ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πλησιάζει η «πράσινη» φορολογία - Πόσο θα επηρεάσει την τσέπη των καταναλωτών - Ετοιμάζουν νομοθετήματα ΕΕ και ΥΠΟΙΚ

Πλησιάζει η «πράσινη» φορολογία - Πόσο θα επηρεάσει την τσέπη των καταναλωτών - Ετοιμάζουν νομοθετήματα ΕΕ και ΥΠΟΙΚ

Νέες φορολογίες προερχόμενες από την Ευρωπαϊκή Ένωση καταφθάνουν ενδεχομένως το καλοκαίρι στην Κύπρο.

Έχουν γίνει γνωστές ως «πράσινη φορολογία», καθώς αφορούν την πράσινη μετάβαση και σχετίζεται με τη δέσμευση της ΕΕ να καταστεί κλιματικά ουδέτερη έως το 2050.

Τόσο οι φορολογίες όσο και άλλα μέτρα, περιλαμβάνονται στη δέσμη «Προσαρμογή στον στόχο του 55 %» (Fit for 55), μια σειρά προτάσεων για την αναθεώρηση και την επικαιροποίηση της ενωσιακής νομοθεσίας και για τον καθορισμό νέων πρωτοβουλιών. Στόχος να διασφαλιστεί ότι οι πολιτικές της ΕΕ συνάδουν με τους κλιματικούς στόχους που έχουν συμφωνηθεί από το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Τι είχε πει η προηγούμενη Κυβέρνηση

Όπως είχαν αναφέρει στο ThemaOnline πηγές από το Υπουργείο Οικονομικών επί Κυβέρνησης Αναστασιάδη, πριν από 15 περίπου μήνες, εξέταζαν την επιβολή περιβαλλοντικών τελών/φόρων, όπως είναι η υιοθέτηση φόρου άνθρακα, που περιλαμβάνει και τα καύσιμα, και περιβαλλοντικά τέλη για προστασία πολύτιμων φυσικών πόρων, όπως είναι το νερό, καθώς και οι σκυβαλότοποι προς επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων, αλλά και άλλες δράσεις που περιλαμβάνονται εντός του μεταρρυθμιστικού πακέτου «Fit for 55».

Τα τέλη/φόροι που θα επιβάλλονταν ενδέχεται να ήταν νέα/οι ή και αναθεώρηση υφιστάμενων.

Η πολιτική του τότε Υπουργείου Οικονομικών ήταν η δημοσιονομικά ουδέτερη μεταρρύθμιση, η οποία στόχευε σε αντιστάθμιση οποιωνδήποτε φορολογικών αυξήσεων, με μειώσεις άλλων φορολογιών με επίκεντρο τη φορολόγηση της απασχόλησης.

Πρόθεση του Υπουργείου ήταν η πράσινη φορολογική μεταρρύθμιση να περιλαμβάνει σε ένα πακέτο όλα τα νομοθετήματα και σχεδιαζόταν να κατατεθεί στη Βουλή εντός του 2022.

Τι λέει η νέα Κυβέρνηση

Αρμόδια πηγή ανέφερε στο ThemaOnline ότι ετοιμάζεται η μεταρρύθμιση. Κάποιοι φόροι θα αυξηθούν, κάποιοι θα ενοποιηθούν και άλλοι θα μειωθούν. Η ίδια πηγή ανέφερε πως το Υπουργείο Οικονομικών βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση για επεξεργασία συγκεκριμένων προνοιών της μεταρρύθμισης.

Τα νομοσχέδια αναμένονται να κατατεθούν στη Βουλή εντός Απριλίου καθώς πρέπει να ενημερωθεί σχετικά ο νέος Υπουργός και να παρθούν οι ανάλογες πολιτικές αποφάσεις.

Τι λέει η Βουλή

Μιλώντας στο ThemaOnline, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, επιβεβαίωσε πως δεν είχε κατατεθεί κανένα πακέτο φορολογικών μεταρρυθμίσεων σχετικά με το «Fit for 55».

Ερωτηθείς πόσο καιρό θα πάρει να εξεταστούν τα νομοσχέδια στη Βουλή, ο κ. Θεοπέμπτου απάντησε πως εξαρτάται από το πόσο πολύπλοκα θα είναι.

Όπως εξήγησε ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασίας Πολιτών, η ίδια η ΕΕ ετοιμάζει 13 νομοθετήματα (8 κανονισμούς και 5 οδηγίες). Προφανώς οι οδηγίες θα πρέπει να μεταφραστούν σε νομοσχέδια από τα αρμόδια Υπουργεία ενώ αναμένονται και τα όποια αντισταθμιστικά μέτρα από την Κυβέρνηση.

Τι περιλαμβάνει το «Fit for 55»

Η ονομασία του πακέτου αναφέρεται στον στόχο της ΕΕ για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 55% μέχρι το 2030.

Η «Δέσμη Fit for 55» περιλαμβάνει μεταξύ άλλων: φόρο άνθρακα που θα προστίθεται σε προϊόντα που προέρχονται από τρίτες χώρες, αλλαγή στον τρόπο φορολογίας των καυσίμων ιδιωτικών οχημάτων, αλλαγή στη φορολογία αλλά και το είδος του καυσίμου των πλοίων και των αεροπλάνων, μείωση του επιτρεπόμενου ορίου ρύπων για κυκλοφορία οχημάτων εντός ΕΕ το 2030, σταδιακή κατάργηση πώλησης νέων αυτοκινήτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης μέχρι το 2035 κοινωνικό ταμείο για το κλίμα.

Πέραν από τις φορολογίες περιλαμβάνει και έργα εξοικονόμησης ενέργειας και παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, πρόσβαση σε υποδομές εναλλακτικών καυσίμων, σχέδιο προώθησης της αποθήκευσης ενέργειας, σχέδια προώθησης της ηλεκτροκίνησης και αναδιατύπωση της οδηγίας για τη φορολόγηση της ενέργειας.

Βρείτε περισσότερες πληροφορίες για το «Fit for 55» εδώ.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι σήμερα, από τις 8:30 π.μ. μέχρι και τις 12:30 μ.μ., υποβλήθηκαν στους Εφόρους Εκλογής οι υποψηφιότητες για τα αξιώματα των Προέδρων των Συμβουλίων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Η όλη διαδικασία κύλησε ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top