ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συνεχείς οι απώλειες τουριστών εξαιτίας των κατεχομένων

Συνεχείς οι απώλειες τουριστών εξαιτίας των κατεχομένων

Αύξηση 5% - 10% στις διανυκτερεύσεις τουριστών στις ξενοδοχειακές μονάδες της Αγίας Νάπας και του Πρωταρά εκτιμάται ότι θα παρατηρηθεί το φετινό καλοκαίρι, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Μπορεί οι αριθμοί των αφίξεων επισκεπτών στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου να παρουσιάζουν φέτος κατακόρυφη αύξηση, ωστόσο οι αριθμοί των κρατήσεων στα ξενοδοχεία δεν είναι ανάλογα υψηλοί, καθότι, όπως δήλωσε στην εφημερίδα μας ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Αμμοχώστου Δώρος Τάκκας, χρόνο με τον χρόνο αυξάνονται, δυστυχώς, και οι οργανωμένες ροές ξένων επισκεπτών στα κατεχόμενα…

«Αυτό είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα, το οποίο θα πρέπει ν’ απασχολήσει το κράτος γενικότερα και όχι μεμονωμένα έναν τοπικό σύνδεσμο ξενοδόχων», σημείωσε ο κ.Τάκκας. Το βέβαιο, πάντως, είναι ότι όσο περνούν τα χρόνια, εφόσον συνεχιστεί η ίδια κατάσταση, οι τουριστικές περιοχές της ελεύθερης Κύπρου θα μετρούν ολοένα και μεγαλύτερες απώλειες ξένων περιηγητών εξαιτίας των κατεχομένων. Σύμφωνα με τις κρατήσεις που υπήρχαν μέχρι τα τέλη Μαῒου, η τουριστική κίνηση το φετινό καλοκαίρι στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου θα κινηθεί σε καλύτερα επίπεδα απ’ ότι το καλοκαίρι του 2022. Οι ενδείξεις που υπάρχουν είναι ότι κατά τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο οι πληρότητες των πλείστων ξενοδοχειακών μονάδων σε Αγία Νάπα και Πρωταρά θα πλησιάσουν ή σε κάποιες περιπτώσεις θα ξεπεράσουν το 90%. Όπως είπε ο κ.Τάκκας, σιγά – σιγά η τουριστική βιομηχανία της ελεύθερης Αμμοχώστου επιστρέφει στην κανονικότητα μετά τον εφιάλτη της πανδημίας και των απωλειών εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία.

Οι πρώτες τουριστικές αγορές για το φετινό καλοκαίρι είναι η αγγλική και η σκανδιναβική, ενώ η ανερχόμενη αγορά για την επαρχία Αμμοχώστου, η οποία χρόνο με τον χρόνο παρουσιάζει αυξητική τάση, είναι η πολωνική. Ελπιδοφόρες για την επαρχία είναι, επίσης, οι αγορές των χωρών του πρώην ανατολικού μπλοκ. «Η πολωνική αγορά εμβολιάζει τα τελευταία χρόνια την περιοχή μας με πολύ ικανοποιητικούς αριθμούς επισκεπτών, ενώ καλές προοπτικές παρουσιάζουν πια και οι χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ. Αυτές είναι οι κυριότερες αγορές από τις οποίες προσδοκούμε να καλύψουμε, ως ένα βαθμό, τις απώλειες που έχουμε από τη ρωσική και την ουκρανική αγορά», σημείωσε ο κ.Τάκκας.

Φεύγουν οι Ουκρανοί

Σε μια άλλη εξέλιξη, έχει τερματιστεί από την 31η Μαῒου 2023 το πρόγραμμα του Υφυπουργείου Τουρισμού για δωρεάν διαμονή Ουκρανών προσφύγων σε ξενοδοχεία της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου. Εξαίρεση αποτελούν περιπτώσεις προσφύγων άνω των 65 χρόνων, οι οποίοι δικαιούνται να παρατείνουν την δωρεάν διαμονή τους σε ξενοδοχειακές μονάδες της περιοχής μέχρι τον Μάρτιο του 2024. Η αναχώρηση μεγάλου αριθμού Ουκρανών προσφύγων δημιουργεί, στο παρών στάδιο, προβλήματα πληροτήτων στις μονάδες που τους φιλοξενούσαν τον τελευταίο χρόνο.     

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πέρασαν χειροπέδες σε δεσμοφύλακα: Τον έπιασαν με τις πιτζάμες του ενώ έφερε κουκούλα και γάντια

Ετοιμάζουν βαλίτσες οι Κύπριοι: Οι προορισμοί που επέλεξαν για ταξίδι το Πάσχα - Τι ισχύει με τις τιμές

Καταγγελία για απαγωγή και κακοποίηση Σύρου - «Η αστυνομία δεν ενήργησε άμεσα» - Δείτε φωτογραφίες

Δίκη στο Μάτι: Συγκλονίζει ο Άρης Χερουβείμ που έχασε μάνα, αδερφή και δίδυμες ανιψιές στη φωτιά

Μονή Αββακούμ: Σε προχωρημένο στάδιο οι εξετάσεις της Αστυνομίας

Πασχαλινό τραπέζι: «Καίει» το κρέας τις τσέπες των καταναλωτών – Πιο φθηνά από πέρσι τα αυγά και τα λαχανικά – Δείτε πίνακες



Σύγκρουση Γενικού Εισαγγελέα - Γενικού Ελεγκτή - Η επόμενη μέρα

Σύγκρουση Γενικού Εισαγγελέα - Γενικού Ελεγκτή - Η επόμενη μέρα

Ενώπιον μιας πρωτοφανούς σύγκρουσης θεσμών βρίσκεται η κυπριακή κοινωνία η οποία παρακολουθεί με μεγάλο ενδιαφέρον για το ποιο θα είναι το αποτέλεσμα της δικαστικής διαμάχης μεταξύ του Γενικού Εισαγγελέα Γιώργου Σαββίδη και του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη. Ενδιαφέρον Συνταγματικό, Πολιτειακό και Πολιτικό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top