ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η Κύπρος «αφήνει το στίγμα της» με τα εμβληματικά κρασιά της – Η φιλοσοφία, οι ποικιλίες, οι προοπτικές και οι δυνατότητες της Winecore

Η Κύπρος «αφήνει το στίγμα της» με τα εμβληματικά κρασιά της – Η φιλοσοφία, οι ποικιλίες, οι προοπτικές και οι δυνατότητες της Winecore

Το αποτύπωμά της αφήνει η Κύπρος μπαίνοντας δυναμικά στον παγκόσμιο χάρτη, προωθώντας το πιο αρχαίο της πάθος και μυστικό, που δεν είναι άλλο από τον οίνο. Συγκεκριμένα, δεκαέξι Κυπριακά οινοποιεία έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους για ένα κοινό σκοπό, να προωθήσουν και να εδραιώσουν τη μοναδική ποιότητα του Κυπριακού κρασιού τόσο στην κυπριακή αγορά, όσο και στο εξωτερικό.

Το ThemaOnline επικοινώνησε με το Ιδρυτικό μέλος και Διευθύνων Σύμβουλος της Cyprus Wine Consortium (WINECORE), κ. Θεόδωρο Θεοχάρη, ο οποίος μας μίλησε για την WINECORE, για το πως ξεκίνησε η ιδέα της ίδρυσής της, μας εξήγησε τους λόγους για τους οποίους το κυπριακό κρασί ξεχωρίζει, καθώς και για το πως διαπρέπει σε αγορές του εξωτερικού.

Ερώτηση: Τι είναι η WINECORE και πως προέκυψε η δημιουργία της; Τι ήταν αυτό που έφερε κοντά τα 16 μέλη σε μια συνεργασία;

Απάντηση: Δεκαέξι Κυπριακά οινοποιεία και ο Θεόδωρος Θεοχάρης, αναγνώρισαν ότι οι γηγενείς ποικιλίες μας είναι η αποκλειστική βάση για να δημιουργήσουμε ποιοτικά Κυπριακά κρασιά, αντιπροσωπεύουν επίσης τον οινικό πολιτισμό μας και τον τρόπο ζωής μας από τα αρχαία χρόνια … κοινωνούν δε τον τόπο μας.

Έτσι αυτοί οι 17 οραματιστές συνέκλιναν και ίδρυσαν την Cyprus Wine Consortium.

Για να εκφράσουμε όσο πιο περιεκτικά μπορούμε τα παραπάνω, δημιουργήσαμε μια λέξη WINECORE η οποία, συντίθεται από την φράση που μας χαρακτηρίζει Wineries of Cyprus Own-Rooted Evolution.

Τα επιλεγμένα κρασιά των οινοποιείων μας θα φέρουν το σήμα WINECORE, ως προσδιοριστικό της ποιότητας και του αποκλειστικά Κυπριακού χαρακτήρα τους. Και αυτό το σήμα, θα αποτελέσει μια σημαντική γέφυρα και σημείο επαφής μας με τους καταναλωτές και εμπόρους σε όλο τον κόσμο.

Ερώτηση: Ποια είναι η φιλοσοφία της WINECORE;

Απάντηση: Επιδιώκουμε, μέσα από την εμπειρία των κρασιών που προτείνουμε, να οριστεί η Κύπρος στο μυαλό των οινόφιλων του νησιού και του κόσμου ως ένας σπάνιος και εξαιρετικός αμπελώνας. Διασώζουμε και διαδίδουμε τις γηγενείς αυτόριζες Κυπριακές ποικιλίες, φτιάχνοντας κρασιά υψηλής ποιότητας που αναδεικνύουν την Κυπριακή μοναδικότητα. Επικοινωνούμε τον μακραίωνο αμπελοοινικό πολιτισμό της Κύπρου και μαζί του τη σπάνια βιοποικιλότητα της, τους ηρωικούς αμπελουργούς της, και την αειφόρο οινική παράδοση της. Επιζητούμε να μεταδώσουμε σε όλους τους οινόφιλους την αίσθηση του τόπου μας μέσα από εμβληματικά και χαρακτηριστικά κρασιά.

