ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σιζόπουλος για εμπρηστική επίθεση κατά ΕΔΕΚ: «Δεν τρομάζουμε, δεν πτοούμαστε»

Σιζόπουλος για εμπρηστική επίθεση κατά ΕΔΕΚ: «Δεν τρομάζουμε, δεν πτοούμαστε»

Απτόητος δήλωσε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος ερωτηθείς το βράδυ του Σαββάτου στο Λονδίνο για τη νέα εμπρηστική επίθεση κατά υποστατικού του κόμματος, αυτή τη φορά στο Τσιακκιλερό.

Όπως είπε, δεν μπορεί να γνωρίζει τους δράστες, αλλά το γεγονός πως ο εμπρησμός ήταν τόσο καθολικός «επιβεβαιώνει ότι δεν ήταν ένα αυθόρμητο και τυχαίο γεγονός ενός κάποιου συγκεκριμένου ατόμου, αλλά ότι ήταν μια οργανωμένη πράξη», όπως και η προσπάθεια εμπρησμού των κεντρικών γραφείων της ΕΔΕΚ στη Λευκωσία προ μερικών μηνών.

Πρόσθεσε πως πλέον είναι η αστυνομία που έχει την ευθύνη να διακριβώσει τα αίτια και τους δράστες.

«Όμως θέλω κατά τρόπο ξεκάθαρο να στείλω το μήνυμα ότι -κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες- και την ηγεσία και τα στελέχη της ΕΔΕΚ αλλά και την ΕΔΕΚ δεν μας τρομάζουν ούτε οι εμπρησμοί, ούτε οι απειλές, ούτε ενδεχομένως η πολεμική την οποία δεχόμαστε από πάρα πολλές πλευρές», συνέχισε ο κ. Σιζόπουλος.

«Αντιλαμβανόμαστε ότι οι ξεκάθαρες θέσεις μας, οι πατριωτικές θέσεις μας, το γεγονός ότι και στα θέματα του Κυπριακού και στα θέματα της κοινωνικής πολιτικής οι ιδέες μας δικαιώνονται αλλά και οποιοιδήποτε πολιτικοί και άλλοι αντίπαλοι δεν μπορούν με επιχειρήματα να μας αντιμετωπίσουν, αυτό ουσιαστικά εμάς μας δικαιώνει. Ενισχύει την προσπάθεια μας για να συνεχίσουμε αυτόν τον αγώνα. Εμείς δεν πρόκειται ούτε σε αντίποινα να προβούμε ούτε ενδεχομένως να υποβαθμίσουμε την οποιαδήποτε πολιτική μας δραστηριότητα, συνεχίζουμε απτόητοι. Όπως ο αείμνηστος ιδρυτής του κόμματος Βάσος Λυσσαρίδης μετά τη δολοφονική απόπειρα εναντίον του στις 30 Αυγούστου 1974 και τη δολοφονία του Δώρου Λοΐζου είχε πει ότι οι ιδέες δεν δολοφονούνται, εμείς ξεκαθαρίζουμε ότι εμείς δεν υποκύπτουμε και δεν υποστέλλουμε τη σημαία του αγώνα μας και αυτός ο αγώνας για εμάς έχει διπλή πτυχή - μια πτυχή είναι όσο μπορούμε να προστατεύουμε την κρατική οντότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και η δεύτερη πτυχή όσο μπορούμε να συμβάλλουμε στο να δώσουμε κοινωνική και οικονομική προστασία στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού μας που πλήττονται δυστυχώς από την οικονομική κρίση που άρχισε το 2010 και συνεχίζει μέχρι σήμερα», πρόσθεσε.

Ως προς το ενδεχόμενο περαιτέρω εμπρηστικών επιθέσεων είπε χαρακτηριστικά «αδιαφορούμε και αν θα τριτώσει», πρόσθεσε πως η ΕΔΕΚ θα συνεχίσει στο δρόμο που έχει χαράξει και σχολίασε: «Το ότι είμαστε στοχοποιημένοι αυτό σημαίνει ότι μας υπολογίζουν, ότι ακριβώς ενοχλεί η παρουσία μας, ενοχλούν οι θέσεις μας και για αυτό θα φροντίσουμε να γίνουμε με ευπρέπεια, με κοσμιότητα, με εποικοδομητική συνέργεια και συνεργασία ακόμα πιο ενοχλητικοί».

Ο κ. Σιζόπουλος μιλούσε σε δημοσιογράφους κυπριακών και παροικιακών μέσων στο περιθώριο εκδήλωσης και δείπνου του βρετανικού παραρτήματος της ΕΔΕΚ, όπου είχε την ευκαιρία να κάνει και την παρουσίαση του βιβλίου του «Κύπρος 1955-1974: Πορεία μιας Προδοσίας - Ντοκουμέντα από τον Φάκελο της Κύπρου».

