ΔΙΕΘΝΗ

Άνω των 29.500 ο αριθμός των νεκρών από τους σεισμούς στην Τουρκία - Μέτρα για στήριξη πληγέντων υιοθετεί η Συρία

Άνω των 29.500 ο αριθμός των νεκρών από τους σεισμούς στην Τουρκία - Μέτρα για στήριξη πληγέντων υιοθετεί η Συρία

Σύμφωνα με τα νέα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν την δημοσιότητα στην Τουρκία το απόγευμα της Κυριακής, 29.605 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στους σεισμούς των 7,7 και 7,6 βαθμών με επίκεντρο το Μάρας.

Η Προεδρία Διαχείρισης Καταστροφών και Εκτάκτων Αναγκών (AFAD) ανακοίνωσε ότι 147.934 θύματα των μεγάλων σεισμών έχουν απομακρυνθεί μέχρι στιγμής από τις σεισμόπληκτες περιοχές.

Την ίδια ώρα, ανακοινώθηκαν τα στοιχεία για τις ξένες χώρες που ανταποκρίθηκαν στην έκκληση της Τουρκίας για διεθνή βοήθεια μετά τους σεισμούς του Μάρας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που κοινοποιήθηκαν στον λογαριασμό του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών στο Twitter, ο αριθμός των χωρών που προσφέρουν βοήθεια αυξήθηκε σε 99.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν, ο αριθμός των χωρών που διεξάγουν μέχρι στιγμής δραστηριότητες έρευνας και διάσωσης στη ζώνη του σεισμού ανέρχεται σε 72, ενώ ο συνολικός αριθμός του ξένου προσωπικού ανέρχεται σε 10.336.

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Μπεκίρ Μπόζνταγ ανακοίνωσε ότι 134 ύποπτοι διώκονται με την κατηγορία της ευθύνης για τα κτίρια που κατέρρευσαν στους σεισμούς.

Σύμφωνα με τον κ. Μπόζνταγ, «σε 75 περιπτώσεις, 64 ύποπτοι διώχθηκαν ποινικά, 57 από αυτούς συνελήφθησαν και σε 7 υπόπτους επιβλήθηκε δικαστικός έλεγχος».

Σε ό,τι αφορά τα αδικήματα κλοπής και λεηλασίας στις σεισμόπληκτες περιοχές, οι τουρκικές αρχές προχώρησαν σε συλλήψεις.

Το τουρκικό Υπουργείο Εθνικής Παιδείας ανακοίνωσε την αναστολή της λειτουργίας εκπαιδευτικών ιδρυμάτων σε 10 επαρχίες μέχρι την 1η Μαρτίου.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Αστικοποίησης και Κλιματικής Αλλαγής, Μουράτ Κουρούμ δήλωσε ότι «διεξάγουμε εργασίες για την εκτίμηση των ζημιών σε 10 επαρχίες με 6 χιλιάδες προσωπικό. Μέχρι στιγμής έχουν εξεταστεί 171.882 κτίρια σε 10 επαρχίες.

Την ίδια ώρα στη Συρία συνεχίζονται οι εργασίες των σωστικών συνεργείων στα συντρίμμια σε διάφορες πόλεις της χώρας.

Τα συριακά μέσα ενημέρωσης αναφέρονται και στη βοήθεια που φτάνει από το εξωτερικό.

Ως προς το νέο αριθμό των νεκρών, τραυματιών και αγνοουμένων η συνολική εικόνα σε ολόκληρη την χώρα παραμένει προβληματική, καθώς η έλλειψη συνεννόησης στις σχέσεις της κεντρικής Κυβέρνησης με τις αντιπολιτευόμενες ομάδες που ελέγχουν διάφορα σημεία της Συρίας δυσχεραίνει τη συλλογή πληροφοριών και δεδομένων.

Σύμφωνα με τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα της Συρίας, ο Πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ συναντήθηκε με τον Σεΐχη Αμπντουλάχ μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν, Υπουργό Εξωτερικών και διεθνούς συνεργασίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, με τον οποίο συζήτησε τις επιπτώσεις των σεισμών.

Ο Υπουργός μετέφερε τα συλλυπητήρια του Προέδρου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Σεΐχη Μοχάμεντ Μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν και του Πρωθυπουργού και κυβερνήτη του Ντουμπάι Σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ρασίντ Αλ Μακτούμ στον Πρόεδρο Άσαντ και τον συριακό λαό.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος αλ Άσαντ ευχαρίστησε την ηγεσία και τον λαό των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων για τη βοήθεια που παρέχει στον συριακό λαό και επεσήμανε ότι τα ΗΑΕ ήταν από τις πρώτες χώρες που συμπαραστάθηκαν στη Συρία και έστειλαν ανθρωπιστική βοήθεια και ομάδες έρευνας και διάσωσης.

Την ίδια ώρα, το Υπουργικό Συμβούλιο της Συρίας «ενέκρινε ένα σύνολο μέτρων που αποσκοπούν στην υποστήριξη των πληγέντων όσο το δυνατόν γρηγορότερα και αποτελεσματικά, υπό την επίβλεψη των καθορισμένων υπηρεσιών αρωγής». Τα νέα μέτρα αφορούν κυρίως τη μεταφορά της ανθρωπιστικής βοήθειας στις σεισμόπληκτες περιοχές και τη διευθέτηση διαφόρων γραφειοκρατικών ζητημάτων.

Σύμφωνα πάντα με τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα της Συρίας, «μια ομάδα ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα προέτρεψε τη διεθνή κοινότητα να άρει όλους τους οικονομικούς και χρηματοπιστωτικούς περιορισμούς που προκύπτουν από τα μονομερή μέτρα που επιβλήθηκαν στη Συρία και να ανοίξει το δρόμο για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στα θύματα του σεισμού που έπληξε τη χώρα την περασμένη Δευτέρα».

Οι ειδικοί επεσήμαναν το μερικό και προσωρινό πάγωμα ορισμένων μέτρων που ελήφθησαν πριν από δύο ημέρες από την αμερικανική Κυβέρνηση, θεωρώντας ότι τέτοια βήματα ενδέχεται να μην επαρκούν για την αντιμετώπιση των μακροπρόθεσμων αρνητικών επιπτώσεων των κυρώσεων.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top