ΔΙΕΘΝΗ

DBRS:Ασχέτως εκλογικού αποτελέσματος η Τουρκία θα χρειαστεί σοβαρή αναπροσαρμογή

DBRS:Ασχέτως εκλογικού αποτελέσματος η Τουρκία θα χρειαστεί σοβαρή αναπροσαρμογή

Ανεξαρτήτως του αποτελέσματος των εκλογών της 14ης Μαΐου στην Τουρκία, η χώρα θα χρειαστεί σημαντική μακροοικονομική προσαρμογή στη μορφή μιας πιο αυστηρής νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής, εκτιμά ο διεθνής οίκος αξιολόγησης DBRS Morningstar.

Σε σχόλιο του για τις εκλογές της ερχόμενης Κυριακής, ο οίκος σημειώνει πως μια σημαντική προσαρμογή είναι πιθανή, έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί ο υψηλός πληθωρισμός, τα μεγάλα ελλείμματα του λογαριασμού τρεχουσών συναλλαγών και της ανάγκης δημιουργίας συναλλαγματικών αποθεμάτων για στήριξη του νομίσματος.

«Οι προοπτικές για τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές στην Τουρκική Δημοκρατία είναι εξαιρετικά αβέβαιες», σχολιάζει ο καναδικός οίκος, προσθέτοντας πως για πρώτη φορά έπειτα από εκλογή Ερντογάν πριν από δύο δεκαετίες, η «τυπικά κερματισμένη» αντιπολίτευση έχει ενωθεί κατά του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), με τις δημοσκοπήσεις να παραπέμπουν σε μια στενή κούρσα μεταξύ του κ. Ερντογάν και του εκλεχτού του συνασπισμού έξι κομμάτων και ηγέτη του Τουρκικού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Κεμάλ Κιλιντζντάρογλου.

Ο νικητής θα χρειαστεί ποσοστό 51% των ψήφων, ενώ οι δημοσκοπήσεις καταδεικνύουν ότι οι βασικοί διεκδικητές είναι πιθανόν να μην φτάσουν το κατώφλι αυτό και τότε θα χρειαστεί επαναληπτική εκλογή στις 28 Μαΐου.

Σε σχέση με τις οικονομικές πολιτικές, ο DBRS σημειώνει ότι η αντιπολίτευση υπόσχεται ένα πιο «ορθόδοξο μίγμα πολιτικών», υποστηριζόμενες από μέτρα όπως την πιο ισχυρή αυτονομία της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας. Αντίθετα το μανιφέστο του ΑΚΡ λέει ότι θα μειώσει τον πληθωρισμό στο 5,5% κατά την περίοδο 2024 -2028, χωρίς ωστόσο να δίνει λεπτομέρειες για το πώς θα το πετύχει.

«Ανεξαρτήτως του εκλογικού αποτελέσματος, η Τουρκία είναι πιθανόν να χρειαστεί σημαντική μακροοικονομική προσαρμογή στη μορφή μιας πιο σφιχτής νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής λόγω του υψηλού πληθωρισμού, του μεγάλου ελλείμματος στον λογαριασμό τρεχουσών συναλλαγών και της ανάγκης δημιουργίας συναλλαγματικών αποθεμάτων», σχολιάζει ο οίκος.

Όπως σημειώνει ο καναδικός οίκος, η Τουρκία διαθέτει μια μεγάλη διαφοροποιημένη οικονομία που βρίσκεται στο μεσαίο και πάνω εισοδηματικό στρώμα και ένα ονομαστικό ΑΕΠ 828 δισ δολαρίων με ευνοϊκά δημογραφικά.

Ωστόσο, λέει ο DBRS, το αναπτυξιακό της μοντέλο εξαρτάται από την πίστωση η οποία προέρχεται από το εξωτερικό. Υπενθυμίζει πως μετά την πανδημία του COVID-19 η Κυβέρνηση του ΑΚΡ υιοθέτησε ένα νέο οικονομικό πλάνο, που αποτελούσε ένα συνδυασμό χαμηλών επιτοκίων και μια ανταγωνιστική ισοτιμία της τουρκικής λίρας. Το πλάνο αυτό ναι μεν τόνωσε την ανάπτυξη στο 11,3% το 2021 και στο 5,6% του 2022, επιδεινώνοντας ωστόσο της παθογένειες της Τουρκίας, εξηγεί ο οίκος.

Έτσι ο πληθωρισμός από το 12% το 2020, υπερδιπλασιάστηκε στο 43,7% μέχρι τον Απρίλιο του 2023, ενώ η λίρα από μια μέση ισοτιμία 7 λιρών ως προς το δολάριο, τώρα τυγχάνει διαπραγμάτευσης στις 19 έναντι ενός δολαρίου, ενώ θα μπορούσε να βρεθεί με περαιτέρω πιέσεις υποτίμησης. Επίσης, το έλλειμμα στον λογαριασμό τρεχουσών συναλλαγών επιδεινώθηκε σημαντικά από το 0,9% του ΑΕΠ το 2021 στο 5,4% το 2022.

«Οι πιο σφιχτές πολιτικές που απαιτούνται για την μακροοικονομική αναπροσαρμογή σε συνδυασμό με ένα δύσκολο παγκόσμιο περιβάλλον θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε σημαντικά χαμηλότερη ανάπτυξη», συνεχίζει ο DBRS.

Στο World Economic Outlook, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά πως η τουρκική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 2,7% το 2023 και 3,6% το 2024.

«Ανεξαρτήτως του αβέβαιου αποτελέσματος τις ερχόμενες εβδομάδες, καταλήγουμε ότι όποιο κι’ αν είναι το πολιτικό αποτέλεσμα των επερχόμενων εκλογών, οι μακροοικονομικές προκλήσεις θα παραμείνουν σοβαρές», καταλήγει ο οίκος.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τέμπη: Ισχυρές ενδείξεις μεταφοράς εύφλεκτης ουσίας – «Αλλοίωση της σκηνής του εγκλήματος»

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω»: Σοκαριστικό βίντεο από τη σύλληψη μαύρου άνδρα που πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση



Το μεσημέρι της Δευτέρας καταχωρείται το αίτημα για ανάρμοστη συμπεριφορά του Γενικού Ελεγκτή - Γίνονται οι τελευταίες αλλαγές

Το μεσημέρι της Δευτέρας καταχωρείται το αίτημα για ανάρμοστη συμπεριφορά του Γενικού Ελεγκτή - Γίνονται οι τελευταίες αλλαγές

Το μεσημέρι της Δευτέρας αναμένεται να καταχωρηθεί στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο από τη νομική ομάδα του Γενικού Εισαγγελέα, αίτημα για παύση του Γενικού Ελεγκτή, όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top