ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δήμοι της Λεμεσού: Απορυθμίζει αντί να μεταρρυθμίζει την Τοπικής Αυτοδιοίκησης το νομοσχέδιο της Κυβέρνησης

Δήμοι της Λεμεσού: Απορυθμίζει αντί να μεταρρυθμίζει την Τοπικής Αυτοδιοίκησης το νομοσχέδιο της Κυβέρνησης

Τη διαφωνία τους προς το προτεινόμενο Νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που κατατέθηκε από την Κυβέρνηση στη Βουλή των Αντιπροσώπων προς συζήτηση, εκφράζουν οι Δήμαρχοι της Μείζονος Λεμεσού, οι οποίοι θεωρούν ότι αντί να μεταρρυθμίζει, απορυθμίζει και μετατρέπει τους Δήμους σε όργανα «διακοσμητικού χαρακτήρα».

Σε σημερινή ανακοίνωση του, το Συμβούλιο Δημάρχων Λεμεσού αναφέρει ότι μελέτησε σε πρόσφατη συνεδρία το σχετικό Νομοσχέδιο, διαπιστώνοντας ότι  «δεν μεταρρυθμίζει αλλά απορυθμίζει την Τοπική και Περιφερειακή Ανάπτυξη της Κύπρου και δεν αποκεντρώνει το σύστημα αλλά συγκεντρώνει σε επαρχιακό επίπεδο όλες τις εξουσίες και αρμοδιότητες, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα υδροκέφαλο και γραφειοκρατικό μοντέλο».

Επίσης, προστίθεται, μέσα από ένα τέτοιο Νομοσχέδιο, οι Δήμοι θα απολέσουν κάθε αρμοδιότητα και εξουσία που είχαν και θα μετατραπούν σε όργανα διακοσμητικού χαρακτήρα, όργανα διαβούλευσης και μεταφοράς προβλημάτων στον «Έπαρχο».

«Φαίνεται πλέον ξεκάθαρα ότι δεν γίνεται κατορθωτό να υπάρξει οικονομία κλίμακας ούτε και καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών» συνεχίζει η ανακοίνωση και προσθέτει ότι «το Κυβερνητικό Νομοσχέδιο δεν περιλαμβάνει καμιά οικονομική μελέτη που να τεκμηριώνει την βιωσιμότητα του».

Ακόμη, οι Δήμαρχοι τις Μείζονος Λεμεσού εκτιμούν πως μέσα από το Νομοσχέδιο απουσιάζουν αναφορές σε ολοκληρωμένη οικονομική διαχείριση, πέραν των κενών που παρουσιάζονται σε σημαντικά οικονομικά ζητήματα, ενώ αποξενώνονται  από τους Δήμους περιουσιακά στοιχεία που ανήκουν στους δημότες των πόλεων τους.

Θεωρούν δε πως μέσα από το όλο φάσμα του προτεινόμενου Νομοσχεδίου είναι διάχυτη η «απαράδεκτη και ασφυκτική» επιτήρηση ενός θεσμού που υπηρετείται από αιρετούς και ότι δημιουργούνται σχέσεις ιεραρχίας και εξάρτισης των πρωτοβάθμιων εκλελεγμένων τοπικών οργάνων.

Τέλος, καταλήγει η ανακοίνωση, το προτεινόμενο Νομοσχέδιο καταστρατηγεί τις διακηρυγμένες Ευρωπαϊκές αρχές επικουρικότητας και της εγγύτητας, καταργώντας βίαια τη δημοκρατική τοπική διοίκηση και ανάπτυξη.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top