ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνέρχεται το Πολιτικό Γραφείο του ΔΗΣΥ στην σκιά της διάσπασης - Ανοίγει ο δρόμος για την Παγκύπρια Εκλογική Συνέλευση

Συνέρχεται το Πολιτικό Γραφείο του ΔΗΣΥ στην σκιά της διάσπασης - Ανοίγει ο δρόμος για την Παγκύπρια Εκλογική Συνέλευση

Συνέρχεται σήμερα Δευτέρα (13/2), στην σκιά της βαριάς ήττας της περασμένης Κυριακής (5/2) και της διάσπασης του κόμματος που ακολούθησε του εκλογικού αποτελέσματος, το Πολιτικό Γραφείο του ΔΗΣΥ.

Η συνεδρία είναι καθορισμένη για τις 6 το απόγευμα και κατά τη διάρκειά της, όπως ανέφερε χθες (12/2) ο Πρόεδρος της Παράταξης, Αβέρωφ Νεοφύτου, θα συζητηθούν οι διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν με βάση το καταστατικό του κόμματος.

Όπως πληροφορείται το ThemaOnline, αποκλειστικό θέμα στην ατζέντα του Πολιτικού Γραφείου είναι οι διαδικασίες που θα ακολουθηθούν από σήμερα μέχρι και τη σύγκλιση της Παγκύπριας Εκλογικής Συνέλευσης, ενώ θα ξεκαθαρίσει και τελεσίδικα εάν κατά τη διάρκεια της Συνέλευσης θα εκλεγεί όλη η ηγετική πυραμίδα του ΔΗΣΥ ή εάν οι κάλπες θα στηθούν για εκλογή μόνο του Προέδρου, κάτι που θεωρείται, ωστόσο, απομακρυσμένο, μίας και η θητεία του Αναπληρωτή Προέδρου και των Αντιπροέδρων του κόμματος λήγει τον Απρίλιο.

Τι προβλέπει το Καταστατικό

Σύμφωνα, πάντως, με το Καταστατικό του κόμματος, κατά την Παγκύπρια Εκλογική Συνέλευση εκλέγονται οι πιο κάτω Κεντρικοί αξιωματούχοι του Κόμματος:
• Ο Πρόεδρος
• Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος
• Οι τρεις (3) Αντιπρόεδροι
• Τα εικοσιπέντε (25) εκλελεγμένα μέλη του Πολιτικού Γραφείου
• Η Πρόεδρος της ΓΟΔΗΣΥ

Με βάση το καταστατικό, την ανώτατη ηγεσία εκλέγουν όλα τα μέλη του κόμματος και οι Φίλοι του Δημοκρατικού Συναγερμού και οι υποψήφιοι για τις πιο πάνω θέσεις, δικαιούνται να διεκδικήσουν μόνο μία από αυτές τις θέσεις.

Υποψήφιοι για τη θέση του Προέδρου θα πρέπει να προσκομίζουν ενυπόγραφο κατάλογο 100 υποστηρικτών τους, μελών του κόμματος με δικαίωμα ψήφου κατά την ημερομηνία της εκλογικής διαδικασίας. Αντιστοίχως, οι υποψήφιοι για τη θέση του Αναπληρωτή θα πρέπει να προσκομίζουν κατάλογο 75 υποστηρικτών και οι υποψήφιοι για τις θέσεις Αντιπροέδρων κατάλογο 50 υποστηρικτών.

Στους καταλόγους υποστηρικτών θα πρέπει απαραίτητα να συμπεριλαμβάνονται 10 μέλη για τον υποψήφιο Πρόεδρο, 7 μέλη για υποψήφιο Αναπληρωτή Πρόεδρο και 5 μέλη για υποψήφιο Αντιπρόεδρο αντίστοιχα, από κάθε Επαρχιακή Οργάνωση του Κόμματος.

Η εκλογή των τριών Αντιπροέδρων γίνεται με ενιαία εκλογή κατά την οποία κάθε μέλος ή Φίλος του Κόμματος υποχρεούται να ψηφίσει τουλάχιστον δύο υποψηφίους, ενώ η ποσόστωση του 30% για τη συμμετοχή γυναικών και η ποσόστωση του 30% για τη συμμετοχή νέων ηλικίας μέχρι 35 ετών, δεν ισχύει στην εκλογή των τριών Αντιπροέδρων.

