάκων στον κατάλογο του ΓεΣΥ χωρίς αντίκτυπο στον σφαιρικό προϋπολογισμό του ΟΑΥ», επεσήμανε ακόμη.

Αναλώσιμα Καταλόγου Ζ – Αύξηση στις τιμές έως και 148%

Αναφερόμενη, δε, στα αναλώσιμα που περιλαμβάνονται στον Κατάλογο Ζ, η κ. Γιαννάκη είπε πως, «ο Γενικός Ελεγκτής ζήτησε τον Μάιο 2022 τις απόψεις/σχόλια του Υπουργείου Υγείας σχετικά με τις τιμές αναλωσίμων του καταλόγου Ζ. Όπως είχε διαπιστωθεί σε ορισμένα αναλώσιμα υπήρχε σημαντική αύξηση της τιμής από τις τιμές συμβάσεων του Υπουργείου Υγείας, που θεωρούμε ότι δεν δικαιολογείται».

Για παράδειγμα, εξήγησε:

• Οι βηματοδότες καρδίας όπου παρουσιάζουν αύξηση από 92% μέχρι 121% (Τιμή Υπουργείου Υγείας €2940, €3440 και €4940 και Τιμή Καταλόγου Ζ €6500, €7500 και €9500),
• Οι βαλβίδες υδροκεφαλίας όπου παρουσιάζουν αύξηση περίπου 130% (Τιμή Υπουργείου Υγείας €700 και Τιμή Καταλόγου Ζ €2565),
• το σύστημα νευροπαρακολούθησης ΙΟΜ εγκεφάλου/σπονδυλικής στήλης όπου παρουσιάζει 113% αύξηση (Τιμή Υπουργείου Υγείας €795, €695, €770 και Τιμή Καταλόγου Ζ €1700) και
• οι ολικές αρθροπλαστικές ισχίου όπου παρουσιάζουν αύξηση 148% (Τιμή Υπουργείου Υγείας €767 και Τιμή Καταλόγου Ζ €1902).

Παράλληλα, συμπλήρωσε, «όπως είχε αναφερθεί στον Γενικό Ελεγκτή, δεν συμφωνούσαμε με την θέση του ΟΑΥ σχετικά με την αιτιολόγηση της αύξησης των τιμών στον κατάλογο Ζ».

Την ίδια ώρα, η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας τόνισε πως «συμφωνούμε με την Ελεγκτική Υπηρεσία για σύσταση ειδικής επιτροπής στην οποία να συμμετέχουν ειδικοί – αναλόγως αντικειμένου - η οποία θα αξιολογεί νέα είδη και θα διαπραγματεύεται τις τιμές ανάλογα».

Επιπλέον, συνέχισε, «κατά την άποψη μας, ο κατάλογος Ζ θα πρέπει να συρρικνωθεί και σε αυτόν να περιλαμβάνονται μόνο υλικά πολύ υψηλού κόστους».

Το Υπουργείο Υγείας παρέχει κάθε δυνατή βοήθεια στον ΟΑΥ

Σε ό,τι αφορά τα φάρμακα που εγκρίνονται από την Επιτροπή Ονομαστικών Αιτημάτων (ΕΟΑ), η κ. Γιαννάκη αφού αναφέρθηκε στο τι συνέβαινε προ ΓεΣΥ και τι συμβαίνει σήμερα, απεκάλυψε πως «λόγω της καθυστέρησης ένταξης φαρμάκων στον κατάλογο του ΓεΣΥ από τον ΟΑΥ, τα τελευταία δύο χρόνια, έχει παρατηρηθεί μια ραγδαία αύξηση των αιτημάτων για τη χορήγηση φαρμάκων από την ΕΟΑ, που εξυπηρετεί πλέον όλους τους δικαιούχους του ΓεΣΥ από όλους τους ιατρούς του ΓεΣΥ, με αντίκτυπο τη σημαντική αύξηση των εργασιών της Διεύθυνση Αγορών και Προμηθειών του Υπουργείου Υγείας (ΔΑΠ) του Υπουργείου Υγείας, ως την καθ’ ύλη αρμόδια αρχή για την προμήθεια, αποθήκευση, παράδοση σε φαρμακαποθήκες ή διάθεση φαρμάκων στα νοσηλευτήρια», εξηγώντας πως «το Υπουργείο Υγείας για τη λειτουργεία της Επιτροπής Ονομαστικών Αιτημάτων, του Αναθεωρητικού Συμβουλίου Φαρμάκων και της ΔΑΠ διαθέτει το δικό του προσωπικό, το οποίο απασχολείται, πέραν των άλλων καθηκόντων του».

