ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κατέθεσε στεφάνι ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης - «Δεν είναι τυχαίο ότι η πρώτη πράξη μου ήταν να επισκεφτώ τα Φυλακισμένα Μνήματα»

Κατέθεσε στεφάνι ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης - «Δεν είναι τυχαίο ότι η πρώτη πράξη μου ήταν να επισκεφτώ τα Φυλακισμένα Μνήματα»

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, συνοδευόμενος από τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, κατέθεσε σήμερα το πρωί στεφάνι στα Φυλακισμένα Μνήματα, και ακολούθως υπέγραψε το βιβλίο επισκεπτών των Φυλακισμένων Μνημάτων και επισκέφθηκε έκθεση βιβλίου αφιερωμένη στους αγώνες της ΕΟΚΑ΄’55-’59 που εκτίθεται σε παρακείμενο χώρο.

Στη συνέχεια σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι «δεν είναι τυχαίο ότι η πρώτη πράξη μου ήταν να επισκεφθώ τα Φυλακισμένα Μνήματα, ένας οφειλόμενος φόρος τιμής σε όλους αυτούς που θυσιάστηκαν για να υπάρχει σήμερα Κυπριακή Δημοκρατία.

Πραγματικά πιστεύω, πέραν της ανάγκης, ναι να τιμούμε τη μνήμη όλων αυτών που θυσιάστηκαν, ότι είναι μέσα από τις καθημερινές μας ενέργειες, μέσα από τις πράξεις μας να δείχνουμε ότι παίρνουμε τα μηνύματα από τη δική τους θυσία. Επαναλαμβάνω, οι τελετές είναι πάρα πολύ σημαντικές, πιο σημαντικό, όμως, για μένα και ο μόνος τρόπος να δείξουμε ότι πραγματικά τιμούμε τη μνήμη όλων αυτών που θυσιάστηκαν είναι μέσω του καθημερινού τρόπου ζωής μας.

Και ειδικότερα για όλους εμάς, για μένα προσωπικά, αλλά και για το σύνολο του Υπουργικού Συμβουλίου, που ο κυπριακός λαός μας εμπιστεύθηκε να βρισκόμαστε στη διακυβέρνηση του τόπου, θα πρέπει μέσα από τις καθημερινές μας αποφάσεις, τις καθημερινές μας ενέργειες να δείχνει ότι τιμούμε όλους αυτούς».

Ερωτηθείς για το πώς θα κινηθεί σε σχέση με το Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «όπως είναι γνωστό, η δική μας προσπάθεια επικεντρώνεται στο να σπάσουμε το αδιέξοδο.

Γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά τις δυσκολίες, γνωρίζουμε τα δεδομένα, γνωρίζουμε ποιες είναι οι θέσεις της άλλης πλευράς, αλλά αυτό δεν μας ικανοποιεί. Δεν πρόκειται να μείνουμε με σταυρωμένα χέρια επειδή υπάρχει η αδιαλλαξία της τουρκικής πλευράς.

Εμείς θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν από δικής μας πλευράς για να σπάσουμε το αδιέξοδο και σε αυτή την προσπάθεια επενδύουμε ιδιαίτερα στην ΕΕ, η οποία μέσα από ένα πρωταγωνιστικό ρόλο, πάντα εντός του πλαισίου των ΗΕ, ναι, μπορεί να δημιουργήσει εκείνα τα δεδομένα, έτσι ώστε να αντιληφθούν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη τα οφέλη που θα προκύψουν μέσα από τη λύση του Κυπριακού.

Πρώτος σταθμός είναι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 23 Μαρτίου, θα βρίσκομαι στις Βρυξέλλες, θα έχω την ευκαιρία να μιλήσω με τον ΓΓ των ΗΕ, αλλά και τους Προέδρους των τριών θεσμικών οργάνων της ΕΕ, με κάποιους άλλους Ευρωπαίους ηγέτες, στη βάση του δικού μας σχεδίου, έχουμε ετοιμάσει το πλάνο μας, θα το μοιραστούμε με κάποιους από τους Ευρωπαίους ηγέτες, έτσι ώστε να εργαστούμε προς το σπάσιμο του αδιεξόδου.

