ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ψήφος εμπιστοσύνης Εθνικού στις προθέσεις του Πρόεδρου

Ψήφος εμπιστοσύνης Εθνικού στις προθέσεις του Πρόεδρου

Το πράσινο φως του Εθνικού Συμβουλίου εξασφάλισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ως προς την οπτική με την οποία αντικρίζει την κατάσταση πραγμάτων στο Κυπριακό και τον τρόπο με τον οποίο σκοπεύει να κινηθεί από τούδε και στο εξής. Η πολιτική ηγεσία ενημερώθηκε την Πέμπτη 30/3 από τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη κατά την πρώτη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, στο οποίο παρέστη και ο τέως Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης.

Ο Πρόεδρος ενημέρωσε την πολιτική ηγεσία για τις επαφές που είχε κατά τον πρώτο μήνα διακυβέρνησής του, με τους επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών στις Βρυξέλλες, τις συνομιλίες με την βοηθό του γγ του ΟΗΕ, Ρόσμαρι ΝτιΚάρλο αλλά και τις συνομιλίες με την πολιτική ηγεσία της Ελλάδας.

Κυρίαρχο θέμα στο Εθνικό υπήρξε η πρόταση του Προέδρου για την ενεργότερη συμμετοχή της ΕΕ στις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού, με τον κ. Χριστοδουλίδη να ξεκαθαρίζει ότι ο διορισμός προσωπικότητας δεν αποτελεί προϋπόθεση για την έναρξη του διαλόγου. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε στην πολιτική ηγεσία ότι η πρότασή του βρίσκει πρόσφορο έδαφος στην ΕΕ και αλλού.

Επιφυλάξεις ΑΚΕΛ

Η πρώτη σύνοδος του Εθνικού υπό τον Νίκο Χριστοδουλίδη έκλεισε κατά τρόπο δημιουργικό, αφού όλα τα κόμματα εμφανίστηκαν ικανοποιημένα από τους βηματισμούς του νέου Προέδρου, τις προθέσεις του αλλά και τις απαντήσεις που έδωσε στις απορίες τους.

Ακόμη και ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, που είχε επιφυλάξεις, εμφανίστηκε ικανοποιημένος από την καταφατική απάντηση που του έδωσε ο Πρόεδρος στο ερώτημα για την επανέναρξη των συνομιλιών από το σημείο που έμειναν στο Κραν Μοντάνα με βάση τις συγκλίσεις και το Πλαίσιο Γκουτέρες. Το ΑΚΕΛ υποστηρίζει ότι η ενέργεια μπορεί να είναι ο καταλύτης για την άρση του τέλματος στο Κυπριακό ώστε να λειτουργήσει ως κίνητρο για την Τουρκία, και όχι τα ευρωτουρκικά, όπως προτείνει ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.

Ερχεται Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε την πολιτική ηγεσία για την πρόθεσή του να προχωρήσει με τη σύσταση Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, το οποίο θα είναι συμβουλευτικό και θα στηρίζει και το Εθνικό Συμβούλιο, με τεχνοκρατική βοήθεια. Η σύσταση ΣΕΑ περιλαμβάνεται στο προεκλογικό πρόγραμμα του Προέδρου Χριστοδουλίδη, ο οποίος είπε στους πολιτικούς αρχηγούς ότι σύντομα θα τους κοινοποιήσει τις θέσεις του και θα ζητήσει τις δικές τους απόψεις.

Η συγκρότηση του ΣΕΑ θα θεσμοθετηθεί με νόμο από τη Βουλή και όπως αναφέρεται στο προεκλογικό πρόγραμμα του Προέδρου Χριστοδουλίδη, μεταξύ άλλων θα του ανατεθεί η εκπόνηση στρατηγικής εθνικής ασφάλειας, η οποία θα εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο, ώστε να αποτελεί το υπόβαθρο και να έχει συνάφεια με άλλα θεσμικά κείμενα, στη βάση των οποίων θα ασκείται αμυντική και εξωτερική πολιτική. Θα παρέχει, επίσης, συγκεκριμένες κατευθύνσεις για υλοποίηση των στόχων που καθορίζονται από τα εμπλεκόμενα Υπουργεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Συμπλοκή νεαρών στην Λευκωσία: Στο νοσοκομείο τρεις τραυματίες - Διερευνά τους ισχυρισμούς τους η Αστυνομία

Εξήγγειλε και επίσημα την υποψηφιότητα του Τορναρίτη για τη δημαρχία Λευκωσίας ο ΔΗΣΥ: «Ο Νίκος την αγαπάει πραγματικά και την πονάει αυτή την πόλη»

Στο νοσοκομείο 19χρονος - Έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και προσέκρουσε σε πάσσαλο

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών



Αυτός διορίστηκε ειδικός σύμβουλος του ΠτΔ για θέματα εκπαίδευσης

Αυτός διορίστηκε ειδικός σύμβουλος του ΠτΔ για θέματα εκπαίδευσης

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης με απόφασή του διόρισε τον Γεώργιο Σκαλιά ως Ειδικό του Σύμβουλο για θέματα Εκπαίδευσης. Ο διορισμός του είναι άνευ απολαβών και δεν περιλαμβάνει οποιεσδήποτε εκτελεστικές αρμοδιότητες και εξουσίες.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top