Με τους στόχους και την προσπάθεια της Cyprus Wine Consortium, το Κυπριακό κρασί ατενίζει μια νέα εποχή, ξεχασμένη μεν μέχρι σήμερα αλλά όχι άγνωστη αφού η χώρα μας έχει αρχαία οινική παράδοση.

Ερώτηση: Ποια οινοποιεία είναι μέλη της WINECORE;

Απάντηση: Τα οινοποιεία τα οποία απαρτίζουν την WINECORE είναι, Ayia Mavri winery, οινοποιείο Άης Αμπέλης, οινοποιειο Βλασίδη, οινοποιείο Ζαμπάρτας, K&K Vasilikon winery, Kamanterena winery, Κτήμα Δαφέρμου, οινοποιείο Κυπερούντας, οινοποιείο Κωνσταντίνου, οινοποιείο Μαλλιάς, Marathasa wines, Santa Irene winery, οινοποιείο Τσιάκκας, vineyard Argyrides και Fikardos winery.

Ερώτηση: Προβλέπεται να εγγραφούν και άλλα οινοποιεία ως μέλη της WINECORE;

Απάντηση: H Cyprus Wine Consortium είναι ανοιχτή για όλα τα οινοποιεία της Κύπρου, τα οποία συμμερίζονται το σκοπό της και τους κανόνες λειτουργίας της. Αυτό δε, το έχουμε επικοινωνήσει πολλάκις δημοσίως, κατ’ ιδίαν, και μέσω του Συνδέσμου Οινοποιείων Κύπρου.

Ευχόμαστε όσο περισσότερα Κυπριακά κρασιά να μπορέσουν να «φορέσουν» το σήμα WINECORE.

Για να αναπτυχθεί περαιτέρω η εικόνα του Κυπριακού κρασιού και να αυξηθεί το μερίδιο αγοράς του τοπικά και σε χώρες του εξωτερικού, χρειάζεται πλέον συλλογική προσπάθεια από τα οινοποιεία. Η σύμπραξη των οινοποιείων WINECORE (ο πυρήνας του κρασιού κυριολεκτικά) είναι όντως ένας πυρήνας ή αν προτιμάτε, μια κυψέλη… δημιουργεί τις προϋποθέσεις για τη συλλογική αυτή προσπάθεια και στοχεύει τα κρασιά τους να γίνουν το σήμα κατατεθέν του ποιοτικού Κυπριακού κρασιού.

Ερώτηση: Με ποιο τρόπο επιχειρεί η WINECORE να βάλει την Κύπρο στον παγκόσμιο χάρτη των εμβληματικών κρασιών;

Απάντηση: Το σήμα WINECORE θα φέρουν περίπου 100 εγκεκριμένα για αυτό τον σκοπό κρασιά των οινοποιείων WINECORE. Τα κρασιά αυτά τελούν υπό την αυστηρή προϋπόθεση ότι φτιάχνονται μονοποικιλιακά ή κατά πλειοψηφία (blends) από γηγενείς και αυτόριζες Κυπριακές ποικιλίες σταφυλιού. Έχουμε αναγνωρίσει, προωθούμε, και στοχεύουμε να γνωρίσουμε σε όλο τον κόσμο τις ακόλουθες Κυπριακές ποικιλίες: Ξυνιστέρι, Μαραθεύτικο, Μοροκανέλλα, Γιαννούδι, Βασίλισσα, Πρωμάρα, Όφθαλμο, Μιχαλιάς, Μαρούχο, Κατομυλίτικο, Κανέλλα, Σπούρτικο, Μοσχάτο Άσπρο και Φλούρικο.

Το σήμα WINECORE είναι συνώνυμο της πολύ υψηλής ποιότητας Κυπριακού κρασιού από Κυπριακές ποικιλίες σταφυλιού που παράγουν τα 15 οινοποιεία WINECORE. Απευθύνεται στο λάτρη του κρασιού αλλά και σε αυτόν που θέλει να δοκιμάσει κάτι ιδιαίτερο. Η σχέση δε αυτών των κρασιών μας με το φαγητό δημιουργεί εξαιρετικές γαστρονομικές απολαύσεις.

