ΔΙΕΘΝΗ

Φοροφυγάς ο Ντόναλντ Τραμπ - Στο «φως» οι φορολογικές δηλώσεις του - Δεν πλήρωνε σχεδόν καθόλου φόρους

Φοροφυγάς ο Ντόναλντ Τραμπ - Στο «φως» οι φορολογικές δηλώσεις του - Δεν πλήρωνε σχεδόν καθόλου φόρους

Οι φορολογικές δηλώσεις έξι ετών του Ντόναλντ Τραμπ δημοσιεύθηκαν και δείχνουν ότι ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ πλήρωσε πολύ λίγους ομοσπονδιακούς φόρους εισοδήματος το πρώτο και το τελευταίο έτος της προεδρίας του.

Οι δηλώσεις, που για καιρό καλύπτονταν από μυστικότητα, δόθηκαν στη δημοσιότητα την Παρασκευή από την Επιτροπή Μέσων και Οικονομικών της Βουλής των Αντιπροσώπων, με αποκορύφωμα μια μάχη για την αποκάλυψή τους που έφτασε μέχρι το Ανώτατο Δικαστήριο. Οι δηλώσεις αυτές επιβεβαιώνουν μια έκθεση που εκδόθηκε από τη Μικτή Επιτροπή Φορολογίας, σύμφωνα με την οποία ο Τραμπ διεκδικούσε μεγάλες ζημίες πριν και καθ' όλη τη διάρκεια της προεδρίας του, τις οποίες μετέφερε για να μειώσει ή πρακτικά να εξαλείψει τη φορολογική του επιβάρυνση.

Για παράδειγμα, οι δηλώσεις του δείχνουν ότι μετέφερε ζημίες ύψους 105 εκατομμυρίων δολαρίων το 2015 και 73 εκατομμυρίων δολαρίων το 2016, σύμφωνα με το CNN.

Ουσιαστικά, τα αρχεία δείχνουν μεταξύ άλλων ότι τα εισοδήματα και οι υποχρεώσεις του Τραμπ παρουσίαζαν δραματικές διακυμάνσεις κατά την περίοδο της θητείας του. Ο Τραμπ και η σύζυγός του Μελάνια εμφανίζονται να ζητούν μεγάλες φοροαπαλλαγές και να δηλώνουν ζημίες, ενώ για αρκετά χρόνια κατέβαλαν ελάχιστους φόρους εισοδήματος ή ακόμη και μηδενικούς.

Το 2020, την τελευταία χρονιά του στην προεδρία, ο Τραμπ δεν πλήρωσε καθόλου φόρο.

Η δημοσιοποίηση των φορολογικών δηλώσεων ακολουθεί μια πολυετή επιδίωξη για έγγραφα που συνήθως είχαν δημοσιοποιηθεί εθελοντικά από προηγούμενους προέδρους των ΗΠΑ. Ο Τραμπ και η νομική του ομάδα προσπαθούσαν συνεχώς να κρατήσουν μυστικές τις φορολογικές του δηλώσεις, υποστηρίζοντας πως το Κογκρέσο δεν είχε ποτέ ασκήσει τις νομοθετικές του εξουσίες για να ζητήσει τις φορολογικές δηλώσεις ενός προέδρου, οι οποίες, όπως είπε ο Τραμπ, θα μπορούσαν να έχουν εκτεταμένες συνέπειες.

Η πρώτη αντίδραση Τραμπ

Ο Τραμπ απάντησε στη δημοσιοποίηση των φορολογικών δηλώσεών του με μια ανακοίνωση που εστάλη στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS, στην οποία διαβεβαιώνει ότι τα έγγραφα «απλώς θα δείξουν για άλλη μια φορά την επιτυχία μου». Εξάλλου, σε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, που συνοδευόταν από μια έκκληση για δωρεές στην προεκλογική εκστρατεία του, χαρακτήρισε «ντροπή για το Κογκρέσο» τη στάση των Δημοκρατικών. Υποστήριξε επίσης ότι οι φορολογικές δηλώσεις του «περιέχουν σχετικά λιγοστές πληροφορίες και καμία πληροφορία που θα μπορούσε κανείς να καταλάβει» γιατί είναι «εξαιρετικά περίπλοκες».

«Έκανε κατάχρηση της εξουσίας»

Ο αντιπρόσωπος Don Beyer, μέλος της Επιτροπής Τρόπων και Μέσων της Βουλής των Αντιπροσώπων που έδωσε στη δημοσιότητα τα έγγραφα, δήλωσε την Παρασκευή ότι ο Τραμπ «έκανε κατάχρηση της εξουσίας του αξιώματός του για να εμποδίσει τη βασική διαφάνεια σχετικά με τα οικονομικά του και τις συγκρούσεις συμφερόντων, την οποία κανένας πρόεδρος μετά τον Νίξον δεν έχει παραλείψει», όπως μεταδίδει το BBC.

Η επιτροπή διαπίστωσε επίσης ότι η Υπηρεσία Εσωτερικών Εσόδων -ο ομοσπονδιακός φορέας των ΗΠΑ που είναι επιφορτισμένος με την είσπραξη φόρων- απέτυχε να ελέγξει τον κ. Τραμπ κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων ετών της θητείας του και άρχισε να το κάνει μόνο μετά την έναρξη των διαδικασιών εποπτείας από το Κογκρέσο το 2019.

Πηγή: ethnos.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λακατάμια: Αυτή είναι η μοτοσικλέτα στην οποία επέβαινε ο στόχος - Δείτε φωτογραφίες

Επεκτείνεται το Pame express: Αυτοί οι χώροι εξετάζονται σε Λεμεσό και Λάρνακα - Τι γίνεται με τις στάσεις στα ορεινά

Πτώμα στη Σωτήρα: Ολοκληρώθηκε η νεκροτομή επί της σορού

Ανείπωτη θλίψη για την 8χρονη Καισσαριανή: Πότε θα γίνει η κηδεία - Η παράκληση της οικογένειας

«Θα σε σκοτώσω» - Μαθητής στη Γαλλία γρονθοκόπησε, χαστούκισε και απείλησε καθηγητή επειδή του έκανε παρατήρηση



Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Η κατάσταση της υγείας του 34χρονου

Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Η κατάσταση της υγείας του 34χρονου

Υπόθεση απόπειρας φόνου με θύμα 34χρονο, διερευνά η Αστυνομία στη Λευκωσία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top