ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΙΣΟΤΗΤΑ: Ζητά άρση μειώσεων και επαναφορά επιδομάτων προσωπικού στο δημόσιο

ΙΣΟΤΗΤΑ: Ζητά άρση μειώσεων και επαναφορά επιδομάτων προσωπικού στο δημόσιο

Την άρση των μειώσεων και επαναφορά των επιδομάτων προσωπικού στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα ζητά με ανακοίνωσή της την Τρίτη η συντεχνία Ισότητα.

Όπως αναφέρεται, μεταξύ των μνημονιακών μέτρων που λήφθηκαν μονομερώς από το 2012 για συγκράτηση των δημοσίων δαπανών που οδήγησαν σε μείωση των μισθών των εργαζομένων του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, περιλαμβανόταν και η μείωση των επιδομάτων προσωπικού βάρδιας, Κυριακής και Δημόσιας Αργίας.

Προστίθεται πως οι σχετικές ρυθμίσεις μείωσης εφαρμόστηκαν σύμφωνα με το περί της Μείωσης των Απολαβών και των Συντάξεων των Αξιωματούχων, Εργοδοτουμένων και Συνταξιούχων της Κρατικής Υπηρεσίας και του Ευρύτερου Δημόσιου Τομέα Νόμος του 2012 (168(I)/2012), άρθρα 3 και 5, η εφαρμογή του οποίου τερματίστηκε στις 31 Δεκεμβρίου 2022.

«Παρόλα αυτά, έχουμε διαπιστώσει ότι στον περί Προϋπολογισμού Νόμο του 2023, αδικαιολόγητα περιλαμβάνονται οι ίδιες προβλέψεις μείωσης των σχετικών επιδομάτων. Είναι η θέση μας ότι με τον τερματισμό της μείωσης των μηνιαίων απολαβών, σύμφωνα με το άρθρο 3 του Ν.168(Ι)/2012, παράλληλα θα έπρεπε να τερματιστεί και η οποιαδήποτε μείωση επί των επιδομάτων που λαμβάνονται από τους εργαζόμενους του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα», αναφέρει η συντεχνία.

Συμπληρώνεται πως παρά τις σχετικές πρόνοιες του άρθρου 167 του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας σε σχέση με το περί Προϋπολογισμού Νόμο που ψηφίζεται κάθε έτος από την Βουλή, είναι πεποίθηση της συντεχνίας πως η κατάργηση της οποιαδήποτε μείωσης επί των επιδομάτων αποτελεί μονόδρομο, δεδομένου ότι η συνέχιση της μείωσης παραβιάζει άλλες Συνταγματικές Πρόνοιες.

Σημειώνεται επίσης πως σύμφωνα με δημόσιες τοποθετήσεις από το ίδιο το Κράτος, οι δύσκολες δημοσιονομικές συνθήκες έχουν παρέλθει προ καιρού, βάσει, δε, των τελευταίων δημοσιονομικών αποτελεσμάτων που ετοιμάστηκαν από τη Στατιστική Υπηρεσία, για την περίοδο Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου 2022 υπάρχει ισχυρό πλεόνασμα της τάξης των €609,5 εκατομμυρίων και υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης του ΑΕΠ της τάξεως του 4,5% και άνω, ενώ περαιτέρω το Κράτος, σε σχέση με την καταβολή της ΑΤΑ στο 50% εξοικονόμησε €105 εκατομμύρια.

«Με αυτά τα δεδομένα, παρακαλούμε για τις ενέργειές σας ώστε να τύχουν σεβασμού τα δικαιώματα των εργαζομένων που κατά κύριο λόγο βρίσκονται στην πρώτη γραμμή προστασίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, με την άμεση ολική επαναφορά των υπό αναφορά επιδομάτων. Οτιδήποτε άλλο εκτός από ολική επαναφορά στο 100% των επιδομάτων βάρδιας και στο 1:2 για ώρες Κυριακής και Δημόσιας Αργίας θα θεωρηθεί αποτυχία και αρνητική εξέλιξη», προστίθεται.

Η συντεχνία προσθέτει πως μη ικανοποίηση του αιτήματός της καταδεικνύει έλλειψη σεβασμού προς τους Αστυνομικούς και άλλους εργαζόμενους της Πρώτης Γραμμής (όπως Πυροσβέστες, Νοσηλευτές, Δεσμοφύλακες και άλλους) και υποτίμηση του ρόλου και της αποστολής τους σε μια ευνομούμενη Δημοκρατία της Ευρώπης, καθώς κράτησαν την χώρα στη δύσκολη εποχή της οικονομικής κρίσης και του κορωνοϊού και θα συνεχίσουν να το πράττουν για τις δύσκολες μέρες που έρχονται για τον τόπο.

«Η αντίδραση θα είναι πρωτοφανής αλλά και ισάξια της αδικίας που γίνεται σε ανθρώπους που κάθε μήνα απέναντι στο κράτος εκτελούν τις υποχρεώσεις τους τόσον επαγγελματικά όσο και με την καταβολή των φορολογικών τους υποχρεώσεων», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Το εργατικό δυναμικό σε αριθμούς: Η ανεργία, η απασχόληση και οι τομείς με τους περισσότερους απασχολούμενους - Δείτε στοιχεία

Ανεξέλεγκτη η χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων: Τι ισχύει με την πώληση τους - Εισήγηση για «tobacco shops»

Η Σαουδική Αραβία ονομάζει πρεσβευτή στη Συρία, για πρώτη φορά από το 2012

Ετοιμαστείτε για «κοκτέιλ» βροχών και σκόνης - Αναλυτικά η πρόγνωση μέχρι την Πέμπτη

Πανηγυρισμοί για τον Παναθηναϊκό και συγχαρητήρια από παντού - Βγήκαν στους δρόμους οι οπαδοί του ΠΑΟ - Βίντεο και φωτογραφίεςΠώς θα εκλέξουν οι ψηφοφόροι - Ο φόβος της αποχής για τα πολιτικά κόμματα

Πώς θα εκλέξουν οι ψηφοφόροι - Ο φόβος της αποχής για τα πολιτικά κόμματα

Ενώ διανύουμε τα τελευταία λίγα μέτρα πριν από τις εκλογές της 9ης Ιουνίου, στα κομματικά επιτελεία αιωρείται ένας μεγάλος προβληματισμός για τις επιλογές τις οποίες θα κάνουν οι ψηφοφόροι, στην κάλπη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top