ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ανώτατο: Νόμιμη η διατήρηση του IP Address χρηστών διαδικτύου για σκοπούς διερεύνησης ηλεκτρονικού εγκλήματος

Ανώτατο: Νόμιμη η διατήρηση του IP Address χρηστών διαδικτύου για σκοπούς διερεύνησης ηλεκτρονικού εγκλήματος

Νόμιμη έκρινε το Ανώτατο Δικαστήριο την καθολική και άνευ διάκρισης διατήρηση του IP Address του συνόλου των χρηστών του διαδικτύου, κάνοντας δεκτή τη θέση του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας. Σύμφωνα με την απόφαση, αυτό είναι το μόνο μέσο έρευνας που καθιστά δυνατή την ταυτοποίηση προσώπου που τέλεσε σοβαρό αδίκημα μέσω διαδικτύου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του Γενικού Εισαγγελέα, την Τρίτη το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε αίτηση προσώπου, ύποπτου για αδικήματα σχετιζόμενα με παιδική πορνογραφία, με την οποία επιδίωκε την ακύρωση δικαστικού διατάγματος πρόσβασης σε διατηρηθέντα δεδομένα Διεύθυνσης Διαδικτυακού Πρωτοκόλλου (IP Address). Το Ανώτατο έκανε δεκτές τις θέσεις του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας ότι η γενική και αδιάκριτη διατήρηση των IP Address του συνόλου των χρηστών του Διαδικτύου είναι νόμιμη, καθώς αποτελεί το μόνο μέσο έρευνας που καθιστά δυνατή την ταυτοποίηση του προσώπου, το οποίο τέλεσε σοβαρό αδίκημα μέσω του Διαδικτύου.

Στο πλαίσιο διερεύνησης σοβαρής υπόθεσης παιδικής πορνογραφίας, η Αστυνομία εξασφάλισε δικαστικό διάταγμα με το οποίο επέβαλλε σε συγκεκριμένο πάροχο υπηρεσιών διαδικτύου να αποκαλύψει τα στοιχεία του χρήστη συγκεκριμένου IP Address, το οποίο σχετιζόταν με την κατοχή και διάδοση του παράνομου υλικού.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση από το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα, ο ύποπτος, μέσω του δικηγόρου του, καταχώρησε στο Ανώτατο Δικαστήριο αίτηση για έκδοση προνομιακού εντάλματος φύσεως certiorari, ζητώντας την ακύρωση του προαναφερθέντος διατάγματος. Θέση του αιτητή ήταν ότι η έκδοση του προσβαλλόμενου διατάγματος βασίστηκε σε συγκεκριμένα άρθρα του «περί διατήρησης τηλεπικοινωνιακών δεδομένων με σκοπό τη διερεύνηση σοβαρών ποινικών αδικημάτων Νόμου» (Ν.183(Ι)/07), τα οποία η πλειοψηφία της Ολομέλειας του Ανωτάτου Δικαστηρίου είχε ήδη κρίνει ως αντισυνταγματικά, αφού παραβίαζαν θεμελιώδη ατομικά δικαιώματα.

Ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας παρέπεμψε σε απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου είχε τονιστεί ότι η γενική και αδιάκριτη διατήρηση των IP Address του συνόλου των χρηστών είναι νόμιμη καθώς αποτελεί το μόνο μέσο έρευνας που καθιστά δυνατή την ταυτοποίηση του προσώπου το οποίο τέλεσε σοβαρό αδίκημα μέσω του Διαδικτύου.

Το Δικαστήριο απορρίπτοντας την αίτηση του υπόπτου, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι τα επίδικα άρθρα του Ν.183/(Ι)/07, τα οποία, με στόχευση την καταπολέμηση της σοβαρής εγκληματικότητας, όπως η παιδική πορνογραφία, επιβάλλουν στους παρόχους τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών τη γενική και άνευ διάκρισης διατήρηση των Διευθύνσεων IP για την ελάχιστη χρονική περίοδο των 6 μηνών, δεν παρουσιάζονται ασύμβατα προς το ενωσιακό δίκαιο.

Τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας εκπροσώπησε ο κ. Ανδρέας Π. Αριστείδης, Δικηγόρος της Δημοκρατίας Α’.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Ο «χάρτης» της φτώχειας στην Κύπρο - Πόσα άτομα βρίσκονται σε κίνδυνο

Παραλίες: Ξεκίνησε ο «πόλεμος» της πετσέτας - Χρεώνουν κρεβατάκια μέχρι και… 10 ευρώ λόγω νερού και αναψυκτικού

Ξενοδοχεία: 9 στις 10 διανυκτερεύσεις από ξένους τουρίστες – Αύξηση 21,4% σε σχέση με το 2023

Στους δρόμους από αύριο η Αστυνομία - Τι θα ελέγχει

Έφυγε από τη ζωή ηλικιωμένη γυναίκα από θερμοπληξία - Άλλα τρία πρόσωπα νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση

Σοφία Χατζηπαντελή: Φωτογραφίζεται φορώντας μόνο τις μπότες της και «κολάζει» τα social mediaΈτσι προκλήθηκε η μεγάλη πυρκαγιά στον Φαρμακά - Τέθηκε υπό έλεγχο, πυροσβεστικές δυνάμεις παραμένουν σε επιφυλακή

Έτσι προκλήθηκε η μεγάλη πυρκαγιά στον Φαρμακά - Τέθηκε υπό έλεγχο, πυροσβεστικές δυνάμεις παραμένουν σε επιφυλακή

Τα αίτια της μεγάλης πυρκαγιάς στον Φαρμακά, ανέλυσαν από νωρίς το πρωί οι αρμόδιες Αρχές.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top