ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αβέρωφ-Μαυρογιάννης μεταξύ ζεστού-κρύου - Χριστοδουλίδης αναμένει αντίπαλο

Αβέρωφ-Μαυρογιάννης μεταξύ ζεστού-κρύου - Χριστοδουλίδης αναμένει αντίπαλο

Στον οργανωτικό τομέα στρέφουν πλέον την προσοχή τους τα επιτελεία των υποψηφίων προέδρων, γιατί εκεί θα κριθεί η έκβαση της αναμέτρησης της 5ης Φεβρουαρίου, για το δίδυμο που θα αναμετρηθεί στην επαναληπτική εκλογή της 12ης Φεβρουαρίου. Οι τρεις βασικοί διεκδικητές της προεδρίας Αβέρωφ Νεοφύτου, Ανδρέας Μαυρογιάννης και Νίκος Χριστοδουλίδης, παλεύουν και για την τελευταία ψήφο, σε μια εκλογική αναμέτρηση που όμοιά της δεν υπήρξε ποτέ.

Είναι η πρώτη φορά στα ιστορικά της Κυπριακής Δημοκρατίας που τα δύο μεγάλα κόμματα μάχονται για την πρόκριση στον δεύτερο γύρο, με ορατό το ενδεχόμενο ένα από τα δύο να μην έχει υποψήφιο στην επαναληπτική εκλογή. ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ δεν θέλουν επουδενί να βρεθούν ενώπιον επώδυνων διλημμάτων το βράδυ της 5ης Φεβρουαρίου και για το λόγο αυτό εργάζονται πυρετωδώς για επίτευξη του πρώτου στόχου της εκλογικής αναμέτρησης, που δεν είναι άλλο από την εξασφάλιση της πρόκρισης για τον δεύτερο γύρο.

Εχει περιθώρια ο Αβέρωφ

Στο επιτελείο του Αβέρωφ Νεοφύτου υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία για αίσια έκβαση της μεγάλης προσπάθειας για επίτευξη της μεγαλύτερης δυνατής συσπείρωσης. Τα μεγάλα περιθώρια συσπείρωσης και η βελτίωση των ποιοτικών χαρακτηριστικών του Αβέρωφ Νεοφύτου, δημιουργούν την προσδοκία ότι η μάχη παραμένει ανοικτή και στο τέλος θα κερδηθεί. Στην Πινδάρου αντιλαμβάνονται τις δυσκολίες που υπάρχουν αλλά εκτιμούν ότι στο τέλος η κάλπη θα επιβεβαιώσει και αυτή τη φορά την παράδοση που θέλει τους ψηφοφόρους του ΔΗΣΥ να συσπειρώνονται την υστάτη, ανατρέποντας τα αρνητικά δημοσκοπικά δεδομένα. Ελπίδες υπάρχουν και για την αύξηση των εισροών από ψηφοφόρους άλλων πολιτικών χώρων, που αναγνωρίζουν στον Αβέρωφ Νεοφύτου την απαραίτητη εμπειρία και δυναμισμό. Πηγή ανησυχίας παραμένει η κρυφή ψήφος, ειδικότερα ενόσω ο Νίκος Χριστοδουλίδης διατηρεί το σαφές προβάδισμα στην πρόθεση ψήφου και στην παράσταση νίκης, τόσο για τον πρώτο γύρο όσο και για τον δεύτερο. Οι απώλειες ψηφοφόρων που ρέπουν προς τον εκάστοτε νικητή είναι μια παράμετρος την οποία δεν παραβλέπουν οι συνεργάτες του Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος το τελευταίο διάστημα επιχειρεί ανοίγματα προς άλλους χώρους, σε μια προσπάθεια να κτίσει πολιτικές και κοινωνικές γέφυρες ενόψει του δεύτερου γύρου.

Μαυρογιάννης στο ταβάνι του ΑΚΕΛ

Το επιτελείο του Ανδρέα Μαυρογιάννη χαροποιεί η σταθερή ανοδική πορεία που καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις και η βελτίωση των ποιοτικών δεικτών, έστω κι αν η παράσταση νίκης δεν είναι τέτοια που να λειτουργεί ελκυστικά προς μια κρίσιμη μάζα του εκλογικού σώματος. Συνεργάτες του Ανδρέα Μαυρογιάννη εκφράζουν ικανοποίηση για την αυξημένη συσπείρωση των ψηφοφόρων του ΑΚΕΛ, που αποτελεί την εκλογική του βάση, αλλά την ίδια ώρα τονίζουν ότι όσο η συσπείρωση πλησιάζει την οροφή, τόσο λιγοστεύουν τα αποθέματα από τα οποία μπορεί να διεκδικήσει στήριξη. Αρκετές αλλά όχι ικανοποιητικές είναι οι εισροές από άλλους πολιτικούς χώρους, τομέας στον οποίο θα δοθεί έμφαση το επόμενο κρίσιμο χρονικό διάστημα.

Μέχρι τέλους

Όλες οι δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας αλλά και εκείνες που γίνονται για λογαριασμό των επιτελείων, επιβεβαιώνουν την εκτίμηση ότι ο Νίκος Χριστοδουλίδης έχει ένα ξεκάθαρο προβάδισμα ασφαλείας για το ένα εισιτήριο που οδηγεί στον δεύτερο γύρο και ότι το δεύτερο εισιτήριο το διεκδικούν στήθος με στήθος οι Αβέρωφ Νεοφύτου και Ανδρέας Μαυρογιάννης. Πληροφορίες από τα επιτελεία των δύο μονομάχων αναφέρουν ότι η μάχη θα κριθεί την τελευταία στιγμή. Εάν το θρίλερ για τη δεύτερη θέση διατηρηθεί μέχρι τέλους τότε ο Νίκος Χριστοδουλίδης θα ευνοηθεί έστω και εμμέσως, αφού κανένας από τους δύο δεν θα μπορεί από τώρα να χαράξει ξεκάθαρη στρατηγική για τον δεύτερο γύρο. Επίσης, τα δύο μεγάλα κόμματα που στηρίζουν τους Αβέρωφ Νεοφύτου και Ανδρέα Μαυρογιάννη, θα αποφύγουν την ιδεολογική σύγκρουση γιατί έχουν ανάγκη το μη κομματικό ακροατήριο. Αβέρωφ Νεοφύτου και Ανδρέας Μαυρογιάννης θα βάλουν πίεση στους πιο «μικρούς» υποψήφιους για να προσελκύσουν ψηφοφόρους από γειτνιάζουσες δεξαμενές.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Βία στην οικογένεια, σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων και υποθέσεις που συγκλονίζουν - «Τα παιδιά μας και τα μάτια μας»

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών

Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018 - «Τον δολοφόνησαν»

Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018 - «Τον δολοφόνησαν»

Τατιάνα Μπλάτνικ: Οι σόλο εμφανίσεις που δεν υποψίασαν κανέναν για τον χωρισμό από τον Νικόλαο



Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν υποβάθμισε το πλήγμα στην Ισφαχάν, παρομοιάζοντας τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν με «παιδικά παιχνίδια», ενώ δεν επέρριψε ευθύνη στο Ισραήλ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top