ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Όχι» Ανωτάτου σε προσφυγές Οδυσσέα για τους τίτλους ανεξάρτητων αξιωματούχων

«Όχι» Ανωτάτου σε προσφυγές Οδυσσέα για τους τίτλους ανεξάρτητων αξιωματούχων

Δεν υπάρχει σύγκρουση ή αμφισβήτηση εξουσίας ή αρμοδιότητας που να ενεργοποιεί τις διατάξεις του Άρθρου 139 του Συντάγματος και δεν εντοπίζεται επηρεασμός του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας από την εγκύκλιο του Υπουργείου Οικονομικών αναφορικά με την ορθότητα της ονομασίας της θέσης του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, του Βοηθού Γενικού Ελεγκτή και του Βοηθού Γενικού Λογιστή της Δημοκρατίας, αποφάσισε σήμερα (20/2), ομόφωνα η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου, απορρίπτοντας την Προσφυγή του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας με την οποία αμφισβητούσε την υπό αναφορά εγκύκλιο του Υπουργείου Οικονομικών.

Η εγκύκλιος, που αποτέλεσε την αιτία της μεταξύ των μερών διαφοράς, εκδόθηκε από τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών και βασίστηκε σε δοθείσα γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας ως προς το θέμα του ορθού τίτλου του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, του Βοηθού Γενικού Ελεγκτή και του Βοηθού Γενικού Λογιστή της Δημοκρατίας. Ζητούμενο ήταν κατά πόσο ο σωστός τίτλος για τις υπό αναφορά θέσεις είναι «Βοηθός Γενικός» ή «Βοηθός Γενικού». Κατά τη γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, ο ορθός τίτλος των θέσεων αυτών είναι «Βοηθός Γενικός».

Οι ισχυρισμοί του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας ήταν ότι η άνω εγκύκλιος είναι άκυρη, και χωρίς οποιοδήποτε νομικό αποτέλεσμα, ότι οι καθ’ ων η αίτηση στερούνται αρμοδιότητας, ότι παρατηρείται συνταγματική εκτροπή και ότι εντοπίζεται σύγκρουση και/ή αμφισβήτηση εξουσιών και/ή αρμοδιοτήτων, κατά την έννοια των προνοιών του Άρθρου 139 του Συντάγματος.

Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου απορρίπτοντας ομόφωνα την Προσφυγή του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας έκρινε ότι απαραίτητη προϋπόθεση ενεργοποίησης του Άρθρου 139 του Συντάγματος είναι τα υπό αναφορά όργανα να επηρεάζονται από συγκεκριμένη πράξη. Όπως έκρινε το Δικαστήριο, δεν αρκεί απλώς και μόνο διαφωνία ή αμφισβήτηση ως προς την αρμοδιότητα ή εξουσία οργάνων να ενεργεί κατά συγκεκριμένο τρόπο εάν, ως αποτέλεσμα της επίδικης πράξης, δεν εντοπίζεται επηρεασμός του προσφεύγοντος οργάνου.

Συνεπώς το Δικαστήριο έκρινε ότι η κατά τους καθ’ ων η αίτηση ορθή διατύπωση των τίτλων των υπό αναφορά αξιωματούχων, δεν οδηγεί σε διαφωνία, σύγκρουση ή αμφισβήτηση εξουσίας ή αρμοδιότητας μεταξύ των μερών, μέσα στα πλαίσια του Άρθρου 139 του Συντάγματος.

Εκ μέρους της Δημοκρατίας, την προσφυγή χειρίστηκε ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας κ. Σάββας Αγγελίδης, μαζί με τους Ανώτερους Δικηγόρους της Δημοκρατίας κ.κ. Δημήτρη Λυσάνδρου και Έλενα Παπαγεωργίου.

Τον Γενικό Ελεγκτή της Δημοκρατίας εκπροσώπησαν τρία ιδιωτικά δικηγορικά γραφεία.

Δεύτερη Προσφυγή του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας επί του ιδίου ζητήματος, εναντίον απόφασης της Βουλής των Αντιπροσώπων, επίσης απορρίφθηκε ομόφωνα σήμερα από το Ανώτατο Δικαστήριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Θεολόγος στο «Τ»: Γίνονται συζητήσεις στο παρασκήνιο για φάγωμα Ησαΐα - Δεν θα τεθεί θέμα ενώπιον της Ιεράς Συνόδου

Α. Δημητρίου για Metamax: «Ξεκάθαρα θύμα της απάτης ο 48χρονος συλληφθείς» - Έχασε περίπου 20 χιλ. ευρώ

Ορεινά θέρετρα: Αυτά τα προβλήματα αντιμετωπίζουν – Τι συμβαίνει με τις κρατήσεις Αυγούστου

Power of Love: Ο νέος παίκτης έχει εξοργίσει το Twitter: «Καλέ, αυτός είναι χειρότερος από τον Νίκο»

Μετεωρολογικός Λειτουργός στο «Τ»: Ετοιμαστείτε για άνοδο της θερμοκρασίας – Πότε να περιμένουμε μείωση και πότε κίτρινες προειδοποιήσεις

Πόθεν Έσχες: Αυτοί είναι οι πλουσιότεροι βουλευτές - Επιχειρηματίες, γαιοκτήμονες και… καταχρεωμένοι

Έφυγε αναπάντεχα από την ζωή ο 15χρονος Αντώνης - Ο συγκινητικός αποχαιρετισμός των οπαδών της ΟμόνοιαςΜέτσολα: «Το Κυπριακό να λυθεί με ευρωπαϊκό τρόπο»

Μέτσολα: «Το Κυπριακό να λυθεί με ευρωπαϊκό τρόπο»

Το Κυπριακό πρέπει να λυθεί με ευρωπαϊκό τρόπο, δήλωσε η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, καταδικάζοντας τα 50 χρόνια τουρκικής εισβολής και κατοχής, ενώπιον της Ολομέλειας στο Στρασβούργο το μεσημέρι της Τετάρτης. Στη συνέχεια έδωσε τον λόγο και σε Κύπριους Ευρωβουλευτές για να τοποθετηθούν με αφορμή την επέτειο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top