ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νεκρές χελώνες στις παραλίες της Κύπρου – Τι συμβαίνει;

Νεκρές χελώνες στις παραλίες της Κύπρου – Τι συμβαίνει;

Τρεις νεκρές χελώνες σε διάστημα ενός μηνός εντόπισαν λουόμενοι στην παραλία της Ορμήδειας, δίπλα από τον Ηλεκτροπαραγωγό σταθμό της ΑΗΚ.

Της Χριστιάνας Τσαγγάρη

Είναι η εποχή που οι χελώνες της Μεσογείου βγαίνουν στην ακτή για να γεννήσουν, κατά την πορεία τους όμως αρκετές από αυτές δεν τα καταφέρνουν. Οι λόγοι είναι δυο. Είτε πέφτουν στα δίκτυα ψαράδων, είτε σκοτώνονται από ταχύπλοα και μετέπειτα ξαφρίζονται στις παραλίες.

Η χελώνα που βλέπετε στις φωτογραφίες εντοπίστηκε την Παρασκευή, 31/07/2015, στην παραλία της Ορμήδειας και μάλλον πρόκειται για καρέτα - καρέτα, η οποία κτυπήθηκε από προπέλα σκάφους.

Καθησυχαστικό το Τμήμα Αλιείας 

«Δεν είναι ανησυχητικό το φαινόμενο των νεκρών χελωνών στις παραλίες», ανέφερε, η υπεύθυνη για την προστασία των χελωνών και Ανώτερη Λειτουργός του Τμήματος Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών, Μυρούλα Χατζηχριστοφόρου. Μιλώντας στην ιστοσελίδα μας, Τothemaonline, είπε ότι «εντοπίζονται στην Κύπρο κάθε χρόνο περίπου πενήντα νεκρές χελώνες, μικρός αριθμός συγκριτικά με τις χιλιάδες που πεθαίνουν στη Μεσόγειο.»

Οι πολίτες όταν εντοπίζουν νεκρές ή τραυματισμένες χελώνες πρέπει αμέσως να επικοινωνούν με το Τμήμα Αλιείας. Τα θαλάσσια ερπετά μεταφέρονται από αρμόδιους λειτουργούς στον Ερευνητικό Σταθμό στο Μενεού, όπου περιθάλπονται ή χρησιμοποιούνται για σκοπούς έρευνας.

Στις θάλασσες της Κύπρου ζουν δυο είδη  χελώνας, η καρέτα — καρέτα και η πράσινη χελώνα.

Το Τμήμα Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών εφαρμόζει, εδώ και χρόνια,  πρόγραμμα προστασίας και διατήρησης των θαλάσσιων χελωνών, με βάση την εθνική, ευρωπαϊκή και διεθνή νομοθεσία, το οποίο επικεντρώνεται στην προστασία των χελωνών, των αυγών τους και των νεογνών τους, όπως επίσης και στην προστασία των περιοχών αναπαραγωγής τους. 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Στην δημοσιότητα το όνομα και τα στοιχεία της άτυχης 77χρονης που παρασύρθηκε από όχημα στη Λευκωσία - Ζητά την βοήθεια του κοινού η Αστυνομία

Απίστευτο κι όμως κυπριακό: Μερίδα περιπτέρων πουλά προϊόντα κάνναβης - Δείτε φωτογραφίες

Αυξημένο το επίδομα Τέκνου φέτος - Πότε θα καταβληθεί το επίδομα Πολύτεκνης Μάνας - Όλες οι πληροφορίες

Τελικός Κυπέλλου: Αυτά είναι τα μέτρα ασφαλείας για το Ομόνοια - Πάφος

Μαζικά απειλητικά email σε σχολεία: Ζητήθηκε συνδρομή της Interpol και Europol - Οι ενέργειες που γίνονται



Καταχωρήθηκε η ένσταση Οδυσσέα στην παύση του – 72 σελίδες το έγγραφο

Καταχωρήθηκε η ένσταση Οδυσσέα στην παύση του – 72 σελίδες το έγγραφο

Καταχωρήθηκε σήμερα Παρασκευή 17/5 γύρω στις 11 το πρωί ενώπιον του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου η ένσταση του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας, Οδυσσέα Μιχαηλίδη, κατά της αίτησης του Γενικού Εισαγγελέα, Γιώργου Σαββίδη, για παύση του πρώτου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top