ΠΑΡΑ-THEMA

Κάλιο αργά παρά…ποτέ! - Είναι απλά μαθηματικά! Όσο και να τρέξεις την ίδια ώρα θα φτάσεις

Κάλιο αργά παρά…ποτέ! - Είναι απλά μαθηματικά! Όσο και να τρέξεις την ίδια ώρα θα φτάσεις

Δεν είναι λίγα τα τροχαία ατυχήματα που έχουν καταγραφεί, ούτε τα θύματα που έχουμε θρηνήσει στους δρόμους, λόγω της υπερβολικής ταχύτητας.

Μάλιστα, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που διατηρεί η Αστυνομία Κύπρου, η υπερβολική ταχύτητα αποτελεί την τρίτη κυριότερη αιτία των θανατηφόρων συγκρούσεων με ποσοστό 11.28% για τα έτη 2018-2022, πίσω από την απρόσεκτη και αμελή οδήγηση με 18.39% και την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλης με 13.9%.

Απλά μαθηματικά

Αποδεικνύουμε με απλά μαθηματικά, ότι δεν χρειάζεται να τρέχουμε στον αυτοκινητόδρομο καθώς το μόνο που έχουμε να κερδίσουμε είναι μερικά λεπτά, ενώ έχουμε πολλά να χάσουμε, συμπεριλαμβανομένης και της ίδιας μας της ζωής.

Στη φυσική λοιπόν, η ταχύτητα ενός σώματος (V - velocity) ορίζεται ως ο ρυθμός μεταβολής της θέσης του (δS - space/distance) ως προς τον χρόνο (δT - time), όπως αυτή μετριέται σε ένα δεδομένο σύστημα συντεταγμένων (V=S/T).

Χρησιμοποιώντας τον ορισμό αυτό, μπορούμε να αντιστρέψουμε την φόρμουλα ως προς τον χρόνο, δηλαδή T=S/V, για να βρούμε τον χρόνο που χρειαζόμαστε να φτάσουμε σε ένα προορισμό εφόσον γνωρίζουμε την ταχύτητα και την απόσταση που θα διανύσουμε.

Παίρνουμε ως παράδειγμα την απόσταση από το στάδιο ΓΣΠ μέχρι τον πρώτο κυκλικό κόμβο της Λεμεσού, στη Γερμασόγεια. Σύμφωνα με το Google Maps η απόσταση είναι 72 χιλιόμετρα (km).

Άρα, αν οδηγούμε με 100 χιλιόμετρα ανά ώρα (km/h) τότε θα χρειαστούμε 43.2 λεπτά για να φτάσουμε στον προορισμό μας. Με 120 km/h 36 λεπτά, και 30.85 με 140 km/h.

Σε δεύτερο παράδειγμα, η απόσταση από το ΓΣΠ μέχρι τον κυκλικό κόμβο Ριζοελιάς είναι μόλις 37 km. Άρα, αν οδηγούμε με 100 χιλιόμετρα ανά ώρα (km/h) τότε θα χρειαστούμε 22.2 λεπτά για να φτάσουμε στον προορισμό μας. Με 120 km/h 18.5 λεπτά, και 15.85 με 140 km/h.

Τα αποτελέσματα ισχύουν δεδομένου ότι κρατάμε σταθερή την ταχύτητα. Στον δρόμο, φυσικά, πολλές φορές θα χρειαστεί να ελαττώσουμε σε περίπτωση κίνησης ή να αυξήσουμε ταχύτητα για την προσπέλαση, οπότε οι δεδομένες ταχύτητες μπορούν να θεωρηθούν και ως μέσος όρος της κίνησης του οχήματος.

Όσον αφορά την πόλη, αν περάσουμε με κόκκινο σε ένα φανάρι, θα βρούμε κόκκινο πιο μετά. Κίνηση, οδικά έργα, ατύχημα, χρήση διαβάσεων από πεζούς και πολλοί άλλοι παράγοντες που δεν μπορούμε να αλλάξουμε, ενδέχεται να επηρεάσουν τον χρόνο άφιξης, είτε τρέχουμε ή όχι. Και ακόμη και αν όλοι οι παράγοντες είναι «υπέρ» μας, οι αποστάσεις είναι τόσο μικρές που η διαφορά, αν τρέχουμε, θα είναι πάλι από δευτερόλεπτα έως ελάχιστα λεπτά.

Επομένως, είναι πολύ πιο εύκολο και άνετο, αντί να τρέχουμε στον δρόμο, αυτά τα λεπτά που «κερδίζουμε» αυξάνοντας την ταχύτητα, απλά να ξεκινήσουμε πιο νωρίς και να απολαύσουμε τη διαδρομή. Κι αν δεν τα καταφέρουμε να ξεκινήσουμε νωρίτερα, να γνωρίζουμε ότι είναι εντάξει να καθυστερήσουμε, φτάνει να φτάσουμε…

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τέμπη: Ισχυρές ενδείξεις μεταφοράς εύφλεκτης ουσίας – «Αλλοίωση της σκηνής του εγκλήματος»

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω»: Σοκαριστικό βίντεο από τη σύλληψη μαύρου άνδρα που πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση



Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Αναχώρησε απόψε από το λιμάνι της Λάρνακας το σκάφος Jennifer φορτωμένο με ανθρωπιστική βοήθεια, όπως δήλωσαν στο ΚΥΠΕ αρμόδιες πηγές. 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top