Απεκάλυψε, ακόμη, πως ήδη 6 φαρμακοποιοί των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών έχουν αποσπαστεί στον ΟΑΥ, ενώ επιπλέον η ΔΑΠ εκτελεί εργασίες του ΟΑΥ όπως, η αγορά, αποθήκευση, παράδοση σε φαρμακαποθήκες και διανομή στα νοσηλευτήρια σημαντικού αριθμού φαρμάκων του ΓεΣΥ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την κ. Γιαννάκη, η ΔΑΠ προβαίνει, εκ μέρους του ΟΑΥ, στην αγορά, αποθήκευση, παράδοση ή διανομή φαρμάκων των πιο κάτω τριών κατηγοριών:

• μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων για ορισμένες κατηγορίες ασθενών (34 φαρμακευτικά προϊόντα π.χ. acyclovir 5% cream, maalox tax, bisacodyl, folic acid, microlax, senna, pyridoxine κ.α.)
• φαρμάκων της 1ης φάσης του ΓεΣΥ σε περίπτωση αδυναμίας της εταιρείας που έχει συμβληθεί με τον ΟΑΥ να τροφοδοτήσει την αγορά με συγκεκριμένα φαρμακευτικά προϊόντα είτε μόνιμα (31 φαρμακευτικά προϊόντα π.χ trileptal (επιληψία), sirolimus (μεταμόσχευμένους), σκευάσματα μορφίνης (καρκίνος), acitretin (λεύκη κ.α.) είτε για ορισμένο χρονικό διάστημα (18 φαρμακευτικά προϊόντα, π.χ. warfarin (αντιπηκτικό), colchicine (ποδάγρα), acyclovir syrup (αντιϊκό), levodopa (Parkinson), butesonide (κολίτιδες), κ.α.)
• πέραν του 95% των φαρμάκων της 2ης φάσης του ΓεΣΥ. Συγκεκριμένα από τις 700 φαρμακευτικές ουσίες των φαρμάκων για ενδονοσοκομιακούς ασθενείς οι 690 αγοράζονται, αποθηκεύονται και διανέμονται από ΔΑΠ. Από τις 700 φαρμακευτικές ουσίες μόνο για τις 10 υπάρχει συμφωνία με τον ΟΑΥ εκ των οποίων για τις 2 η διανομή εξακολουθεί να γίνεται από τη ΔΑΠ.

«Καθίσταται σαφές ότι το Υπουργείο Υγείας με στόχο την ομαλή λειτουργεία του Γενικού Συστήματος Υγείας και πρωτίστως τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας παρέχει κάθε δυνατή βοήθεια στον ΟΑΥ είτε με την παραχώρηση προσωπικού είτε υπηρεσιών», τόνισε εμφαντικά η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Κεντρικές Φυλακές: «Τσάκωσαν» το κρατούμενο που είχε αποδράσει – Πού εντοπίστηκε  

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Βόμβα σε club στον Πρωταρά: Στο κελί για 8 ημέρες ο 31χρονος – Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν

Κατερίνα Στικούδη: «Κεκλεισμένων των θυρών» η βάφτιση του δεύτερου γιου της



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top