Ιταλία: Η χώρα «γερνάει» ταχύτερα από τις υπόλοιπες της ΕΕ – Μειώθηκε στα 59 εκατ. ο πληθυσμός

Ιταλία: Η χώρα «γερνάει» ταχύτερα από τις υπόλοιπες της ΕΕ – Μειώθηκε στα 59 εκατ. ο πληθυσμός

Ο πληθυσμός της Ιταλίας έχει πέσει κάτω από τα 59 εκατομμύρια κατοίκους, με τη χώρα να γερνάει σε πολύ ταχύτερο ρυθμό από τις υπόλοιπες της ΕΕ, ανακοίνωσε σήμερα (5.12.2022) η ιταλική εθνική στατιστική υπηρεσία Istat.

Ένας πληθυσμός που γερνάει και μειώνεται προκαλεί σοβαρές ανησυχίες για μια στάσιμη οικονομία όπως αυτή της Ιταλίας, καθώς συνδέεται με την μειούμενη παραγωγικότητα, με μικρότερη καινοτομία και με υψηλότερες προνοιακές δαπάνες, μεταξύ άλλων.

«Από την 1η Ιανουαρίου 2022, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία, ο πληθυσμός μόνιμων κατοίκων μειώθηκε στα 58,983 εκατομμύρια», είπε στο κοινοβούλιο της Ρώμης ο πρόεδρος της Istat, Τζανκάρλο Μπλαντζάρντο.

Ο Μπλαντζάρντο, ένας διακεκριμένος ειδικός στη δημογραφία, είπε ότι ο εθνικός πληθυσμός συρρικνούται σταθερά από το 2014 με συνολικές απώλειες έκτοτε άνω των 1,36 εκατομμυρίων κατοίκων.

«Η δημογραφική εικόνα της χώρας μας χαρακτηρίζεται από μια σημαντική αύξηση του προσδόκιμου ζωής και από μια ανάλογα σημαντική μείωση του ρυθμού γεννήσεων, που έχει ως αποτέλεσμα ο πληθυσμός να γηράσκει γρηγορότερα σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη», είπε.

Τον Σεπτέμβριο η Istat προέβλεψε ότι η Ιταλία κινδυνεύει να χάσει σχεδόν το ένα πέμπτο των κατοίκων της, με τον πληθυσμό της να αναμένεται να μειωθεί, με βάση ένα κανονικό σενάριο, από 59,2 εκατομμύρια που ήταν το 2021 σε 54,2 εκατ. το 2050 και 47,7 το 2070.

Η κυβέρνηση της πρωθυπουργού Μελόνι έχει θέσει ως προτεραιότητά της να αντιστρέψει αυτή την τάση και στον προϋπολογισμό για το 2023 πρότεινε την μείωση των φόρων στην πώληση προϊόντων βρεφικής φροντίδας και την αύξηση των παιδικών προνοιακών επιδομάτων.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

Ο ΔΗΣΥ μπροστά στον καθρέφτη του 2028 -Οι εσωτερικές γραμμές, το «διπλοπόρτι» και ο Χριστοδουλίδης

Ο ΔΗΣΥ μπροστά στον καθρέφτη του 2028 -Οι εσωτερικές γραμμές, το «διπλοπόρτι» και ο Χριστοδουλίδης

Δεν είναι μόνο ο Καρούσος με τον Δίπλαρο. Δεν είναι μόνο ο Τορναρίτης. Και ασφαλώς δεν είναι μόνο μια ακόμη εσωκομματική αναστάτωση. Στον ΔΗΣΥ εξελίσσεται κάτι βαθύτερο: μια συζήτηση για την επόμενη ημέρα της παράταξης, η οποία θέτει στο τραπέζι τη σχέση με τον Νίκο Χριστοδουλίδη, τα πρόσωπα που θα πρωταγωνιστήσουν το 2028 και τα όρια της κομματικής πειθαρχίας.

BEST OF TOTHEMAONLINE