ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διοικητής Κεντρικής Τράπεζας: «Συνετή πολιτική πιστωτικού κινδύνου εν μέσω επιδείνωσης οικονομικού περιβάλλοντος»

Διοικητής Κεντρικής Τράπεζας: «Συνετή πολιτική πιστωτικού κινδύνου εν μέσω επιδείνωσης οικονομικού περιβάλλοντος»

Την ανάγκη για συνετή πολιτική προβλέψεων για επισφαλή δάνεια εν μέσω αρνητικών μακροοικονομικών εξελίξεων, επεσήμανε ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κωνσταντίνος Ηροδότου από το βήμα του 10ου Banking Forum and Fintech Expo.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας, στην ομιλία του, ο κ. Ηροδότου είπε πως στον απόηχο δύο συνεχόμενων κρίσεων, ο πρώτος γύρος των αρνητικών επιπτώσεων ήταν περιορισμένος για τον τραπεζικό τομέα.

Παρόλα αυτά, πρόσθεσε, με το επίπεδο της αβεβαιότητας να παραμένει ανοδικό, τον πλήρες εύρος των συνεπειών δεν έχει ακόμη πραγματοποιηθεί, ειδικά στον τομέα του πιστωτικού κινδύνου.

Όπως είπε, ο τραπεζικός τομέας αντιμετωπίζει τις προκλήσεις των αρνητικών μακροοικονομικών εξελίξεων, οι οποίες μπορεί να επιδεινώσουν την ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού, δημιουργώντας ανοδικές πιέσεις στις απομειώσεις δανείων και στις προβλέψεις.

«Οι συνετές πολιτικές προβλέψεων και η παροχή γρήγορων και βιώσιμων αναδιαρθρώσεων στους πελάτες είναι ο κατάλληλος τρόπος αποτελεσματικής αντιμετώπισης του αρνητικού οικονομικού περιβάλλοντος», τόνισε.

Ο κ. Ηροδότου σημείωσε ακόμη ότι το μάθημα που εξάγεται και από τις δύο κρίσεις είναι ότι είναι η σημασία που διαδραματίζει η τεχνολογία στον τραπεζικό τομέα όχι μόνο για τη διεξαγωγή των κανονικών τραπεζικών εργασιών, αλλά και στη βιωσιμότητα και την κερδοφορία.

Σύμφωνα με τον κ. Ηροδότου, ενώ παραμένουν οι παλαιότερες διαρθρωτικές αδυναμίες, αυξάνεται ο ανταγωνισμός από μικρότερες διαδικτυακές τράπεζες (challenger banks).

«Συνεπώς οι τράπεζες πρέπει να κινηθούν πιο αποφασιστικά στον δρόμο του ψηφιακού μετασχηματισμού. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος οι τράπεζες να αντιμετωπίσουν τις διαρθρωτικές τους αδυναμίες, διατηρώντας τα ανταγωνιστικά τους πλεονεκτήματα έναντι των νέων παικτών στην αγορά», είπε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:Σε ελεύθερη πτώση ΔΗΚΟ ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ - Μονόδρομος οι παραιτήσεις των ηγεσιών

Σε ελεύθερη πτώση ΔΗΚΟ ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ - Μονόδρομος οι παραιτήσεις των ηγεσιών

Σε μία περίοδο «εσωστρέφειας» βρίσκονται τα κόμματα του κέντρου, τα οποία αφού ξεπέρασαν το πρώτο σοκ από την ήττα των διπλών εκλογών, ψάχνουν απαντήσεις για το τι πραγματικά έφταιξε ώστε να φτάσουν σε αυτό το απογοητευτικό σημείο, που βρίσκονται σήμερα. Παρά τα μηνύματα που έλαβαν από τους πολίτες, φαίνεται πως οι ηγεσίες των τριών κομμάτων να μην αντιλαμβάνονται το τεράστιο πρόβλημα ή αρνούνται να το αντιληφθούν, ενώ θεωρούν τα κόμματά τους, ως περιουσιακό τους στοιχείο, αρνούμενοι να παραιτηθούν. Σε μία εποχή όπου η κοινωνία έχει δώσει την απάντησή της, επιλέγοντας τον νεαρό Φειδία Παναγιώτου, ο οποίος έλαβε μεγαλύτερο ποσοστό από το σύνολο των ποσοστών των τριών κομμάτων ΔΗΚΟ ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ, οι ηγεσίες τους εξακολουθούν να μην αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top