Τα 25 μέλη του Πολιτικού Γραφείου εκλέγουν όλα τα μέλη του Κόμματος. Η εκλογή γίνεται με ενιαία εκλογή κατά την οποία κάθε μέλος Κόμματος δικαιούται σταυρούς προτίμησης σε αριθμό ίσο με το ήμισυ μέχρι και το όλο των διαθέσιμων προς εκλογή θέσεων. Απαραίτητα εκλέγονται 2 υποψήφιοι από κάθε Επαρχιακή Οργάνωση εφόσον υπάρχουν υποψήφιοι.

Την Πρόεδρο της ΓΟΔΗΣΥ εκλέγουν όλες οι γυναίκες μέλη του Κόμματος.

Πότε συγκαλείται Παγκύπρια Εκλογική Συνέλευση

Σύμφωνα, επίσης, με το Καταστατικό, η Παγκύπρια Εκλογική Συνέλευση συνέρχεται τακτικά κάθε πέντε (5) χρόνια, έκτακτα όταν αποφασίσει ο Πρόεδρος ή το Ανώτατο Συμβούλιο, ή το Πολιτικό Γραφείο. Της τακτικής Παγκύπριας Εκλογικής Συνέλευσης προηγείται σύγκλιση του Παγκύπριου Συνεδρίου στο οποίο γίνεται απολογισμός της απερχόμενης ηγεσίας.

Αν η πενταετία συμπληρώνεται μέσα σε προεκλογική περίοδο Προεδρικών ή Βουλευτικών Εκλογών, Ευρωεκλογών, ή Δημοτικών, Κοινοτικών και εκλογών Σχολικών Εφορειών, πραγματοποιείται το αργότερο εντός έξι (6) μηνών μετά τη διεξαγωγή των εκλογών. Για τους σκοπούς του παρόντος άρθρου, προεκλογική περίοδος θεωρείται χρονικό διάστημα μικρότερο των έξι (6) μηνών προ των εκλογών.

Η Παγκύπρια Εκλογική Συνέλευση είναι δυνατό να συγκληθεί έκτακτα και στην περίπτωση που ο Πρόεδρος του Κόμματος προτίθεται να ανανεώσει την εντολή του, ζητώντας ψήφο εμπιστοσύνης. Αν η σύγκληση αυτή γίνει κατά τον τελευταίο χρόνο της θητείας του, η ψήφος εμπιστοσύνης αφορά το υπόλοιπο της θητείας του και την νέα πενταετή θητεία. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, η ανανέωση της θητείας γίνεται για το υπόλοιπο της θητείας.

Στην Παγκύπρια Εκλογική Συνέλευση συμμετέχουν:
• Όλα τα μέλη του Κόμματος τα οποία έχουν εγγραφεί στο κεντρικό μητρώο μελών τουλάχιστον ενενήντα (90) μέρες πριν από την ημερομηνία πραγματοποίησης της Παγκύπριας Εκλογικής Συνέλευσης και έχουν τακτοποιημένες τις ταμειακές τους υποχρεώσεις προς το Κόμμα.
• Όλοι όσοι είναι εγγεγραμμένοι στον κατάλογο Φίλων του Δημοκρατικού Συναγερμού σύμφωνα με το Άρθρο 5, τουλάχιστον ενενήντα (90) μέρες πριν από την ημερομηνία πραγματοποίησης της Παγκύπριας Εκλογικής Συνέλευσης.

Σημειώνεται ότι, οι λεπτομέρειες επί της κάθε εκλογικής διαδικασίας όπως χρονοδιαγράμματα, ύψος παράβολων, ετοιμασία και εκτύπωση ψηφοδελτίων και εκλογικών καταλόγων, καθώς και επί άλλων ζητημάτων που δεν προνοούνται στο Καταστατικό και ρυθμίζονται με Κανονισμούς ή με αποφάσεις του Πολιτικού Γραφείου, το οποίο συνέρχεται σήμερα και αναμένεται να τις καθορίσει.

Υπενθυμίζεται ότι, την σύγκλιση Παγκύπριας Εκλογικής Συνέλευσης είχε ανακοινώσει ο κ. Νεοφύτου κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στο Διευρυμένο Πολιτικό Γραφείο του ΔΗΣΥ, επικαλούμενος το άρθρο 17.4 του Καταστατικού του κόμματος, σύμφωνα με το οποίο: «Πρόεδρος του Κόμματος που διαμέσου των διαδικασιών που προβλέπονται από το Καταστατικό, λαμβάνει το χρίσμα του Υποψήφιου Προέδρου της Δημοκρατίας και δεν επιτυγχάνει να εκλεγεί, συγκαλεί αμέσως Έκτακτη Παγκύπρια Εκλογική Συνέλευση για την εκλογή Προέδρου».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top