Στο ερώτημα για τη διαφαινόμενη πρόθεση σύστασης νέου κόμματος από πρώην στελέχη της ΕΔΕΚ, ο Μαρίνος Σιζόπουλος απάντησε ότι ο καθένας έχει την ελευθερία να λειτουργήσει όπως αυτός θέλει. «Ούτως η άλλως η υπονόμευση και η υπόσκαψη του κόμματος βρισκόταν στο παρασκήνιο εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα. Καιρός είναι βγουν στο προσκήνιο και να μπορέσει ο κόσμος να τους δει, να αντιληφθεί ακριβώς τι γίνεται. Εμείς είμαστε σίγουροι για αυτό που εκπροσωπούμε», σχολίασε.

Ερωτηθείς για την επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στην Ελλάδα και τις αντιδράσεις από το ΑΚΕΛ στις δηλώσεις του Νίκου Χριστοδουλίδη, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ περιορίστηκε στο να επαναλάβει τις θέσεις του κόμματός του υπέρ διεύρυνσης της συνεργασίας Κύπρου- Ελλάδας σε επίπεδο συνόλου των πολιτικών δυνάμεων των δύο χωρών.

Συμπλήρωσε ότι θα πρέπει να καθοριστεί μία ενιαία εθνική πολιτική που θα αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τις προκλήσεις της τουρκικής επεκτατικής πολιτικής, μια πολιτική που θα βασίζεται σε τρεις πυλώνες: τις συγκεκριμένες πολιτικές δράσεις στην ΕΕ, στον ΟΗΕ και σε διεθνή βήματα, την περαιτέρω αξιοποίηση και αναβάθμιση των τριμερών συνεργασιών με τις άλλες χώρες της περιοχής και τον στρατιωτικό πυλώνα, με αναβάθμιση των οπλικών συστημάτων των δύο χωρών και με αναβαθμισμένη ελληνική στρατιωτική παρουσία στην Κύπρο.

Κληθείς να σχολιάσει τη συγκρότηση της Κυβέρνησης Χριστοδουλίδη, ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι καθένας θα κριθεί από το αποτέλεσμα του έργου του. Πρόσθεσε πως ως κόμμα που στήριξε αποφασιστικά και συνέβαλε αποτελεσματικά στην εκλογή του Νίκου Χριστοδουλίδη, η ΕΔΕΚ θα συνεχίσει να στηρίζει το κυβερνητικό έργο μέσα από εποικοδομητικές προτάσεις.

Είπε δε ότι θα πρέπει να υπάρχει συντονισμός για την υλοποίηση του κυβερνητικού προγράμματος στη διαμόρφωση του οποίου η ΕΔΕΚ είχε «σημαντική συμβολή». Απαντώντας σε συναφές ερώτημα, είπε πως πίστωση χρόνου είναι λογικό να δοθεί στην Κυβέρνηση, αλλά η ΕΔΕΚ εκτός από εποικοδομητική θα είναι και αυστηρή διότι αυτό που ενδιαφέρει είναι το τελικό αποτέλεσμα.

Τάχθηκε δε υπέρ της δημιουργίας θέσης Επιτρόπου για την Τηλλυρία, ώστε να στηριχθεί και να αναβαθμιστεί στον μέγιστο βαθμό αυτή η απομονωμένη περιοχή, που ήταν στόχος κατάληψης των Τούρκων το 1974. «Ένας Επίτροπος θα ήταν σημαντική πολιτική ενέργεια», σχολίασε. Είπε επίσης ότι η ΕΔΕΚ «δε θα ήταν αρνητική, θα ήταν θετική» στον εκ νέου διορισμό Επιτρόπου Προεδρίας για τους Αποδήμους.

Αναφορικά με το βιβλίο του, ο Μαρίνος Σιζόπουλος είπε συνοπτικά ότι καταγράφει τους στρατηγικούς στόχους των χωρών που εμπλέκονται στο Κυπριακό την περίοδο 1955-74, δηλαδή Τουρκίας, Μ. Βρετανίας, ΗΠΑ και τη διαχείριση από τις ελληνικές Κυβερνήσεις. «Τα όσα καταγράφονται δεν είναι υποκειμενικά, αλλά αποτέλεσμα εγγράφων ντοκουμέντων και διασταυρωμένων καταθέσεων πρωταγωνιστών εκείνης της περιόδου» που προέκυψαν από τη συστηματική έρευνα για τον Φάκελο της Κύπρου, της οποίας προΐστατο την περίοδο 2006-2011, κατέληξε.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:Υπουργός Δικαιοσύνης από το συντονιστικό κέντρο - «Οριετήθηκε η πυρκαγιά στην περιοχή Φαρμακά»

Υπουργός Δικαιοσύνης από το συντονιστικό κέντρο - «Οριετήθηκε η πυρκαγιά στην περιοχή Φαρμακά»

Η πυρκαγιά στην περιοχή του Φαρμακά έχει οριοθετηθεί, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Δικαιοσύνης Δημόσιας Τάξης Μάριος Χαρτσιώτης, εκφράζοντας αισιοδοξία πως με την ενεργοποίηση των πτητικών μέσων με το πρώτο φως της ημέρας η πυρκαγιά θα τεθεί υπό έλεγχο μέχρι το μεσημέρι.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top