ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ 2023: Οι «μικροί» ίσως κρίνουν τον πόλεμο Αβέρωφ, Μαυρογιάννη, Χριστοδουλίδη

ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ 2023: Οι «μικροί» ίσως κρίνουν τον πόλεμο Αβέρωφ, Μαυρογιάννη, Χριστοδουλίδη

Μπορεί η προσοχή όλων να στρέφεται στην αναμέτρηση των τριών επικρατέστερων διεκδικητών της προεδρίας της Δημοκρατίας, αλλά οι μάχες που μαίνονται στα πιο χαμηλά διαζώματα δεν είναι καθόλου αδιάφορες. Κάθε άλλο, έχουν μεγάλη σημασία γιατί οι ψήφοι που θα εξασφαλίσουν οι υπόλοιποι υποψήφιοι, ενδεχομένως να αποδειχθούν ουσιαστικές για την διαμόρφωση της τελικής κατάταξης, ανάμεσα στους Αβέρωφ Νεοφύτου, Ανδρέα Μαυρογιάννη και Νίκο Χριστοδουλίδη. Εάν όντως η κάλπη επιβεβαιώσει ότι το ένα από τα δύο εισιτήρια για τον δεύτερο γύρο θα κριθεί στο νήμα, τότε γίνεται αντιληπτή η σημασία που έχει και η τελευταία ψήφος.

Ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου, ο δικηγόρος Αχιλλέας Δημητριάδης, ο καθηγητής Κωνσταντίνος Χριστοφίδης και ο επίσης δικηγόρος Γιώργος Κολοκασίδης, δίδουν τη δική τους εκλογική μάχη για διεκδίκηση του ύπατου αξιώματος, ο καθένας με το δικό του πρόγραμμα διακυβέρνησης.

Ο Χρίστος Χρίστου θέλει να διατηρήσει τα «κεκτημένα» του κόμματός του και να αυξήσει την εκλογική του επιρροή. Στις βουλευτικές του 2021 το ΕΛΑΜ εξασφάλισε 6.78% ενώ στις προεδρικές εκλογές του 2018 ο Χρίστου κατέγραψε ποσοστό 5.65%. Η υποψηφιότητα Χρίστου δέχεται πιέσεις από διάφορες πλευρές, από υποψήφιους που ιεραρχούν ψηλά στην ατζέντα το μεταναστευτικό και το Κυπριακό, θέματα στα οποία το ΕΛΑΜ είχε έντονες θέσεις. Με προμετωπίδα το τίμιο κράτος, την επίλυση του Κυπριακού και την πάταξη της διαφθοράς, ο Αχιλλέας Δημητριάδης διεκδικεί τη ψήφο των πολιτών λέγοντας ότι ήρθε στην πολιτική για να μείνει. Συνεπώς το εκλογικό αποτέλεσμα σίγουρα θα θεωρηθεί η μαγιά για το επόμενο πολιτικό του βήμα. Η υποψηφιότητα Δημητριάδη πέρασε από τα συλλογικά όργανα του ΑΚΕΛ και παρόλο που μειοψήφησε έναντι του Ανδρέα Μαυρογιάννη, καθίσταται όμορη δύναμη στα μάτια μιας μερίδας ψηφοφόρων του κόμματος της Αριστεράς, το οποίο εργάζεται πυρετωδώς για να περιορίσει τις απώλειες.

Στη δεξαμενή των ψηφοφόρων με πιο σκληρές θέσεις στο Κυπριακό απευθύνεται η υποψηφιότητα Γιώργου Κολοκασίδη, ο οποίος διετέλεσε αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΚΟ. Αποδέκτης των μηνυμάτων του είναι κατά κύριο λόγο ο λεγόμενος ενδιάμεσος χώρος.

Η οροφή του 10%

Δημοσκόποι και εκλογικοί αναλυτές σημειώνουν ότι το εκλογικό αποτέλεσμα που θα εξασφαλίσουν οι «μικροί» μπορεί υπό προϋποθέσεις να φέρει ανατροπές στην κορυφή της κατάταξης. Μέχρι τώρα, ουδέποτε οι υποψήφιοι πέραν των τριών πρώτων εξασφάλισαν ποσοστό πέραν του 10% των έγκυρων ψήφων. Με βάση τα ευρήματα των περισσοτέρων δημοσκοπήσεων που είδαν το φως της δημοσιότητας, είναι ορατό το ενδεχόμενο για πρώτη φορά το σύνολο της εκλογικής δύναμης των «μικρών» να ξεπεράσει το 10% και να κυμανθεί κοντά στο 13%.

Ο δεύτερος γύρος

Το ποσοστό που θα καταγράψουν οι «μικροί» ίσως να έχει τη σημασία του στην αναμέτρηση της 12ης Φεβρουαρίου ανάμεσα στους δύο μονομάχους που θα δώσουν την τελική μάχη για τη διαδοχή του Νίκου Αναστασιάδη. Ο Χρίστος Χρίστου ξεκαθάρισε ότι το ΕΛΑΜ θα απευθύνει ερωτηματολόγιο στους δύο που θα προκριθούν και αναλόγως θα τοποθετηθεί. Θυμίζουμε ότι στις προεδρικές του 2018 δεν υποστήριξε κανέναν από τους Νίκο Αναστασιάδη και Σταύρο Μαλά.

Οι Αχιλλέας Δημητριάδης και Γιώργος Κολοκασίδης είπαν ότι την επομένη του πρώτου γύρου θα τοποθετηθούν, ενώ ο Κωνσταντίνος Χριστοφίδης ξεκαθάρισε ότι η απόφαση θα ληφθεί συλλογικά από το Νέο Κύμα.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Βία στην οικογένεια, σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων και υποθέσεις που συγκλονίζουν - «Τα παιδιά μας και τα μάτια μας»

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών

Στο νοσοκομείο 19χρονος - Έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και προσέκρουσε σε πάσσαλο

Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018 - «Τον δολοφόνησαν»

Τατιάνα Μπλάτνικ: Οι σόλο εμφανίσεις που δεν υποψίασαν κανέναν για τον χωρισμό από τον Νικόλαο



Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν υποβάθμισε το πλήγμα στην Ισφαχάν, παρομοιάζοντας τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν με «παιδικά παιχνίδια», ενώ δεν επέρριψε ευθύνη στο Ισραήλ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top