LIKE ONLINE

Onlyfans: Η πλατφόρμα που μοιράζει εκατομμύρια - Από την Cardi B στην Αλεξανδράτου

Onlyfans: Η πλατφόρμα που μοιράζει εκατομμύρια - Από την Cardi B στην Αλεξανδράτου

Μπορεί να εντάσσεται στην «οικογένεια» των social media, αλλά το OnlyFans ενέχει στοιχεία που το διαφοροποιούν από τα άλλα μέσα.

Πρόκειται για μία συνδρομητική πλατφόρμα περιεχομένου, που από την περίοδο της καραντίνας και ύστερα απέκτησε μεγάλη απήχηση στο ευρύτερο διαδικτυακό κοινό ενώ αποφέρει και χρήματα σε όσους το χρησιμοποιούν... έξυπνα. Στο ίδιο πλαίσιο μπορεί οι αριθμοί των κερδών αυτών να αλλάζουν συνεχώς, αλλά ένα στοιχείο παραμένει ίδιο, η προώθηση μίας «έμμεσης πορνογραφίας».

Άλλωστε όπως αποκάλυψε και η Τζούλια Αλεξανδράτου η ίδια καταφέρνει τα τελευταία χρόνια να αποκομίζει περί το μισό εκατομμύριο ευρώ ετησίως από το Onlyfans.

Ο Τίμοθι Στόκλεϊ αποφάσισε το 2016 να λανσάρει το OnlyFans, προωθώντας ένα συνδρομητικό μοντέλο. Σε αυτό, ο καθένας θα μπορούσε να γίνει κοινωνός του πρωτότυπου περιεχομένου καταβάλλοντας μια (συνήθως) μικρή συνδρομή, το 80% της οποίας μάλιστα, θα κατέληγε στον δημιουργό.

Όποιος έφτιαχνε οτιδήποτε πρωτότυπο, μπορούσε να το ανεβάσει, αρκεί να τηρούσε τον βασικό κανόνα της πολιτικής του Στόκλεϊ, να είναι άνω των 18 ετών. Σε αντίθεση με τους βασικούς ανταγωνιστές του, το Facebook και το Instagram, το OnlyFans ήρθε να δημιουργήσει έναν κόσμο μόνο για ενήλικες, μακριά από τους αυστηρούς περιορισμούς των Ζούκεμπεργκ και Σίστρομ.

Οι δημιουργοί είναι συνήθως άτομα με μεγάλο κοινό στα social media, ενώ δεν λείπουν και διασημότητες όπως η Μπέλα Θορν, η Cardi B και η Κάρμεν Ελέκτρα.

Και η Ελλάδα έχει τους εκπροσώπους της στην περίφημη πλατφόρμα. Η Τζούλια Αλεξανδράτου έχει αναφέρει πολλές φορές ότι είναι μέλος του OnlyFans και μάλιστα, την Τρίτη 3 Ιανουαρίου έκανε γνωστό ότι τον τελευταίο χρόνο κέρδισε μισό εκατομμύριο.

Το μοντέλο πραγματοποίησε στο Instagram ένα Q&A, καλώντας τους ακολούθους της να της κάνουν ερωτήσεις.

Μία από τις ερωτήσεις είχε να κάνει με το Only Fans, τη γνωστή συνδρομητική υπηρεσία περιεχομένου. Η συγκεκριμένη πλατφόρμα δίνει τη δυνατότητα στους δημιουργούς περιεχομένου (φωτογραφιών ή βίντεο), να λαμβάνουν χρηματοδότηση απευθείας από τους θαυμαστές τους σε μηνιαία βάση.

Όταν τη ρώτησαν πόσα χρήματα έχει κερδίσει από τον λογαριασμό της στην πλατφόρμα, η ίδια απάντησε: «Τον τελευταίο χρόνο μισό εκατομμύριο. Το κάνω 6 χρόνια τώρα».

Ένας άλλος ακόλουθός της, τη ρώτησε: «Ο σύντροφός σου έχει μεγαλύτερη περιουσία από σέναQ» και τότε εκείνη του απάντησε αινιγματικά, με τους στίχους «Στόχος είναι τα λεφτά» από το ομότιτλο τραγούδι της.

Δείτε τις αναρτήσεις της

Βέβαια, το μισό εκατομμύριο του μοντέλου από την Ελλάδα είναι μόνο η βάση της πυραμίδας.

Η πρώην στρίπερ, Blac Chyna, που έγινε ράπερ και αργότερα κορίτσι του Ρομπ Καρντάσιαν, αδελφού των διάσημων αδελφών, έγινε μία από τις μούσες του OnlyFans και χρεώνει 19,99 δολάρια τον μήνα για όσους θέλουν να απολαύσουν βίντεο και φωτογραφίες… των ποδιών της! Η 34χρονη το 2021 έκανε μηνιαίο ταμείο 20 εκατ. δολαρίων.

Την ακολούθησε η ηθοποιός Μπέλα Θορν με μηνιαίο εισόδημα 11 εκατ. δολαρίων, ενώ τρίτη στην κατάταξη ήταν η Cardi B με 9 εκατ. δολάρια. Η 24χρονη Θορν θεωρείται ανεπίσημη πρέσβειρα της πλατφόρμας. Η είσοδός της το 2020 στο OnlyFans ήταν πανηγυρική, αφού κατάφερε να συγκεντρώσει έσοδα 2 εκατ. δολαρίων μέσα σε μόλις δύο εβδομάδες.

