ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Κακός χαμός» για δανειολήπτες - Συνεχίζονται να αυξάνονται τα επιτόκια

«Κακός χαμός» για δανειολήπτες - Συνεχίζονται να αυξάνονται τα επιτόκια

Στις 2 Φεβρουαρίου συνεδριάζει η ΕΚΤ, όπου και αναμένεται να αυξηθούν ξανά τα επιτόκια, εξέλιξη η οποία έρχεται να ανεβάσει τις δόσεις χιλιάδων δανειοληπτών. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Κλάας Κνοτ, αναμένεται αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, ενώ πρόσθεσε ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να συσφίγγει τη νομισματική πολιτική της και τους επόμενους μήνες.

Μιλώντας στο ThemaOnline, ο Εκπρόσωπος Τύπου του Συνδέσμου Τραπεζών, Ανδρέας Κωστουρής, ανέφερε ότι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, τα επιτόκια θα συνεχίζουν να αυξάνονται, με σκοπό της ΕΚΤ να είναι ο περιορισμός του πληθωρισμού. Γενικότερα σημειώνεται ότι, με την αύξηση των επιτοκίων, το βασικό ζητούμενο είναι να ενισχυθούν οι καταθέσεις και να περιοριστεί η ρευστότητα και η ζήτηση στην αγορά.

«Αυτό που μας προβληματίζει κυρίως είναι ο συνδυασμός πολλών παραγόντων με τα επιτόκια όπως ο πληθωρισμός και η ενεργειακή ασφάλεια», πρόσθεσε.

Σχετικά με την επικείμενη αύξηση του κόστους για χιλιάδες δανειζόμενους που έχουν δάνεια, λόγω της αύξησης επιτοκίων, ο κ. Κωστουρής ανέφερε ότι όσοι δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους θα πρέπει, σε συνεννόηση με τις τράπεζες, να συμφωνήσουν για μείωση του ποσού της δόσης ή για αναδιάρθρωση του δανείου.

Ένρια: Θετικό αντίτυπο στην κερδοφορία των τραπεζών η έξοδος από την πολιτική των αρνητικών επιτοκίων

Να σημειώσουμε ότι ο Πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Αντρέα Ένρια, σε συνέντευξη του στο ΚΥΠΕ, ανέφερε ότι, καθώς η ΕΚΤ αυξάνει τα βασικά της επιτόκια σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης του αυξανόμενου πληθωρισμού, οι κυπριακές τράπεζες εμφανίζονται αισιόδοξες ότι μπορούν να κεφαλαιοποιήσουν την ισχυρή τους ρευστότητα, που βρίσκεται κατατεθειμένη στην ΕΚΤ, η οποία σε συνδυασμό με τα αυξανόμενα δανειστικά επιτόκια, θα ενισχύσει το καθαρό επιτοκιακό τους περιθώριο.

«Είναι όντως ορθό ότι τα αυξανόμενα επιτόκια, η έξοδος από την πολιτική των αρνητικών επιτοκίων έχει ένα θετικό αντίτυπο στην κερδοφορία των τραπεζών. Αυτό είναι ένα γεγονός και θα συνεχίζει να διαδραματίζει ένα θετικό ρόλο για κάποιο διάστημα», σχολίασε ο κ. Ένρια.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο οι τράπεζες να προχωρήσουν σε διανομή μερίσματος φέτος και για τις προϋποθέσεις που θέτει ο Μηχανισμός για να δώσει το πράσινο φως, ο κ. Ένρια είπε πως ο επόπτης έχει ζητήσει από τις κυπριακές τράπεζες, όπως και ισχύει και για τις υπόλοιπες τράπεζες υπό την εποπτεία του, να δώσουν τις εκτιμήσεις τους για την πορεία του κεφαλαίου τους στο βασικό σενάριο, που προνοεί ήπια και μικρής διάρκειας ύφεση, αλλά και στο αρνητικό σενάριο, το οποίο προνοεί πιο αρνητικές παραδοχές για την ανάπτυξη και τα επιτόκια.

Ποσό αυξήθηκαν τα επιτόκια μέχρι στιγμής

Να υπενθυμίσουμε ότι η ΕΚΤ, μέχρι στιγμής, αύξησε τέσσερις φορές τα επιτόκια. Συγκεκριμένα:

  • 27 Ιουλίου 2022 - Πρώτη αύξηση επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης
  • 8 Σεπτεμβρίου - Αύξηση επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης
  • 27 Οκτωβρίου 2022 - Αύξηση επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης
  • 15 Δεκεμβρίου 2022 - Αύξηση επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Ανάλυση - Απειλές Χεζμπολάχ: Πώς μια πολεμική σύρραξη θα μας επηρεάσει οικονομικά - Οι πτυχές και τα ακραία σενάρια

Κατακλυσμός 2024: Όλες οι εκδηλώσεις της Κύπρου – Αυτοί είναι οι τραγουδιστές –έκπληξη- που θα έρθουν στο νησί

«Χρυσό» το καρπούζι: Αυτός είναι ο λόγος που πήραν «φωτιά» οι τιμές - Αναμένεται νέα άνοδος και σε άλλα προϊόντα

Μετεκλογικό… ξύλο: Επιτέθηκαν κατά στελέχους του επιτελείου του Φ. Φαίδωνος για μια… ανάρτηση

Τεράστια απερισκεψία - Έδωσαν λάθος γραπτό σε μαθητές – Έκαναν παρατήρηση στη μαθήτρια που το εντόπισε

Αγγελική Ηλιάδη: Άγνωστος της επιτέθηκε στο δρόμο ενώ δίπλα της βρισκόταν ο γιος της - ΒίντεοΣτελέχη κομμάτων του κέντρου πετάνε το γάντι στις ηγεσίες τους - Στο στόχαστρο η συνεργασία με την Κυβέρνηση

Στελέχη κομμάτων του κέντρου πετάνε το γάντι στις ηγεσίες τους - Στο στόχαστρο η συνεργασία με την Κυβέρνηση

Σε μία προσπάθεια να ξανασυστηθούν στους πολίτες που τους γύρισαν την πλάτη, βρίσκονται οι πολιτικές δυνάμεις, οι οποίες μέσα από τα συλλογικά όργανα προβαίνουν σε απολογισμό του αποτελέσματος των εκλογών της 9ης Ιουνίου. Μπορεί για τον ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ οι απώλειες σε ψήφους να ήταν μεγάλες, όμως όπως έχουμε γράψει ξανά, το καθένα από τα δύο μεγάλα κόμματα κρύφτηκαν προς το παρόν πίσω από τις «νίκες» τους.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top