Δεν πρέπει να αναμένουμε τις τουρκικές εκλογές, δεν πρέπει να χάσουμε χρόνο, δεν ξέρω και τι θα γίνει στην Τουρκία, λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση μετά τους σεισμούς και για αυτό το λόγο εμείς εργαζόμαστε από την πρώτη μέρα προς την κατεύθυνση που έχω περιγράψει».

Ερωτηθείς αν το έγγραφο για την εμπλοκή της ΕΕ είναι έτοιμο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε «ναι, είναι έτοιμο, έχει ετοιμαστεί, το συζητώ με τους συνεργάτες μου και θα το μοιραστώ με κάποιους με τους οποίους έχω επαφές».

Κληθείς να αναφερθεί στο τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στην Ελλάδα, από το οποίο εξακολουθούν να αγνοούνται δύο Κύπριοι, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «είναι μια ανείπωτη τραγωδία, είναι κάτι που παρακολουθούμε καθημερινά και, αν θέλετε, είναι και ένα μήνυμα για τη δική μας διακυβέρνηση, για κάθε διακυβέρνηση σε κάθε χώρα, ότι θα πρέπει να γίνονται όλες εκείνες οι ενέργειες προηγουμένως για να μπορούν να αποφεύγονται τέτοιου είδους τραγικές εξελίξεις.

Όπως ενημερώνομαι οφείλεται σε ανθρώπινο λάθος. Είναι μια τραγωδία. Υπάρχουν δύο συμπατριώτες μας, είμαστε σε επαφή με τις οικογένειες. Χθες ο Υπουργός Εξωτερικών, με οδηγίες μου, μίλησε με τις οικογένειες των δύο συμπατριωτών μας. Τόσο η Πρεσβεία μας στην Αθήνα όσο και το Γενικό Προξενείο στη Θεσσαλονίκη είναι μαζί τους και ελπίζουμε το συντομότερο δυνατόν να έχουμε νέα σε σχέση με την κατάσταση πραγμάτων».

Σημειώνεται ότι στο βιβλίο επισκεπτών, ο Πρόεδρος έγραψε τα ακόλουθα:

«Δεν είναι τυχαίο που επέλεξα η πρώτη μου επίσκεψη ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας να είναι στα Φυλακισμένα Μνήματα. Οφειλόμενος φόρος τιμής σε όλους αγωνίστηκαν για να υπάρχει σήμερα Κυπριακή Δημοκρατία».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απειλές Χεζμπολάχ: Τέσσερις πιθανοί στόχοι στην Κύπρο - Η χαρτογράφηση από αναλυτές

Από πού μας ήρθαν οι τουρίστες τον Μάιο και πόσοι Κύπριοι ταξίδεψαν στο εξωτερικό

Πισίνες: Αυτοί είναι οι συχνότεροι τύποι λοιμώξεων – Τα συμπτώματα, οι συμβουλές και το…βρεγμένο μαγιό – Ειδικός στο «T»

Σοβαρό τροχαίο Αγία Νάπα: Δεν φορούσε κράνος ο 21χρονος μοτοσικλετιστής - Η κατάσταση της υγείας του

Απόπειρα φόνου εναντίον αστυνομικού: Διάταγμα οκταήμερης κράτησης για τον 40χρονοΑπειλές Χεζμπολάχ: Τέσσερις πιθανοί στόχοι στην Κύπρο - Η χαρτογράφηση από αναλυτές

Απειλές Χεζμπολάχ: Τέσσερις πιθανοί στόχοι στην Κύπρο - Η χαρτογράφηση από αναλυτές

Μπορεί τα ΜΜΕ στο Λίβανο να αναφέρουν ότι ο ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, δεν απείλησε την Κύπρο αλλά την προειδοποίησε , ωστόσο αναλυτές προχώρησαν ένα βήμα παραπέρα χαρτογραφώντας το ενδεχόμενο υλοποίησης όσων δήλωσε, αναφέροντας τέσσερις πιθανούς στόχους.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top