ΔΙΕΘΝΗ

Bild: Η Ευρώπη αντιμέτωπη με νέα μεταναστευτική κρίση

Bild: Η Ευρώπη αντιμέτωπη με νέα μεταναστευτική κρίση

Η γερμανική εφημερίδα Bild αναφέρει σε δημοσίευμα ότι η Ευρώπη βρίσκεται εν μέσω μιας νέας μεταναστευτικής κρίσης και παλεύει με παλαιά προβλήματα, ενώ ο Κανονισμός του Δουβλίνου θεωρείται ανενεργός και το κύριο βάρος του μεταναστευτικού φέρουν μόνο λίγες χώρες.

Την Παρασκευή η Υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας, Νάνσυ Φέζερ υποδέχθηκε τους ομολόγους της από τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Σουηδία, την Ισπανία και το Βέλγιο σε συνομιλίες με θέμα τη μεταρρύθμιση του ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου, που μονίμως καθυστερεί, ενώ μέχρι το τέλος του 2024 αναμένεται να έχει δρομολογηθεί.

Χώρες όπως η Γερμανία, η Δανία, η Ελλάδα ή η Αυστρία επιθυμούν αναδιαμόρφωση της διαδικασίας με «δίκαιους όρους», όπως σημειώνει η εφημερίδα, που δημοσιεύει «μυστική λίστα», η οποία δείχνει πόσο άδικο είναι το σύστημα στην Ε.Ε. και ποια χώρα φέρει το κύριο βάρος, αναλογικά προς τον πληθυσμό.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εν λόγω λίστα, αυτή τη στιγμή τη Γερμανία έχει δεχτεί το 35,42% όλων των αιτούντων άσυλο, ενώ το δίκαιο θα ήταν το 22,05%, η Ελλάδα το 6,81%, όταν το δίκαιο θα ήταν το 1,9%, η Αυστρία το 4,85%, ενώ θα έπρεπε να φέρει ευθύνη για το 2,46% των αιτούντων άσυλο.

Πληροφορίες της Bild, μάλιστα αναφέρουν, ότι η Ολλανδία προσπαθεί να εμποδίσει τον κανόνα που θα κατανέμει δίκαια τους αιτούντες άσυλο στην Ε.Ε., ζητώντας να συνυπολογιστεί και η οικονομική δύναμη κάθε χώρας, κάτι που θα απέβαινε εις βάρος της Γερμανίας. Μεταξύ των χωρών που «δεν παίζουν δίκαια», όπως σημειώνει η εφημερίδα, είναι η Ουγγαρία, που έχει αναλάβει το 0,64% των αιτούντων άσυλο, αντί του 1,64% που θα έπρεπε, ενώ ιδίως η Πολωνία είναι αυτή που «λουφάρει», σύμφωνα με την εφημερίδα, στο θέμα της πολιτικής ασύλου, έχοντας δεχτεί από το 2016 στο έδαφός της περίπου 46.000 (0,86%) αιτούντες άσυλο ενώ θα έπρεπε να είχε δεχτεί 330.000 (6,25%).

Σε δήλωσή του προς τη Bild, ο Έλληνας Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, αναφέρει ότι τους τρεις πρώτους μήνες του 2023 οι αφίξεις σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα αυξήθηκαν κατά 177%.

Αν εξετάσει κανείς τον αριθμό των νεοεισερχόμενων μεταναστών του Ιανουαρίου 2022 και του Ιανουαρίου 2023 η εικόνα είναι ακόμα πιο δραματική, καθώς σημειώνεται αύξηση 278%, παρατηρεί το δημοσίευμα, που καταλήγει με τη δήλωση του Υπουργού, κ. Μηταράκη, ότι είναι απαραίτητη η γρήγορη και ολοκληρωμένη βοήθεια της Ε.Ε. πρωτίστως στις σεισμόπληκτες περιοχές της Τουρκίας, «προκειμένου να αποτρέψουμε μια ακόμη πιο έντονη μεταναστευτική πίεση από αυτή την περιοχή».

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δελφίνοι μετρούν δυνάμεις στον ΔΗΣΥ- Το σκέφτεται και ο Φουρλάς

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Διασωληνωμένος ο 34χρονος - Συνεχίζονται οι έρευνες για εντοπισμό των δραστών

Κυβερνητικές Εξετάσεις: Αυτές είναι οι ημερομηνίες για το 2024 - Μέχρι πότε μπορείς να υποβάλεις αίτηση;

Υπ.Μεταφορών στο «T»: Έρχονται χώροι στάθμευσης για οικογένειες - Σε ποια μέρη θα υλοποιηθεί

Ναυαγεί το λιμάνι Λάρνακας: Δεν κατέθεσε την εγγυητική η Kition - Συνεδριάζει σήμερα η επιτροπή μεταφορών

Τον σταμάτησαν για έλεγχο και τον «τσάκωσαν» με μαχαίρι - Χειροπέδες σε 35χρονο



Live: Σε εξέλιξη η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για τις Eυρωεκλογές του Ιουνίου

Live: Σε εξέλιξη η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για τις Eυρωεκλογές του Ιουνίου

Σε εξέλιξη βρίσκεται από τις 8:30 το πρωί η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για τις Eυρωεκλογές του Ιουνίου, στον Γενικό Έφορο Εκλογών, στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία»

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top