ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΚΤ: Η Ευρωζώνη θα έχει «πολύ ισχυρή» αύξηση μισθών

ΕΚΤ: Η Ευρωζώνη θα έχει «πολύ ισχυρή» αύξηση μισθών

Η Ευρωζώνη θα έχει «πολύ ισχυρή» αύξηση στους μισθούς στους επόμενους μήνες, καθώς τα εισοδήματα θα πλησιάσουν τον αυξανόμενο πληθωρισμό, εκτιμά τη Δευτέρα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), τονίζοντας, ωστόσο, ότι «οι πραγματικοί μισθοί είναι σημαντικά χαμηλότεροι από ό,τι ήταν πριν από την πανδημία»

«Η αύξηση των μισθών τα επόμενα τρίμηνα αναμένεται να είναι πολύ ισχυρή σε σύγκριση με τα ιστορικά πρότυπα», αναφέρει η ΕΚΤ στο μηνιαίο δελτίο της με τίτλο «Δυναμική των μισθών στις χώρες της Ζώνης του ευρώ από την έναρξη της πανδημίας».

Οι συγγραφείς της έκθεσης προβλέπουν "κάποια κάλυψη» της διαφοράς που προέκυψε μεταξύ των μισθών και των υψηλών ρυθμών πληθωρισμού που σημειώθηκαν από το 2021, στον απόηχο της πανδημίας της COVID-19.

Οι «ισχυρές αγορές εργασίας» παράλληλα με τις «αυξήσεις στους εθνικούς κατώτατους μισθούς» και «της απαίτησης των συνδικαλιστικών οργανώσεων για μεγαλύτερες αυξήσεις μισθών» πρόκειται επίσης να ασκήσουν ανοδική πίεση στους μισθούς.

Τον Δεκέμβριο, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη υποχώρησε κάτω από το συμβολικό ποσοστό του 10%, μετά από 18 μήνες αδιάκοπης αύξησης.

Ωστόσο, η έκθεση εξηγεί ότι «οι πραγματικοί μισθοί είναι σημαντικά χαμηλότεροι από ό,τι ήταν πριν από την πανδημία», το 2019, επειδή ο πληθωρισμός έχει διαβρώσει την καταναλωτική ισχύ, με τον ετήσιο ρυθμό αύξησης των μισθών για το δεύτερο τρίμηνο του 2022 στην Ευρωζώνη να είναι αρνητικός στο -5,2%.

Ο τομέας των υπηρεσιών, που αντιμετωπίζει «σοβαρές ελλείψεις εργατικού δυναμικού» έχει ανατρέψει αυτή την τάση, με αμοιβές «πάνω από τα προ πανδημίας επίπεδά τους».

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις αναμένεται να πιέσουν για αυξήσεις μισθών «ειδικά σε τομείς με χαμηλότερους μισθούς».

Στην Γερμανία, η συνδικαλιστική οργάνωση Verdi ζήτησε αύξηση των μισθών κατά 15% για τους περίπου 160.000 υπαλλήλους του ταχυδρομικού κολοσσού Deutsche Post και 10,5% για τα 2,5 εκατομμύρια ομοσπονδιακούς, κρατικούς και δημοτικούς υπαλλήλους.

Η υγιής αγορά εργασίας φαίνεται έτοιμη να καθοδηγήσει περαιτέρω αυξήσεις μισθών, παρά την πιθανή επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης.

Τον Δεκέμβριο, η ΕΚΤ προέβλεψε ότι οι μισθοί θα αυξάνονταν κατά 5,2% το 2023, αφού είχαν ήδη αυξηθεί κατά 4,5% το 2022.

Ο Αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λουίς ντε Γκίντος προέβλεψε ότι οι αυξήσεις των μισθών δεν θα οδηγούσαν σε «ένα σπιράλ μισθών-τιμών», αλλά σημείωσε ότι η ΕΚΤ πρέπει να κινηθεί προσεκτικά όσον αφορά τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό.

Μακροπρόθεσμα, η ΕΚΤ αναφέρει στην έκθεση της ότι η αύξηση των μισθών θα αντιμετωπίσει περαιτέρω εμπόδια, όπως είναι «η αναμενόμενη οικονομική επιβράδυνση στην Ευρωζώνη και η αβεβαιότητα για τις οικονομικές προοπτικές» λόγω εν μέρει του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μοτοσικλέτες: Πόσα κοστίζει το ΜΟΤ και που γίνεται ο έλεγχος - Το πρόστιμο και όσα πρέπει να ξέρετε

Πότε θα γίνει η φετινή Πορεία Υπερηφάνειας - Αυξήθηκαν οι επιθέσεις εναντίων των ΛΟΑΤΙ ατόμων; - Όσα αναφέρει στο «Τ» ο Πρόεδρος της Accept ΛΟΑΤΙ

Στο «μικροσκόπιο» και πάλι οι Κεντρικές Φυλακές - Βρήκαν κινητό και κόλλες με ναρκωτικά σε κελί κρατούμενου

Βίντεο-σοκ από την ομηρεία γυναικών από τη Χαμάς - «Αυτές είναι που μπορούν να μείνουν έγκυες»

Έμιλυ Γιολίτη: Μας έδειξε τον Χρύσανθο Τσουρούλλη να κάνει αλεξίπτωτο στα γενέθλια του

Θανατηφόρο με 29χρονο στη Λάρνακα: Τι κατέδειξε η νεκροτομή για τα αίτιαΑυτοί είναι οι νέοι διορισμοί στην Κεντρική Τράπεζα και στην Εθνική Αρχή Στοιχημάτων - Η απόφαση του Υπουργικού

Αυτοί είναι οι νέοι διορισμοί στην Κεντρική Τράπεζα και στην Εθνική Αρχή Στοιχημάτων - Η απόφαση του Υπουργικού

Το Υπουργικό Συμβούλιο κατά τη σημερινή του συνεδρίαση, υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη, αποφάσισε τον διορισμό της κας Ευγενίας Χριστοδούλου και του κ. Γεώργιου Καρατζιά, αμφότεροι ορκωτοί λογιστές, με εκτενή πείρα στον χρηματοπιστωτικό τομέα, στις θέσεις των εκτελεστικών συμβούλων στο Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top