Το σήμα έχει υιοθετηθεί και βρισκόμαστε στην περίοδο προσαρμογής. Έτσι το σήμα WINECORE θα ενσωματωθεί σταδιακά σε όλα τα εγκεκριμένα κρασιά από σήμερα μέχρι το 1ο τρίμηνο 2024. Το σήμα θα φέρεται στα καψύλια (στους λαιμούς) των φιαλών.

Θα το δούμε πρωτίστως στην Κυπριακή αγορά, αφού το «σπίτι μας» και ο καταναλωτής ποιοτικού κρασιού στην Κύπρο αποτελούν πρωταρχικό στόχο της WINECORE. Αγορές του εξωτερικού θα ακολουθήσουν επιλεκτικά.

Έχουμε δημιουργήσει την έκθεση κρασιού ΑΝΤΑΜΩΜΑ στην οποία λαμβάνουν μέρος μόνο τα 15 οινοποιεία WINECORE. Η ΑΝΤΑΜΩΜΑ είναι η μόνη έκθεση στον κόσμο που αφορά μόνο Κυπριακά κρασιά από γηγενείς Κυπριακές ποικιλίες σταφυλιού. Η ΑΝΤΑΜΩΜΑ γίνεται 2 φορές τον χρόνο στην Κύπρο και σύντομα θα την παρουσιάσουμε και στο εξωτερικό. Επίσης, διοργανώνουμε WINECORE masterclasses, wine tastings, και dinners. Δυναμώνουμε επίσης την παρουσία μας στα δίκτυα κοινωνικής επικοινωνίας. Συνεργαζόμαστε με Masters of Wine, sommelier, και «πρεσβευτές» του Κυπριακού κρασιού παγκοσμίως.

Εδώ πρέπει να σημειώσουμε της εξαιρετικής σημασίας σύμπνοια και αγαστή συνεργασία των 17 ιδρυτών της Cyprus Wine Consortium και δημιουργών του σήματος WINECORE, οι οποίοι έχουν και υλοποιούν το κοινό όραμα της παγκόσμιας αναγνώρισης του ποιοτικού Κυπριακού Κρασιού.

Ερώτηση: Ποιο στοιχείο κάνει τα Κυπριακά κρασιά να ξεχωρίζουν;

Απάντηση: Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι μέχρι σήμερα, η επικοινωνία των μοναδικών χαρακτηριστικών και πλεονεκτημάτων της οινικής Κύπρου δεν είναι επαρκής.

Η πρώτη εργασία της Cyprus Wine Consortium ήταν να καθορίσει εκείνες τις αξίες του Κυπριακού κρασιού υψηλής ποιότητας, οι οποίες αφενός θα λειτουργούσαν ως αδιαφιλονίκητα χαρακτηριστικά και αφετέρου θα προσέδιδαν μοναδικότητα: αυτόριζα αμπέλια, βιοποικιλότητα, περιβαλλοντική ευαισθησία, ορεινοί αμπελώνες, ηρωικοί αμπελουργοί, αειφορία, μοναδικές ποικιλίες σταφυλιών.

Υιοθετώντας αυτές τις αξίες που προσδιορίσαμε κάτω από το σήμα WINECORE, δημιουργήσαμε ένα πρότυπο.

Ακριβώς αυτό το σήμα μας-πρότυπο WINECORE, η αυστηρή επιλογή των κρασιών και των κριτηρίων οινοποίησης, και η προσήλωση της ομάδας μας στο σκοπό της, δημιουργούν σιγά-σιγά την αδιαπραγμάτευτη και ξεχωριστή εικόνα ποιότητας του Κυπριακού κρασιού από Κυπριακές ποικιλίες.

