ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: Η σύσταση της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης για τη μετάδοση υλικού  

Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: Η σύσταση της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης για τη μετάδοση υλικού   

Να αντιμετωπίσουν το θλιβερό γεγονός του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη με τον δέοντα σεβασμό και ευαισθησία, τόσο προς τους νεκρούς, τραυματίες και συγγενείς τους, όσο και προς το τηλεοπτικό κοινό, γενικότερα, αναμένει η Αρχή Ραδιοτηλεόρασης από τους τηλεοπτικούς οργανισμούς και το ΡΙΚ, προειδοποιώντας με λήψη μέτρων και πιθανή επιβολή κυρώσεων.

Όπως αναφέρει η Αρχή σε επείγουσα ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα, «αναμένει άμεση και πλήρη συμμόρφωση όλων των τηλεοπτικών οργανισμών και του Ιδρύματος».

Με την ανακοίνωση, η Αρχή εφιστά την άμεση προσοχή όλων των αδειούχων τηλεοπτικών οργανισμών και του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου στη μετάδοση οπτικοακουστικού υλικού σε δελτία ειδήσεων, ενημερωτικά και/ή άλλα προγράμματα, με θέμα την σύγκρουση τρένων στα Τέμπη, αναφερόμενη σε σχετικά άρθρα νόμων και κανονισμών.

Όπως αναφέρεται, λαμβάνοντας υπόψη την ιδιαιτερότητα και σοβαρότητα του θέματος, η Αρχή εφιστά την άμεση προσοχή όλων των αδειούχων τηλεοπτικών οργανισμών και του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου –μεταξύ άλλων- στη σχετική πρόνοια που αναφέρει πως «οι πάροχοι υπηρεσιών οπτικοακουστικών μέσων που υπάγονται στη δικαιοδοσία της Δημοκρατίας έχουν υποχρέωση να λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να διασφαλίζουν ότι οι υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων τους οι οποίες δύναται να βλάψουν τη σωματική, πνευματική ή ηθική ανάπτυξη των ανηλίκων διατίθενται μόνο κατά τέτοιον τρόπο που να διασφαλίζει ότι, υπό κανονικές συνθήκες, οι ανήλικοι ούτε τις ακούν ούτε τις βλέπουν».

Για προγράμματα, που μεταδίδονται σε μη κωδικοποιημένη μορφή, οι πάροχοι υπηρεσιών οπτικοακουστικών μέσων έχουν την υποχρέωση να διασφαλίζουν ότι προηγείται ακουστική προειδοποίηση ή αυτά αναγνωρίζονται από την παρουσία ενός οπτικού συμβόλου καθ’ όλη τη διάρκειά τους, τονίζει.

Ιδιαίτερη μνεία κάνει η Αρχή Ραδιοτηλεόρασης σε συγκεκριμένους κανόνες  που ισχύουν στα δελτία ειδήσεων και στις ενημερωτικές εκπομπές.

Συγκεκριμένα, πρώτον, ότι οι νεκροί τυγχάνουν σεβασμού και δεν προβάλλονται από τηλεοράσεως, εκτός εάν υπάρχει σοβαρός λόγος·

Δεύτερο, απαγορεύονται τα κοντινά πλάνα σε νεκρούς και σοβαρά τραυματισμένους ως αποτέλεσμα πολέμου, ατυχήματος ή εγκληματικής πράξης·

Τρίτο, αποφεύγεται γενικά η προβολή κοντινών πλάνων αιμορραγούντων προσώπων ή που βρίσκονται σε ακραία κατάσταση θλίψης ή θυμού·

Τέταρτο, μετάδοση τυχόν σκηνών ακατάλληλων για ανηλίκους ή που πιθανόν θίγουν τις ευαισθησίες των τηλεθεατών είναι σύντομες και υπάρχει οπτική ή ηχητική προειδοποίηση (λεκτική).

Τέλος, τονίζει ότι απαγορεύεται η μετάδοση ονομάτων νεκρών, τραυματιών, αγνοουμένων, θυμάτων ναυαγίων και ελλειπόντων, πριν να είναι απόλυτα βεβαιωμένο ότι έχουν ενημερωθεί οι στενοί συγγενείς.

Η Αρχή αναμένει, προστίθεται, ότι, «οι τηλεοπτικοί οργανισμοί και το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου, θα αντιμετωπίσουν το θλιβερό γεγονός με τον δέοντα σεβασμό και ευαισθησία, τόσο προς τους νεκρούς, τραυματίες και συγγενείς τους, όσο και προς το τηλεοπτικό κοινό, γενικότερα».

Αναφέρει, επίσης, ότι αναμένει άμεση και πλήρη συμμόρφωση όλων των τηλεοπτικών οργανισμών και του Ιδρύματος, με τα πιο πάνω.

Τέλος, προειδοποιεί ότι παράλειψη συμμόρφωσης με τις πρόνοιες της Νομοθεσίας, συνεπάγεται τη λήψη μέτρων και την πιθανή επιβολή διοικητικών κυρώσεων.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Άνοιξε το πολυαναμενόμενο Goody’s Burger House στη Λευκωσία - Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

«Φωτοβολταϊκά για όλους»: Καταγγελίες από πολίτες για «αδικαιολόγητες» επιπλέον χρεώσεις λόγω συμμετοχής στο Σχέδιο

Πήγε για κολύμπι το βράδυ και του βγήκε…«ξινό» - Εντόπισε πιστόλι στο βυθό της θάλασσας

Καλοκαιρινές διακοπές: Ετοιμάζουν βαλίτσες οι Κύπριοι – Οι φετινοί δημοφιλέστεροι προορισμοί, ο λόγος επιλογής και οι τιμές

Πήγαν να τους συλλάβουν, έσπρωξαν τους αστυνομικούς και τράπηκαν σε φυγή - Χειροπέδες σε δύο ανήλικους για κλοπή τσάντας

Μελίνα Νικολαΐδη: Χώρισε με τον Αλέξανδρο ΠολυχρονιάδηΠροσπαθούν να αλλάξουν ρότα τα κόμματα ΔΗΚΟ και ΔΗΠΑ - Με το βλέμμα στραμμένο στις βουλευτικές του 2026

Προσπαθούν να αλλάξουν ρότα τα κόμματα ΔΗΚΟ και ΔΗΠΑ - Με το βλέμμα στραμμένο στις βουλευτικές του 2026

Σε μία πρώτη ανάλυση των αποτελεσμάτων των διπλών εκλογών προχωρούν τα κόμματα, με στόχο τον εκσυγχρονισμό και την αποτελεσματική επαφή με τη βάση, που εκ των πραγμάτων, δεν το έχουν πετύχει.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top