ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εντός της βδομάδας οι αποφάσεις της Κυβέρνησης για τις εξετάσεις τετραμήνων τη φετινή χρονιά – Ποιος ο μακροπρόθεσμος σχεδιασμός

Εντός της βδομάδας οι αποφάσεις της Κυβέρνησης για τις εξετάσεις τετραμήνων τη φετινή χρονιά – Ποιος ο μακροπρόθεσμος σχεδιασμός

Εντός της εβδομάδας αναμένεται να παρουσιαστεί η πρόταση της Κυβέρνησης σε σχέση με το θέμα των τετραμήνων, με την Υπουργό Παιδείας, Αθηνά Μιχαηλίδου, να τονίζει ότι « δεν έχουμε και πολύ χρόνο στη διάθεσή μας».

Σε δηλώσεις της μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας, η κ. Μιχαηλίδου ανέφερε πως διεξήχθη σε ένα πολύ εποικοδομητικό κλίμα. Όπως είπε, οι Βουλευτές υπέβαλαν τα ερωτήματά τους και εξέφρασαν τις ανησυχίες τους, ενώ παράλληλα της δόθηκε η ευκαιρία να τοποθετηθεί στα θέματα που είχαν τεθεί.

«Κατά τη συνεδρία, συζητήθηκαν ζητήματα που απασχολούν όλους μας και ειδικά γονείς, εκπαιδευτικούς, μαθητές/μαθήτριες, φοιτητές και φοιτήτριες, όπως είναι: η αξιολόγηση των μαθητών/τριών και των εκπαιδευτικών, η αξιολόγηση της σχολικής μονάδας, η συμπεριληπτική εκπαίδευση, οι σχολικές υποδομές, ο ψηφιακός μετασχηματισμός της εκπαίδευσης, η ένταξη των μαθητών/μαθητριών με μεταναστευτική βιογραφία στο εκπαιδευτικό μας σύστημα, η αγορά υπηρεσιών στην εκπαίδευση κ.ά.», πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα, η κ. Μιχαηλίδου υπέδειξε ότι «δόθηκαν κάποιες προκαταρκτικές θέσεις μας, οι οποίες πηγάζουν και από το Πρόγραμμα Διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας και ανοίχθηκε ένας διάλογος. Θεωρώ πως στην πορεία θα έχουμε την ευκαιρία, μέσα από συζητήσεις με την Επιτροπή Παιδείας της Βουλής, να δώσουμε λύσεις στα διάφορα ζητήματα που αφορούν στο εκπαιδευτικό μας σύστημα».

«Η συζήτηση επικεντρώθηκε και στα τετράμηνα που είναι ένα φλέγον και επείγον θέμα. Τόσο εγώ όσο και οι συνεργάτες μου, είμαστε στη διάθεση της Νομοθετικής Εξουσίας -ήδη έχει εξαγγελθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι η συνεργασία αυτή είναι καίριας σημασίας- και ειδικότερα της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας, για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις κοινές προκλήσεις για το καλό των μαθητών, των μαθητριών μας αλλά και των φοιτητών/τριών και των νέων μας ευρύτερα», υπογράμμισε.

Ερωτηθείσα αναφορικά με το πότε θα ληφθεί απόφαση για το θέμα των τετραμήνων, η κ. Μιχαηλίδου ανέφερε: «Για το θέμα των τετραμήνων δεν έχουμε και πολύ χρόνο στη διάθεσή μας. Όπως έχω ήδη δηλώσει, δουλεύουμε σε δύο επίπεδα. Το πρώτο επίπεδο αφορά στη φετινή χρονιά, και εντός της εβδομάδας θα έχουμε την πρότασή μας έτοιμη, μετά και από τη γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας, την οποία αναμένουμε εντός των ημερών. Το κυριότερο όμως για μας είναι να ολοκληρωθεί η διαβούλευση σχετικά με τον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό, για το πώς δηλαδή θα αξιολογούνται οι μαθητές/μαθήτριές μας, ανά τάξη, τα επόμενα χρόνια».

Σε ερώτηση αν υπάρχει κάποια σκέψη, η οποία κινείται πέραν των τετραμήνων, η κ. Μιχαηλίδου σημείωσε: «Η πρόθεσή μας είναι να δούμε το θέμα της αξιολόγησης των μαθητών/τριών όχι αποσπασματικά και αποκομμένα από οτιδήποτε άλλο, αλλά πιο σφαιρικά, να συνδεθεί δηλαδή με παιδαγωγικά μέτρα, όπως είναι η αποφόρτιση της ύλης, οι σύγχρονες παιδαγωγικές προσεγγίσεις στη διδασκαλία και αρκετές άλλες θέσεις που θα συμπεριλάβουμε στην πρότασή μας για την αξιολόγηση των μαθητών/τριών».

Ερωτηθείσα αν για την κατάργηση των τετραμήνων θα πρέπει να υποβληθεί πρόταση από την Κυβέρνηση και όχι από τα κόμματα, η Υπουργός ανέφερε: «Ναι, το Υπουργείο θα καταθέσει στη Βουλή πρόταση, η οποία θα συζητηθεί και θα καταλήξουμε».

Απαντώντας σε ερώτηση αν για τα τετράμηνα θα εισαχθεί ένας νέος όρος και αν τελικά θα είναι κάτι άλλο, η κ. Μιχαηλίδου είπε: «Αξιολόγηση του μαθητή θα είναι. Κρατάμε τα θετικά της φιλοσοφίας των τετραμήνων, όπως είναι το μοίρασμα της ύλης σε δύο μέρη και πολλά άλλα».

Ερωτηθείσα για την αναφορά της κατά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ότι «είμαστε η μόνη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που δεν έχουμε πλάνο αξιολόγησης της σχολικής μονάδας», η κ. Μιχαηλίδου επισήμανε: «Ναι, αυτή τη στιγμή είμαστε η μόνη χώρα της ΕΕ που δεν έχει πλάνο αξιολόγησης της σχολικής μονάδας, η Ελλάδα έχει προχωρήσει, και εμείς είμαστε όμως σε τελικό στάδιο διαβούλευσης για το θέμα, οπότε θα είμαστε σε θέση, μέσα στο επόμενο διάστημα, να προτείνουμε κάτι συγκεκριμένο στη Βουλή, μέσα από τον διάλογο με τους εταίρους μας, πάντα συμφωνημένο που θα αφορά στην αξιολόγηση της σχολικής μονάδας».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος

Χάρης Βαρθακούρης: «Απέρριπτα όλους τους στίχους που έφερνε ο πατέρας μου»



LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν - Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις είναι ασφαλείς

LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν - Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις είναι ασφαλείς

Ισραηλινός πύραυλος έπληξε το Ιράν, δήλωσαν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι στο CBS News. Τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι πτήσεις έχουν ανασταλεί πάνω από πολλές πόλεις, σύμφωνα με το Associated Press. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top