ΔΙΕΘΝΗ

Οργή για τα «χάρτινα» κτίρια στην Τουρκία - Πάνω από 100 συλλήψεις για τις κακοτεχνίες

Οργή για τα «χάρτινα» κτίρια στην Τουρκία - Πάνω από 100 συλλήψεις για τις κακοτεχνίες

Με την οργή να ξεχειλίζει στην Τουρκία για την αργή αντίδραση της κυβέρνησης στον καταστροφικό σεισμό της Δευτέρας και για τις κακές κατασκευές, όπως αναφέρουν οι επικριτές, η κυβέρνηση άρχισε να συλλαμβάνει εργολάβους οικοδομών σε όλη τη χώρα, τους οποίους κατηγορεί για ορισμένες από τις καταρρεύσεις που συνέβαλαν στην κατακόρυφη αύξηση του αριθμού των νεκρών.

Περισσότερα από 100 άτομα συνελήφθησαν στις 10 επαρχίες που επλήγησαν από τον σεισμό, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu το Σάββατο, καθώς το τουρκικό υπουργείο Δικαιοσύνης διέταξε αξιωματούχους σε αυτές τις επαρχίες να δημιουργήσουν «μονάδες διερεύνησης εγκλημάτων σεισμού».

Τους ζήτησε επίσης να διορίσουν εισαγγελείς για να ασκήσουν ποινικές διώξεις εναντίον όλων των «κατασκευαστών και των υπευθύνων» για την κατάρρευση κτιρίων που δεν ανταποκρίνονταν στους υφιστάμενους κανονισμούς, οι οποίοι είχαν τεθεί σε εφαρμογή έπειτα από την αντίστοιχη καταστροφή του 1999.

Σύμφωνα με τους New York Times, σε σεισμόπληκτες περιοχές, οι κάτοικοι εξέφρασαν την οργή τους για τους διεφθαρμένους εργολάβους, όπως είπαν, που αποζητούσαν περισσότερα κέρδη, και για τις «αμνηστίες» που χορηγούσε η κυβέρνηση σε κατασκευαστές που έχτιζαν συγκροτήματα διαμερισμάτων που δεν ανταποκρίνονταν στους νέους κανονισμούς.

Στη γειτονιά Σαράικιντ της Αντάκια, οι κάτοικοι επεσήμαναν την κακή ποιότητα κατασκευής σε ένα νεόκτιστο πολυτελές κτίριο 14 ορόφων, με περίπου 90 διαμερίσματα, που είχε καταρρεύσει. «Το σκυρόδεμα είναι σαν άμμος», είπε ένας άνδρας που αρνήθηκε να δώσει το όνομά του, στεκόμενος κοντά στο κτίριο καθώς παρακολουθούσε τους διασώστες να εργάζονται. «Χτίστηκε πολύ γρήγορα».
 
tourkia-seismos5
Μεταξύ εκείνων που συνελήφθησαν το Σάββατο ήταν ο Μεχμέτ Ερτάν Ακάι, ο κατασκευαστής ενός συγκροτήματος που κατέρρευσε στη πληγείσα πόλη Γκαζιαντέπ, ο οποίος κατηγορήθηκε για ανθρωποκτονία από αμέλεια και παραβίαση του νόμου περί δημόσιας κατασκευής, όπως μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων. Η εισαγγελία του Γκαζιαντέπ δήλωσε ότι εξέδωσε ένταλμα σύλληψης έπειτα από επιθεώρηση των στοιχείων που συλλέχθηκαν από τα ερείπια του συγκροτήματος που είχε κατασκευάσει.

 Ο Μεχμέτ Γιασάρ Κοσκούν, ο κατασκευαστής ενός 12όροφου κτιρίου στην επαρχία Χατάι με 250 διαμερίσματα που καταστράφηκε ολοσχερώς, συνελήφθη την Παρασκευή σε αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, ενώ προσπαθούσε να επιβιβαστεί σε πτήση για το Μαυροβούνιο. Δεκάδες άνθρωποι πιστεύεται ότι έχασαν τη ζωή τους όταν κατέρρευσε το κτίριο.
 
Δύο εργολάβοι ενός κτιρίου 14 ορόφων που κατέρρευσε στα Άδανα, οι οποίοι φέρεται να διέφυγαν από την Τουρκία αμέσως μετά τον σεισμό, συνελήφθησαν στα Κατεχόμενα της Κύπρου.

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που επισκέφθηκε την επαρχία Ντιγιαρμπακίρ το Σάββατο, υπερασπίστηκε τις ενέργειες της κυβέρνησης, λέγοντας ότι αυτός ο σεισμός ήταν «τρεις φορές μεγαλύτερος και πιο καταστροφικός από τον σεισμό του 1999, τη μεγαλύτερη καταστροφή στην πρόσφατη μνήμη της χώρας μας». Αν και αναγνώρισε ότι η επίσημη ανταπόκριση ήταν καθυστερημένη, είπε ότι η χώρα δεν ήταν προετοιμασμένη για σεισμό τέτοιου του μεγέθους.

Ο Ερντογάν, ο οποίος είναι αντιμέτωπος με μια σκληρή εκλογική μάχη τον Μάιο, απηύθυνε έκκληση για ενότητα, λέγοντας: «Δυστυχώς ορισμένα κόμματα και ΜΚΟ εξακολουθούν να επιδιώκουν να επιτεθούν ανήθικα». Ορκίστηκε αντίποινα σε όσους προέβησαν σε λεηλασίες και είπε ότι όλα τα τουρκικά πανεπιστήμια θα στραφούν σε διαδικτυακή εκπαίδευση.

 Ενώ η Τουρκία έχει θεσπίσει πολεοδομικούς κανονισμούς μετά τον σεισμό του 1999, οι κάτοικοι είπαν ότι συχνά δεν εφαρμόζονταν επειδή οι εργολάβοι βρίσκουν τρόπο να κερδίζουν περισσότερα χρήματα με το να δίνουν λιγότερα για τα υλικά: αναμειγνύοντας το σκυρόδεμα και χρησιμοποιώντας φθηνότερες μεταλλικές ράβδους για να καλύψουν τους πυλώνες, μεταξύ άλλων.

ΠΗΓΗ: Πρώτο Θέμα

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Φωτιά ξέσπασε γύρω στις 20.00 την Τετάρτη στην περιοχή του «Aphrodite Hills», παρά την Πέτρα του Ρωμιού.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top