Το «μεροκάματο»

Μπορεί οι αριθμοί να είναι εντυπωσιακοί και τα κέρδη ουρανομήκη για τους δημιουργούς, όμως αφορούν μόλις ένα πενιχρό ποσοστό τους - περίπου το 1% των εγγεγραμμένων, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία. Ενας μέσος χρήστης κερδίζει μόλις και μετά βίας 180 δολάρια τον μήνα. Ωστόσο, με αρκετή δουλειά (ανταλλαγές μηνυμάτων σε πραγματικό χρόνο με τους followers, συνέπεια στην παραγωγή νέου υλικού, φιλοδωρήματα από τους χρήστες) και προώθηση στα άλλα κοινωνικά δίκτυα μπορεί κάποιος να εξασφαλίσει ένα αξιοπρεπές μεροκάματο.

Εννοείται ότι το OnlyFans -ειδικά την περίοδο των lockdowns- λειτούργησε ως διέξοδος για τους σεξεργάτες, για τους οποίους το επί πληρωμή σεξ είναι ο βασικός τρόπος βιοπορισμού τους. Είναι κοινό μυστικό (άρα όχι τόσο μυστικό) ότι το Twitter χρησιμοποιείται ως ο βασικός δίαυλος επικοινωνίας των δημιουργών του OnlyFans. Ο τρόπος που λειτουργεί η πλατφόρμα είναι μάλλον απαρχαιωμένος και καμία σχέση δεν έχει, λόγου χάρη, με τον αλγόριθμο του TikTok, που αυτόματα προωθεί τα πιο δημοφιλή βίντεο σε followers και μη.

Για να καταλάβει κανείς τη νευραλγική σημασία που έχει η πλατφόρμα για την οικοτεχνία του πορνό, φτάνει να θυμηθεί τι συνέβη πέρυσι το καλοκαίρι, όταν ο Στόκλεϊ ανακοίνωσε την απόφασή του να απαγορεύσει διά ροπάλου τη διακίνηση πορνογραφικού υλικού.

Ο Βρετανός δημιουργός του Μέσου ισχυρίστηκε τότε ότι οδηγήθηκε στην εν λόγω απόφαση έπειτα από πιέσεις τραπεζικών ιδρυμάτων, παρόχων ηλεκτρονικών πληρωμών και χρηματοδοτών. Επειτα από έξι ημέρες και μετά τις λάβρες αντιδράσεις των δημιουργών, ο Στόκλεϊ αναθεώρησε την απόφασή του και η απαγόρευση που θα είχε ισχύ από την 1η Οκτωβρίου του 2021 δεν εφαρμόστηκε ποτέ.

Λίγες εβδομάδες μετά και ύστερα από μια συνέντευξη στους «Financial Times», όπου εξηγούσε τα κίνητρα και τους λόγους της απόφασης που δεν ίσχυσε ποτέ, ο δημιουργός του OnlyFans παραιτήθηκε από τη θέση του CEO. Ζούμε σε καιρούς διαφορετικότητας και συμπερίληψης, οπότε ήταν μάλλον λογικό και αναμενόμενο να τον διαδεχθεί μια γυναίκα. Από τον Δεκέμβριο του 2021 της εταιρείας που το περιοδικό «Time» περιλαμβάνει στις 100 πιο επιδραστικές του κόσμου ηγείται η Αμερικανοϊνδή Αμραπάλι Γκαν.

Η millennial CEO ακολουθεί μια εξωστρεφή και μάλλον ιλουστρασιόν πολιτική εστιάζοντας και προωθώντας τη δημιουργική πλευρά της κοινότητας του OnlyFans, συμπράττοντας με σχεδιαστές μόδας, μοντέλα, τραγουδιστές, μουσικούς και όλων των ειδών τους επιδραστικούς και τις υποδιαιρέσεις τους. Ναι, θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει ότι η φωτεινή και δημιουργική πλευρά του OnlyFans λειτουργεί ως προκάλυμμα για την κατάλληλη μόνο για ενηλίκους πλευρά του. Και μπορεί να είχε και δίκιο. Από την άλλη, το OnlyFans παραμένει, έστω στις προθέσεις του, ένα φιλελεύθερο Μέσο. Καθένας μπορεί να πουλήσει και να αγοράσει.

 ΠΗΓΗ: Πρώτο Θέμα

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Συμπλοκή νεαρών στην Λευκωσία: Στο νοσοκομείο τρεις τραυματίες - Διερευνά τους ισχυρισμούς τους η Αστυνομία

Εξήγγειλε και επίσημα την υποψηφιότητα του Τορναρίτη για τη δημαρχία Λευκωσίας ο ΔΗΣΥ: «Ο Νίκος την αγαπάει πραγματικά και την πονάει αυτή την πόλη»

Στο νοσοκομείο 19χρονος - Έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και προσέκρουσε σε πάσσαλο

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών



Αυτός διορίστηκε ειδικός σύμβουλος του ΠτΔ για θέματα εκπαίδευσης

Αυτός διορίστηκε ειδικός σύμβουλος του ΠτΔ για θέματα εκπαίδευσης

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης με απόφασή του διόρισε τον Γεώργιο Σκαλιά ως Ειδικό του Σύμβουλο για θέματα Εκπαίδευσης. Ο διορισμός του είναι άνευ απολαβών και δεν περιλαμβάνει οποιεσδήποτε εκτελεστικές αρμοδιότητες και εξουσίες.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top