Ερώτηση: Υπάρχει ενδιαφέρον από το εξωτερικό για αγορά των κρασιών που εμπίπτουν στην οικογένεια της WINECORE;

Απάντηση: Κρασιά των 15 οινοποιείων WINECORE έχουν ήδη παρουσιαστεί και εξάγονται στις εξής χώρες: ΗΠΑ, ΗΒ, Γερμανία, Γαλλία, Ελλάδα, Ελβετία, και Σκανδιναβία. Αυτές είναι ιδιαίτερα σημαντικές αγορές για την αναγνωρισιμότητα του σήματος μας WINECORE και του Κυπριακού κρασιού λόγω της κατανάλωσης και των πολύ υψηλών προδιαγραφών τους. Ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι σε αρκετές περιπτώσεις προσκληθήκαμε, και τα κρασιά των οινοποιείων WINECORE ανταπεξήλθαν με επιτυχία, ξεπερνώντας μάλιστα πολύ γνωστό και εγκαθιδρυμένο ανταγωνισμό.

Φαίνεται πως κάνουμε κάτι σωστό!

Ερώτηση: Υπάρχει κάποια ποικιλία Κυπριακού κρασιού που φαίνεται να έχει περισσότερη απήχηση στο εξωτερικό;

Απάντηση: Υπάρχουν ήδη ποικιλίες Κυπριακού σταφυλιού με τα αντίστοιχα μονοποικιλιακά ή πολυποικιλιακά κρασιά των 15 οινοποιείων WINECORE, που έχουν προκαλέσει αίσθηση – η λευκή Ξυνιστέρι, και οι κόκκινες Γιαννούδι, Μαύρο, Μαραθεύτικο. Σημειώστε ότι αυτές είναι και οι ποικιλίες που παρουσιάζουν τις μεγαλύτερες δυνατότητες αυτή τη στιγμή όσον αφορά στην καλλιέργεια και οινοποίηση τους.

Ερώτηση: Πόσες ποσότητες Κυπριακών κρασιών εξάγονται από την Κύπρο; Υπάρχει αύξηση και ποιες είναι οι προοπτικές για το μέλλον;

Απάντηση: Οι εξαγωγές αν και αυξανόμενες είναι ακόμη αμελητέες. Οι εξαγωγές ποιοτικού κρασιού είναι ακόμα μικρότερες δεδομένου του ανταγωνισμού σε αυτό το επίπεδο. Το σήμα WINECORE προσδιορίζει το χαρακτήρα των κρασιών των 15 οινοποιείων ως ιδιαίτερο σε σχέση με τον ανταγωνισμό. Έτσι, έχουμε την πεποίθηση ότι τα κρασιά μας θα αποκτήσουν τον δικό τους λαμπρό χώρο και το δικό τους κοινό. Να σημειώσουμε ότι μας ενδιαφέρει η ποιότητα του κοινού που θα αναγνωρίζει τη WINECORE.

Ευελπιστούμε δε ότι, θα συμπαρασύρουμε και άλλα οινοποιεία της Κύπρου και θα συντείνουμε στην προσπάθεια της Πολιτείας για τη διεθνή αναγνώριση της Κύπρου ως αρχαίας οινοπαραγωγού χώρας ποιοτικού κρασιού.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πρόκληση πυρκαγιών: Πως να προστατεύσουμε τα δάση μας – Οι επιπτώσεις, οι δυσκολίες και ο σεβασμός που πρέπει να δείχνουμε

Σύλληψη 18χρονου στη Λεμεσό: Αυτά βρήκε στην κατοχή του ΥΚΑΝ – Δείτε φωτογραφίες

Πυρκαγιά στην Πάφο: Εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης εναντίον προσώπου – Φαίνεται να έριχνε πυροτεχνήματα

Συνέρχεται το Εθνικό συμβούλιο την Παρασκευή - Έπιασαν τόπο οι πιέσεις της αντιπολίτευσης

Kim Kardashian: Η παράξενη απαίτηση από τους βοηθούς της, για να πιει καφέ το πρωί

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν



LIVE: Σε εξέλιξη η υποβολή υποψηφιοτήτων για  Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους

LIVE: Σε εξέλιξη η υποβολή υποψηφιοτήτων για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους

Πραγματοποιείται σήμερα Πέμπτη 25 Απριλίου, η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές ανάδειξης Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τη διαδικασία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top