ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΑΝΑΛΥΣΗ Themaonline: H νίκη Χριστοδουλίδη, η έκπληξη Μαυρογιάννη και το δίλημμα στον ΔΗΣΥ

ΑΝΑΛΥΣΗ Themaonline: H νίκη Χριστοδουλίδη, η έκπληξη Μαυρογιάννη και το δίλημμα στον ΔΗΣΥ

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης είναι ο νικητής του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών με τον Ανδρέα Μαυρογιάννη ωστόσο να κερδίζει τις εντυπώσεις αφού ακολουθεί σε απόσταση αναπνοής, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για μια ανοικτή αναμέτρηση στον δεύτερο γύρο της προσεχούς Κυριακής. Ο Αβέρωφ Νεοφύτου γίνεται ο πρώτος υποψήφιος του ΔΗΣΥ που δεν προκρίνεται στον δεύτερο γύρο των εκλογών αλλά υπό τις περιστάσεις το αποτέλεσμα είναι τέτοιο που του επιτρέπει να διεκδικήσει παραμονή στην κορυφή του κόμματος (κάτι το οποίο εξήγγειλε από χθες βράδυ) και σε μεγάλο βαθμό να είναι ο ρυθμιστής του δεύτερου γύρου των εκλογών.

Το φαβορί και η έκπληξη

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης επιβεβαίωσε τον τίτλο του φαβορί και σφράγισε πρώτος το πρώτο εισιτήριο για τον κρίσιμο δεύτερο γύρο των εκλογών, εξασφαλίζοντας το 32.04% του εκλογικού σώματος που πήγε στην κάλπη. Ωστόσο οι δημοσκόποι έπεσαν έξω αφού τελικά η διαφορά του πρώτου από τον δεύτερο δεν ήταν τόσο μεγάλη.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης ψηφίστηκε από 127.309 εκλογείς, κατά περίπου δέκα χιλιάδες περισσότερους από τον Ανδρέα Μαυρογιάννη, ο οποίος κατετάγη δεύτερος με ποσοστό 29.59%. Εκανε την έκπληξη της βραδιάς και έκλεισε τη ψαλίδα σε τέτοιο βαθμό ώστε να διεκδικεί σχεδόν επί ίσοις όροις τον προεδρικό θώκο, αποτέλεσμα το οποίο ξεπερνά ακόμη και το πλέον αισιόδοξο σενάριο για την ηγεσία του ΑΚΕΛ, η οποία δικαιώνεται για την επιλογή της.

Ωστόσο όλα παραμένουν ανοιχτά καθώς πολλά θα κριθούν από τις αποφάσεις του ΔΗΣΥ, ο οποίος έχει να διαχειριστεί το χείριστο σενάριο και καλείται να επιλέξει ανάμεσα στον Νίκο Χριστοδουλίδη και τον Ανδρέα Μαυρογιάννη.

Περισσότερο το δίλημμα έχει να κάνει με τον Νίκο Χριστοδουλίδη, ο οποίος έχει ένθερμους υποστηρικτές στον ΔΗΣΥ, οι οποίοι τον θεωρούν δικό τους παιδί αλλά και φανατικούς αντιπάλους από όσους τον χαρακτηρίζουν ως προδότη και αποστάτη. Από την άλλη βεβαίως, είναι εξαιρετικά δύσκολο για την ηγεσία του ΔΗΣΥ να στηρίξει τον Ανδρέα Μαυρογιάννη, υποψήφιο που στηρίζεται από το ΑΚΕΛ.

Το Πολιτικό Γραφείο του ΔΗΣΥ θα συνέλθει σήμερα Δευτέρα για τις πρώτες κινήσεις. Σημαντική από κάθε άποψη θα πρέπει να θεωρείται η στάση που θα τηρήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ως ο επίτιμος Πρόεδρος της παράταξης.

Το ΕΛΑΜ και οι άλλοι

Κέρδη από τον πρώτο γύρο των εκλογών μετρά το ΕΛΑΜ, που είδε τον πρόεδρό του, Χρίστο Χρίστου να εξασφαλίζει 23.988 ψήφους, ποσοστό πέραν του 6.04%, που είναι πιο πάνω από το 5.65% των προεδρικών του 2018 και κοντά στο 6,78% των τελευταίων βουλευτικών εκλογών. Από εκεί και πέρα, οι «μικροί» κινήθηκαν σε χαμηλό βαρομετρικό, χαμηλότερο από εκείνο στο οποίο προσέβλεπαν.

Ο Αχιλλέας Δημητριάδης εξασφάλισε μόλις 8.137 ψήφους, που αντιστοιχεί στο 2.05%, ο Κωνσταντίνος Χριστοφίδης πήρε 1.59% και ο Γιώργος Κολοκασίδης 1.33%. Με ενδιαφέρον αναμένεται η στάση που θα τηρήσουν όλοι οι πιο πάνω στον δεύτερο γύρο την προσεχή Κυριακή 12 Φεβρουαρίου.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Κεντρικές Φυλακές: «Τσάκωσαν» το κρατούμενο που είχε αποδράσει – Πού εντοπίστηκε  

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Βόμβα σε club στον Πρωταρά: Στο κελί για 8 ημέρες ο 31χρονος – Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν

Κατερίνα Στικούδη: «Κεκλεισμένων των θυρών» η βάφτιση του δεύτερου γιου της



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top