ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τα πειρατικά ταξί και το πρόβλημα στα αεροδρόμια – «Στο τέλος θα γίνουμε όλοι παράνομοι… κάνουν κούρσες σε όλη την Κύπρο»

Τα πειρατικά ταξί και το πρόβλημα στα αεροδρόμια – «Στο τέλος θα γίνουμε όλοι παράνομοι… κάνουν κούρσες σε όλη την Κύπρο»

Δραματική περιγράφουν την κατάσταση που επικρατεί με την πειρατεία στον κλάδο τους οι οδηγοί ταξί, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Αστικών ταξί, Κωνσταντίνο Κωνσταντίνου.

Σε δηλώσεις του στο ThemaOnline μίλησε τόσο για τα πειρατικά ταξί όσο και για τα άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος όπως στο χώρο του αεροδρομίου Λάρνακας αλλά και με τους Τουρκοκύπριους οδηγούς ταξί.

«Τα πειρατικά ταξί είναι το μεγαλύτερο μας πρόβλημα αυτή τη στιγμή. Μέσα σε αυτή τη μάστιγα εκτός από τα ιδιωτικά έχουμε και τα υπεραστικά τα οποία δεν λειτουργούν εδώ και τρία χρόνια για τον σκοπό που υπάρχουν και τώρα μπήκαν στην δουλειά μας. Αρχίσαν να πουλούν τις άδειες οι οποίες θα έπρεπε να είναι διαγραμμένες, διότι στους 6 μήνες οποιαδήποτε άδεια είτε είναι αστικό ταξί είτε υπεραστικό είτε αγροτικό, στην πενταετία αν δεν το ανανεώσεις και περάσουν 6 μήνες, η άδεια διαγράφεται», είπε συγκεκριμένα.

«Ενώ δεν δούλευαν τόσα χρόνια πήγαν και κάνουν μεταφορές στις πόλεις χωρίς να έχουν ταξίμετρο. Μας κλέβουν τη δουλειά με την ανοχή του Τμήματος Οδικών Μεταφορών. Όταν δεν υπάρχει αστυνόμευση, πριν 10 χρόνια εκεί που είχαμε 5-10 «πειρατές», τα τελευταία χρόνια όσα ταξί έχει η πόλη, έχει άλλα τόσα πειρατικά», κατήγγειλε.

Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στις εφαρμογές που δημιουργήθηκαν τα τελευταία χρόνια, τα οποία όπως τόνισε «έχουν 5-6 ταξί για καμουφλάζ» καθώς και στο θέμα του parking σημειώνοντας ότι «τώρα μπήκαν και μέσα στο parking μας και τους έδωσαν και άδεια. Δεν φτάνει που δεν έχουμε parking, εδώ και ένα μήνα μπαίνουν και τα υπεραστικά και κάνουν πιάτσα»

Πρόβλημα στα αεροδρόμια

Όσο αφορά τα αεροδρόμια, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Παγκύπριας Ομοσπονδίας, τα πλείστα ταξί σταθμεύουν στον χώρο περιπτέρου στο Μενεού και όταν λάβουν κλήση για κούρσα, φεύγουν από εκεί για να την παραλάβουν αλλά και στο χώρο πρατηρίου, στα χωράφια ή ακόμη και στο roundabaout.

«Κάτω είναι παρκαρισμένοι οι ιδιώτες και οι Τουρκοκύπριοι και κανείς δεν τους λέει κάτι και εμείς κάνουμε γύρους και περιμένουμε πότε θα έρθει η πτήση μας και παρακαλούμε να φύγει κάποιος συνάδελφος για να πάρουμε τον πελάτη μας», είπε.

«Το θέμα με τους Τουρκοκύπριους οδηγούς ταξί, είναι ότι τους δόθηκε άδεια για το αεροδρόμιο, ωστόσο κάνουν κούρσες σε όλη την Κύπρο. Κανονικά θα έπρεπε να φέρνουν κόσμο από όλες τις περιοχές των κατεχομένων προς όλες περιοχές των ελεύθερων περιοχών και αν πάρουν πελάτη από τα δικά μας αεροδρόμια δικαιούνται να πάνε μόνο προς τα κατεχόμενα. Δεν δικαιούνται να πάρουν πελάτη από τα αεροδρόμια μας και να πάνε προς Πάφο, Λεμεσό, Αγία Νάπα κτλ», πρόσθεσε.

«Όταν είδαν ότι κάνουν ό,τι θέλουν στις ελεύθερες περιοχές τώρα πιάνουν και τις δουλειές μας. Τα τελευταία 2-3 χρόνια δίνουν τιμές στα ίδια τουριστικά γραφεία για τις δικές μας περιοχές και οι τιμές έχουν διαφορά 10-15 ευρώ πιο φθηνά λόγω του πετρελαίου και της ασφάλειας που πληρώνουμε διότι για εκείνους είναι φθηνότερη», εξήγησε.

Μεταξύ άλλων ο κύριος Κωνσταντίνου ανέφερε ότι έχει στην κατοχή του βίντεο και φωτογραφίες που απεικονίζουν ιδιωτικά οχήματα που λειτουργούν ως ταξί, στα οποία καταγράφεται και η στιγμή που επιβάτες πληρώνουν τον οδηγό.

«Στη Λεμεσό έχει 200 πειρατικά από τα 400 ταξί που έχουμε, και δεν βάζουν ούτε κοινωνικές ασφαλίσεις και ούτε ο πελάτης είναι ασφαλισμένος με τα ιδιωτικά. Κρατάνε ένα αυτοκίνητο μόνο με ένα ΜΟΤ και κάνουν τους ταξιτζίδες. Το κράτος τους προστατεύει και ευημερούν εκείνοι, στο τέλος θα γίνουμε όλοι παράνομοι, δεν είναι αυτή η λύση», υπογράμμισε.

Καταλήγοντας, ο κύριος Κωνσταντίνου επισήμανε πως βρίσκονται σε αναμονή για το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου που περιμένουν, ώστε να δουν αν συμφωνούν και να μπορέσουν να μιλήσουν με τα κόμματα για να ψηφιστεί στη Βουλή, ωστόσο η συζήτηση του νομοσχέδιου δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί άμεσα, αφού ακόμα βρίσκεται υπό μελέτη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ: Στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ

Επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ: Στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ

«Η Προσωπική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα για την Κύπρο, Μαρία Άνχελα Ολγκίν, θα πραγματοποιήσει την τρίτη επίσκεψή της στην Κύπρο, στις 7 και θα παραμείνει έως τις 14 Μαΐου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζαρίκ κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης Τύπου ξένων ανταποκριτών στην έδρα του διεθνούς οργανισμού, στη Νέα Υόρκη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top