ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στις 22 Δεκεμβρίου ξεκαθαρίζει η επαναφορά ή μη της ΑΤΑ – Βλέπει συντεχνίες και εργοδότες ο Κούσιος και ανακοινώνει το αποτέλεσμα

Στις 22 Δεκεμβρίου ξεκαθαρίζει η επαναφορά ή μη της ΑΤΑ – Βλέπει συντεχνίες και εργοδότες ο Κούσιος και ανακοινώνει το αποτέλεσμα

Στην τελική ευθεία εισέρχονται οι συζητήσεις για επαναφορά ή μη της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αύξησης (ΑΤΑ), με τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Κυριάκο Κούσιο, να συνεχίζει τις επαφές με τους κοινωνικούς εταίρους, σε μία προσπάθεια για κατάληξη σε μία κοινά αποδεκτή συμφωνία και αποφυγή αδιεξόδου.

Πάντως, αν και μέχρι σήμερα οι εργοδοτικές οργανώσεις ΟΕΒ και ΚΕΒΕ και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ΣΕΚ, ΠΕΟ και ΔΕΟΚ, έχουν εκ διαμέτρου αντίθετες θέσεις για το θέμα, δεν αποκλείεται στην τελευταία κοινή τους συνάντηση με τον Υπουργό Εργασίας να υπάρξει συμβιβαστική συμφωνία.

Κι αυτό, λόγω του γεγονότος πως οι συντεχνίες εμφανίζονται πρόθυμες, σε μία προσπάθεια να υποβοηθήσουν τον διάλογο και να υπάρξει συμφωνία, να συναινέσουν στη σταδιακή αποκατάσταση της ΑΤΑ, εντός συγκεκριμένων, όμως, χρονοδιαγραμμάτων, με αφετηρία την παραχώρηση της στο 50%, όπως ισχύει και μέχρι σήμερα.

«Σε μία προσπάθεια να είμαστε υποβοηθητικοί στη διαδικασία, συζητούμε και τη σταδιακή αποκατάσταση, αλλά όχι σε έναν αόριστο χρόνο, αλλά με σαφείς ενδείξεις ότι οδεύουμε προς αυτή την κατεύθυνση, με συγκεκριμένα, βέβαια, χρονοδιαγράμματα», ανέφερε χαρακτηριστικά συνδικαλιστική πηγή στο ThemaOnline.

Οι νέες κρίσιμες συναντήσεις Κούσιου

Σύμφωνα, εξάλλου, με πληροφορίες της ιστοσελίδας μας, ο Υπουργός Εργασίας έχει αποστείλει χθες Δευτέρα (12/12) πρόσκληση προς τις συνδικαλιστικές οργανώσεις για πραγματοποίηση δύο συναντήσεων.

Η πρώτη συνάντηση, στην οποία κλήθηκαν να παραστούν μόνο οι Συντεχνίες ΣΕΚ, ΠΕΟ και ΔΕΟΚ, ορίστηκε για το πρωί της Τετάρτης, 21 Δεκεμβρίου και η δεύτερη, στην οποία θα παραστούν τόσο οι συνδικαλιστικές όσο και οι εργοδοτικές οργανώσεις, ορίστηκε για το μεσημέρι της Πέμπτης, 22 Δεκεμβρίου.

Κατά την κοινή συνάντηση των δύο πλευρών, ο Υπουργός Εργασίας θα θέσει επί τάπητος τις θέσεις που κατέγραψε κατά τις ξεχωριστές επαφές που είχε και θα έχει με τις συνδικαλιστικές και εργοδοτικές οργανώσεις και θα καταβάλει μία τελευταία προσπάθεια για να υπάρξει κατάληξη.

Πάντως, ανεξαρτήτως του αποτελέσματος της εν λόγω συνάντησης, όπως ανέφερε στο ThemaOnline αρμόδια πηγή, ο Υπουργός Εργασίας θα προβεί σε δηλώσεις, κατά τις οποίες θα ανακοινώσει και το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων που είχε με συντεχνίες και εργοδότες για την ΑΤΑ.

Η ίδια πηγή, εξάλλου, εξέφρασε στην ιστοσελίδα μας την συγκρατημένη αισιοδοξία του κ. Κούσιου, ότι στο τέλος θα υπάρξει κατάληξη σε μία κοινά αποδεκτή συμφωνία και θα αποφευχθεί, έστω και την υστάτη, η διασάλευση της εργατικής ειρήνης.

Σίγουρο το 50% της ΑΤΑ

Αξίζει να αναφερθεί, πάντως, πως σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία για την ΑΤΑ και ο Υπουργός Εργασίας κηρύξει αδιέξοδο, θα εφαρμοστεί η συμφωνία που ίσχυε μέχρι και το 2021 και η οποία προβλέπει ότι η ΑΤΑ καταβάλλεται μία φορά το χρόνο και συγκεκριμένα κατά την 1η ημέρα του έτους, στο 50% της ετήσιας αύξησης του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (πληθωρισμός).

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Ξεκάθαρος ο Κεραυνός: «Ανέκδοτο ότι έχουν αντικατασταθεί οι συντάξεις με φιλοδώρημα»

Αυξήσεις στις τιμές καυσίμων: Πόσο έχουν ανέβει - «Οι γεωπολιτικές εξελίξεις επηρεάζουν»

Παραιτήθηκε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αστυνομίας Κύπρου - Ποιος αναλαμβάνει στη θέση του

Τραγωδία στις ΗΠΑ: Μωρό ενός έτους έπεσε από παράθυρο ξενοδοχείου και σκοτώθηκε



Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία η μοναδική βάση λύσης»

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία η μοναδική βάση λύσης»

Η μοναδική βάση επίλυσης του Κυπριακού είναι η λύση στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως περιγράφεται στα ψηφίσματα των ΗΕ, των συγκλίσεων που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης σε χαιρετισμό του, ο οποίος αναγνώσθηκε από τον Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, σε επίσημο δείπνο των ομογενών στη Νέα Υόρκη με αφορμή την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top