ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχεται αύξηση στις συντάξεις - Ποιους αφορά και ποιο το ποσοστό

Έρχεται αύξηση στις συντάξεις - Ποιους αφορά και ποιο το ποσοστό

Τροποποιητικό νομοσχέδιο, μέσω του οποίου επιχειρείται διόρθωση στρέβλωσης που προέκυψε μετά την τελευταία αύξηση των βασικών συντάξεων τον περασμένο Ιούλιο, ενέκρινε και προώθησε στη Βουλή η προηγούμενη Κυβέρνηση υπό τον Νίκο Αναστασιάδη.

Όπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση που συνοδεύει το νομοσχέδιο, σύμφωνα με τις πρόνοιες του άρθρου 77 του «περί Κοινωνικών Ασφαλίσεων Νόμου του 2010 μέχρι 2022», οι βασικές συντάξεις που καταβάλλονται από το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων αναπροσαρμόζονται την 1η Ιανουαρίου κάθε χρόνο κατά το ποσοστό αύξησης του ποσού των βασικών ασφαλιστέων αποδοχών (μισθοί) των τελευταίων δύο ετών και οι συμπληρωματικές συντάξεις κατά το ποσοστό αύξησης του μέσου όρου του δείκτη τιμών καταναλωτή (τιμάριθμος) κατά το δεύτερο εξάμηνο κάθε έτους συγκρινόμενο με το αντίστοιχο ποσοστό του δεύτερου εξαμήνου του προηγούμενου έτους. Επισημαίνεται, δε, πως, η αύξηση των συμπληρωματικών συντάξεων δεν μπορεί να υπερβαίνει την αύξηση των βασικών συντάξεων.

Πρόσθετα, προστίθεται ότι οι βασικές και συμπληρωματικές συντάξεις αναπροσαρμόζονται την 1η Ιουλίου κάθε χρόνου κατά το ποσοστό αύξησης του μέσου όρου του δείκτη τιμών καταναλωτή κατά το αμέσως προηγούμενο εξάμηνο συγκρινόμενο με το αντίστοιχο ποσοστό του τελευταίου εξαμήνου του προηγούμενου έτους, ενώ διευκρινίζεται πως το ποσοστό αύξησης του Ιουλίου συμψηφίζεται με το ποσοστό αύξησης του επόμενου Ιανουαρίου.

Για την εφαρμογή των πιο πάνω διατάξεων, αναφέρεται περαιτέρω στην εισηγητική έκθεση, την 1η Ιουλίου 2022 χορηγήθηκε αύξηση 4,2% στις συντάξεις, ενώ την 1η Ιανουαρίου 2023 η αύξηση των μισθών έχει υπολογισθεί σε 3,37%, δηλαδή προκύπτει διαφορά 0,8%.

Η στρέβλωση, τονίζεται, έχει ως αποτέλεσμα οι υφιστάμενοι συνταξιούχοι να λαμβάνουν ψηλότερες συντάξεις από τους νέους συνταξιούχους που θα προκύψουν κατά το 2023, ενώ η μείωση θα είναι έκδηλη για τους συνταξιούχους που δικαιούνται την πλήρη βασική σύνταξη, την κατώτατη σύνταξη και την κοινωνική σύνταξη.

Η αύξηση και η διόρθωση της στρέβλωσης

Με βάση τα πιο πάνω, σκοπός του νομοσχεδίου είναι η αύξηση κατά 0,8% στις συντάξεις του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, καθώς και στην κοινωνική σύνταξη, με ουσιώδη χρόνο από 2.1.2023, ποσοστό που αντιστοιχεί στη διαφορά της τιμαριθμικής αύξησης που χορηγήθηκε στις συντάξεις την 1.7.2022 από την αύξηση που θα χορηγηθεί στις συντάξεις την 1.1.2023. Το εν λόγω ποσοστό, διευκρινίζεται, θα αφαιρεθεί από την επόμενη αύξηση των συντάξεων.

Με τον τρόπο αυτό, τονίζεται, διορθώνεται η στρέβλωση που παρατηρήθηκε με την αύξηση των συντάξεων κατά τον Ιούλιο του 2022, η οποία είναι μεγαλύτερη από την αύξηση του Ιανουαρίου 2023, με αποτέλεσμα οι συντάξεις με ουσιώδη χρόνο από 2.1.2023 να είναι χαμηλότερες κατά 0,8% και να δημιουργείται διάκριση μεταξύ των δύο αυτών κατηγοριών.

Επιπρόσθετα, με την προτεινόμενη τροποποίηση εισάγεται επιφύλαξη στο άρθρο 77 του βασικού νόμου, ώστε, από τούδε και στο εξής, να μην χορηγείται τιμαριθμική αύξηση στις συντάξεις μεγαλύτερη από την αύξηση των μισθών, έστω και εάν ο τιμάριθμος αυξάνεται περισσότερο από τους μισθούς, με σκοπό να αποφευχθούν τυχόν στρεβλώσεις μελλοντικά.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην Αμμόχωστο - Στη δημοσιότητα τα στοιχεία του 76χρονου που έχασε τη ζωή του από ηλεκτροπληξία

Ανείπωτη τραγωδία - Βρέφος άφησε την τελευταία του πνοή στο Μακάρειο

Θερμοπληξία vs ηλίαση: Η διαφορά τους, τα συμπτώματα και όσοι διατρέχουν κίνδυνο - Όσα πρέπει να προσέξουμε

Αυτές οι ομάδες πληθυσμού έχουν δικαίωμα σε χαμηλότερη χρέωση στο ρεύμα - Ποιος επωμίζεται το κόστος;

Επεκτείνεται το όριο ηλικίας στο Σχέδιο Επιδότησης Διδάκτρων - Τι ισχύει για ιδιωτικά και τι για δημόσια νηπιαγωγεία

Στην Κύπρο τυχερός του τζόκερ - Αυτό είναι το ποσό που κερδίζειΠτΔ: «Η ΚΔ δεν δέχεται από κανέναν μαθήματα διαχείρισης του θέματος των μεταναστών»

ΠτΔ: «Η ΚΔ δεν δέχεται από κανέναν μαθήματα διαχείρισης του θέματος των μεταναστών»

Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν δέχεται από κανέναν μαθήματα διαχείρισης του θέματος των μεταναστών, είπε το βράδυ της Παρασκευής ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, σε δηλώσεις του προσερχόμενος στο Ολυμπιακό Μέγαρο στη Λευκωσία για την παρουσίαση της Ολυμπιακής Ομάδας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top