ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Aρχή από την ακρίβεια για τον Πρόεδρο - Έμφαση σε θέματα καθημερινότητας

Aρχή από την ακρίβεια για τον Πρόεδρο - Έμφαση σε θέματα καθημερινότητας

Την προώθηση αιτημάτων που θα βελτιώσουν την καθημερινότητα των πολιτών και θα συμβάλουν στην αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής τους ζήτησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από τους αρμόδιους υπουργούς, και τους έθεσε ορίζοντα μερικών εβδομάδων ώστε αφού ενημερωθούν να καταθέσουν συγκεκριμένες εισηγήσεις.

Το βάρος πέφτει στους ώμους των υπουργείων Οικονομικών, Εργασίας και το υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας, τα οποία έχοντας ως βάση το πρόγραμμα διακυβέρνησης του Νίκου Χριστοδουλίδη θα επεξεργαστούν θέσεις για να διαμορφώσουν συγκεκριμένες προτάσεις.

Ο Πρόεδρος ζήτησε όπως το συντομότερο τεθούν ενώπιόν του δράσεις που θα είναι συμβατές με την προεκλογική του υπόσχεση ότι ψηλά στις προτεραιότητές του θα είναι τα μέτρα που θα ανακουφίζουν τα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα.

Μομέντουμ για την ΑΤΑ

Με οδηγίες του Προέδρου Χριστοδουλίδη ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Παναγιώτου θέτει ψηλά στις προτεραιότητές του την ανάληψη πρωτοβουλιών για τα ανοικτά ζητήματα που εκκρεμούν μεταξύ της εργοδοτικής πλευράς και του συνδικαλιστικού κινήματος, και τα οποία συνιστούν απειλή για την εργατική ειρήνη.

Ο Γιάννης Παναγιώτου άρχισε τη μελέτη των δεδομένων ώστε η όποια πρωτοβουλία να έχει εχέγγυα επιτυχίας και σε κάθε περίπτωση να οδηγεί σε μια κατάσταση εξόδου από το τέλμα. Στην προμετωπίδα της προσπάθειας βρίσκεται το θέμα της ΑΤΑ, το οποίο αποτέλεσε «αιτία πολέμου» ανάμεσα στους εργοδότες και τις συντεχνίες, οι οποίες όπως είναι γνωστόν, παραμονές των προεδρικών εκλογών έστειλαν ηχηρό μήνυμα προς την απελθούσα κυβέρνηση με αποδέκτη και τη νέα κυβέρνηση.

Πέραν όμως της ΑΤΑ, σημείο διαφωνίας αποτελεί και η στρατηγική απασχόλησης αλλοδαπών από τρίτες χώρες, η οποία τροποποιήθηκε με απόφαση της τελευταίας συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου της κυβέρνησης Αναστασιάδη, και προκάλεσε την ενόχληση της συνδικαλιστικής πλευράς. Η αύξηση του ποσοστού εργοδότησης αλλοδαπών μέχρι ποσοστού 50% των εργαζομένων, θεωρήθηκε «δώρο» προς την εργοδοτική πλευρά.

Αλλαγές στο Προεδρικό

Τρόπους αποδοτικότερης λειτουργίας της προεδρίας της Δημοκρατίας ζήτησε από τους συνεργάτες του ο νέος Πρόεδρος, Νίκος Χριστοδουλίδης, και τις επόμενες μέρες αναμένεται να ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις για το ρόλο και τις ευθύνες ενός εκάστου.

Το πρότζεκτ των αλλαγών ανατέθηκε στην υφυπουργό παρά τω προέδρω Ειρήνη Πική, και τον διευθυντή του γραφείου του Προέδρου, Χαράλαμπο Χαραλάμπους, δύο από τους πιο στενούς συνεργάτες του Νίκου Χριστοδουλίδη. Στόχος είναι ο ξεκάθαρος ορισμός αρμοδιοτήτων για το κάθε στέλεχος της προεδρίας ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα επικάλυψης, τα οποία στο παρελθόν αποτέλεσαν αιτία δυσλειτουργίας. Η Ειρήνη Πική, η οποία υπήρξε στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, θα ηγείται της επιτελικής ομάδας, με αποκλειστικό όρο εντολής την υλοποίηση του κυβερνητικού έργου.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης της ανέθεσε τα αναβαθμισμένα αυτά καθήκοντα εξαιτίας του γεγονότος ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του στην κυβέρνηση Αναστασιάδη, εντόπισε ως βασική αδυναμία την καθυστέρηση στην υλοποίηση κυβερνητικών αποφάσεων.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι σήμερα, από τις 8:30 π.μ. μέχρι και τις 12:30 μ.μ., υποβλήθηκαν στους Εφόρους Εκλογής οι υποψηφιότητες για τα αξιώματα των Προέδρων των Συμβουλίων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Η όλη διαδικασία κύλησε ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top