ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νεκρές χελώνες στις παραλίες της Κύπρου – Τι συμβαίνει;

Νεκρές χελώνες στις παραλίες της Κύπρου – Τι συμβαίνει;

Τρεις νεκρές χελώνες σε διάστημα ενός μηνός εντόπισαν λουόμενοι στην παραλία της Ορμήδειας, δίπλα από τον Ηλεκτροπαραγωγό σταθμό της ΑΗΚ.

Της Χριστιάνας Τσαγγάρη

Είναι η εποχή που οι χελώνες της Μεσογείου βγαίνουν στην ακτή για να γεννήσουν, κατά την πορεία τους όμως αρκετές από αυτές δεν τα καταφέρνουν. Οι λόγοι είναι δυο. Είτε πέφτουν στα δίκτυα ψαράδων, είτε σκοτώνονται από ταχύπλοα και μετέπειτα ξαφρίζονται στις παραλίες.

Η χελώνα που βλέπετε στις φωτογραφίες εντοπίστηκε την Παρασκευή, 31/07/2015, στην παραλία της Ορμήδειας και μάλλον πρόκειται για καρέτα - καρέτα, η οποία κτυπήθηκε από προπέλα σκάφους.

Καθησυχαστικό το Τμήμα Αλιείας 

«Δεν είναι ανησυχητικό το φαινόμενο των νεκρών χελωνών στις παραλίες», ανέφερε, η υπεύθυνη για την προστασία των χελωνών και Ανώτερη Λειτουργός του Τμήματος Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών, Μυρούλα Χατζηχριστοφόρου. Μιλώντας στην ιστοσελίδα μας, Τothemaonline, είπε ότι «εντοπίζονται στην Κύπρο κάθε χρόνο περίπου πενήντα νεκρές χελώνες, μικρός αριθμός συγκριτικά με τις χιλιάδες που πεθαίνουν στη Μεσόγειο.»

Οι πολίτες όταν εντοπίζουν νεκρές ή τραυματισμένες χελώνες πρέπει αμέσως να επικοινωνούν με το Τμήμα Αλιείας. Τα θαλάσσια ερπετά μεταφέρονται από αρμόδιους λειτουργούς στον Ερευνητικό Σταθμό στο Μενεού, όπου περιθάλπονται ή χρησιμοποιούνται για σκοπούς έρευνας.

Στις θάλασσες της Κύπρου ζουν δυο είδη  χελώνας, η καρέτα — καρέτα και η πράσινη χελώνα.

Το Τμήμα Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών εφαρμόζει, εδώ και χρόνια,  πρόγραμμα προστασίας και διατήρησης των θαλάσσιων χελωνών, με βάση την εθνική, ευρωπαϊκή και διεθνή νομοθεσία, το οποίο επικεντρώνεται στην προστασία των χελωνών, των αυγών τους και των νεογνών τους, όπως επίσης και στην προστασία των περιοχών αναπαραγωγής τους. 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Καταγγέλθηκε για ενδέκατη φορά σεσημασμένος για σοβαρές υποθέσεις λαθροθηρίας - Τράπηκε σε φυγή στα κατεχόμενα

Βανδαλισμοί σε Δημοτικό Σχολείο στη Λευκωσία: Προκάλεσαν ζημιές χιλιάδες ευρώ - Φωτογραφία

Μονή Αββακούμ: Η νέα ανάρτηση του Νεκτάριου - Η φωτογραφία από την αναπαράσταση της σταύρωσης του Χριστού

Μητρόπολη Ταμασού: Απαντά στα περί συμβιβασμού για τη Μονή Αββακούμ - «Αποκλειστικός στόχος, η αποκάλυψη της αλήθειας»

Όσα χρόνια και αν περάσουν τις βλέπουμε κάθε χρόνο: Οι πιο γνωστές ταινίες – και μίνι σειρές – που «μυρίζουν» Πάσχα



ΠτΔ για μεταναστευτικό: «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με την κατάσταση ως έχει» - Συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου

ΠτΔ για μεταναστευτικό: «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με την κατάσταση ως έχει» - Συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου

Πακέτο στήριξης ενός δισεκατομμυρίου ευρώ για τον Λίβανο ανακοίνωσε την Μεγάλη Πέμπτη η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία επισκέφθηκε τη Βηρυτό μαζί με τον  Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, για συνομιλίες σχετικά με το μεταναστευτικό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top